Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 05:50
Τοπικά

Επιμελητήριο Μαγνησίας: «Επικίνδυνο σενάριο η ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ»






Την έντονη ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου της Μαγνησίας σχετικά με την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί για αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% μεταφέρει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, στους βουλευτές του Νομού.

Σε επιστολή του, ο κ. Μπασδάνης, χαρακτηρίζει αυτό το ενδεχόμενο ως επικίνδυνη και ανώφελη πρακτική, «που είναι καταδικασμένη να αποτύχει», καθώς όπως τονίζει η επιχειρηματικότητα στην χώρα μας πλήττεται έντονα από τις κυβερνητικές φορολογικές πρακτικές. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι είναι αναγκαίο να γίνει ένας διάλογος της κυβέρνησης με όλους τους παραγωγικούς φορείς ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, ενώ τέλος καλεί τους βουλευτές του Νομού να πάρουν σαφή θέση τόσο περί αλήθειας ή όχι των φημολογιών περί αύξησης του ΦΠΑ και να δηλώσουν ποια στάση θα κρατήσουν οι ίδιοι.

Συγκεκριμένα, η επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές

Άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη για το επιχειρείν στη χώρα μας, αποδεικνύεται η φημολογία των τελευταίων ημερών ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για ενδεχόμενη αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Πολλάκις, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, σας έχει θέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα του Νομού Μαγνησίας, που συρρικνώνεται μέρα με την ημέρα. Γνωρίζετε πολύ καλά κι εσείς πως καθημερινά κλείνουν βιομηχανικές μονάδες, μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και επιχειρήσεων, εκατοντάδες εργαζόμενοι μένουν άνεργοι, ενώ μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία με τις μικρές της δυνάμεις παλεύει να σώσει ό,τι είναι δυνατό να σωθεί μέσα στο ζοφερό αυτό κλίμα που επικρατεί.

Εν μέσω μίας τέτοιας κατάστασης, λοιπόν, η φημολογία ότι προωθείται αύξηση της ήδη πολύ βαριάς έμμεσης και άμεσης φορολογίας που υφίστανται οι ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικότερα τα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ στο 24%, θέτει ήδη σε μεγάλο κίνδυνο την αγορά.

Οι επιχειρήσεις παλεύουν καθημερινά να επιζήσουν για την επόμενη ημέρα, η ζήτηση έχει πέσει στο ναδίρ και οι καταναλωτές χάνουν διαρκώς την όποια αγοραστική δύναμη τούς  απέμεινε.

Ελπίζουμε να κατανοείτε πως κάθε αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυληθεί και στην τιμή του προϊόντος που θα αγοράσει ο καταναλωτής, γεγονός που πρακτικά σημαίνει και τη μείωση των πωλήσεων και συνεπώς τη μείωση των εσόδων του κράτους τελικά. Δυστυχώς, ελάχιστες θα είναι οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να απορροφήσουν την αύξηση των τιμών που θα επιφέρει η άνοδος του ΦΠΑ.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφές πως πρόκειται για μία επικίνδυνη όσο και ανώφελη πρακτική που εκ των πραγμάτων είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Το δυστύχημα, όμως, είναι ότι στο μεταξύ θα έχουν αποτύχει να επιβιώσουν και χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι όλα αυτά εξαιτίας των άστοχων πειραματισμών στους οποίους επιδίδεται με περίσσια ευκολία η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τα κελεύσματα των θεσμών, αντί να προσέλθει σοβαρά σε διάλογο με τους πλέον αρμοδίους, δηλαδή τους φορείς της Επιχειρηματικότητας.

Πιστεύουμε ότι σας καταστήσαμε σαφείς τους λόγους της έκδηλης ανησυχίας μας. Θα θέλαμε από την πλευρά σας να μας ενημερώσετε α) εάν αληθεύει η φημολογία περί αύξησης του ΦΠΑ και β) ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσετε προκειμένου να αποφευχθεί μία τέτοια δραματική εξέλιξη για την επιχειρηματικότητα».