Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 00:37
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Επιδημία» απαγωγών με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες






Τελευταίο κρούσμα η αρπαγή τριών γυναικών από το Κουρδιστάν

Υπόθεση απαγωγής τριών γυναικών προσφύγων από το Κουρδιστάν ερευνά τις τελευταίες είκοσι ημέρες η Ελληνική Αστυνομία. Τα θύματα φαίνεται να απήχθησαν σε περιοχή λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη από Πακιστανούς, οι οποίοι ζητούν λύτρα 100.000 ευρώ από τους συγγενείς τους. Το φαινόμενο απαγωγής προσφύγων και μεταναστών από ομοεθνείς τους ή άλλους αλλοδαπούς έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται, ενώ η αστυνομία καλείται να διαλευκάνει απαγωγές ατόμων που δεν γνωρίζει καν, αφού πολλοί περνούν τα σύνορα δίχως να καταγραφούν.

Οι τρεις γυναίκες από το Κουρδιστάν, συγγενείς μεταξύ τους, μητέρα, κόρη και θεία, μπήκαν παράτυπα στην Ελλάδα από τον Έβρο στις αρχές του 2019. Στη συνέχεια με αυτοκίνητο διακινητών μεταφέρθηκαν σε περιοχή κοντά στη Θεσσαλονίκη. Εκεί δέχθηκαν επίθεση από Πακιστανούς οι οποίοι τις έδεσαν, τις επιβίβασαν σε ένα βαν και απομακρύνθηκαν. Από τότε τα ίχνη των τριών Κούρδων γυναικών αγνοούνται. Οι δράστες κάλεσαν τηλεφωνικά τους συγγενείς τους στο Κουρδιστάν και ζήτησαν λύτρα 100.000 ευρώ για να τις αφήσουν ελεύθερες.

Μέσω ενός κοινού φίλου, οι συγγενείς των απαχθέντων επικοινώνησαν με δημοσιογράφο κουρδικής καταγωγής, ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα και ο τελευταίος με τη σειρά του ειδοποίησε τις ελληνικές Αρχές. “Μίλησα με τον αδελφό μιας εκ των γυναικών που έχουν πέσει θύματα απαγωγής και ο οποίος μου έδωσε στοιχεία των δραστών, όπως τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων από τους οποίους κάλεσαν και ζήτησαν λύτρα. Όμως τα τηλέφωνα αυτά είναι μίας χρήσης και περασμένα σε άγνωστους κατόχους. Αμέσως ειδοποίησα την αστυνομία όπου έδωσα σειρά καταθέσεων και όσα στοιχεία κατάφερα να συγκεντρώσω” δηλώνει στο “Πρώτο Θέμα” ο Κούρδος δημοσιογράφος. Σε επικοινωνία της εφημερίδας με το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωπος μας ενημέρωσε ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Οι γυναίκες που απήχθησαν είναι οι S.M. (20 ετών, κόρη), H.A. (34 ετών, μητέρα) και V.A. (36 ετών, θεία). Μάλιστα η κουρδική ιστοσελίδα “Pishti-News.com” δημοσίευσε ρεπορτάζ για την απαγωγή των τριών γυναικών. “Τρεις γυναίκες από το Κουρδιστάν απήχθησαν στην Ελλάδα” είναι ο τίτλος του κειμένου, που συνοδεύεται από μια φωτογραφία που απαθανατίζει τις τρεις γυναίκες να γευματίζουν σε εστιατόριο στο Κουρδιστάν μερικά 24ωρα πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ελλάδα. Από εκεί έφτασαν Τουρκία και στη συνέχεια με τα πόδια διέσχισαν τον Έβρο και μπήκαν στην Ελλάδα.

Η αγωνία των συγγενών για τη ζωή των αγαπημένων τους προσώπων κορυφώθηκε μετά το τελευταίο τηλεφώνημα που δέχθηκαν από τους απαγωγείς. “Οι απαγωγείς έδωσαν το τηλέφωνο και μίλησαν τα θύματα με τους συγγενείς τους προκειμένου να αποδείξουν ότι έχουν πέσει θύματα αρπαγής και ότι είναι ζωντανές. Όμως στην τελευταία επικοινωνία οι συγγενείς ενημερώθηκαν ότι μία εκ των γυναικών που αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα υγείας, έχει χάσει τις αισθήσεις της και ανησυχούν για τη ζωή της” λέει στο “Πρώτο Θέμα” ο Κούρδος δημοσιογράφος.

Η αστυνομία συλλέγει τα στοιχεία και προσπαθεί να εντοπίσει τα ίχνη των απαγωγέων προκειμένου να απελευθερώσει τα θύματά τους. Οι συγγενείς τους υποστηρίζουν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα λύτρα των 100.000 ευρώ και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις ελληνικές αρχές.

Τα τελευταία χρόνια οι υποθέσεις απαγωγών είναι δεκάδες και ελάχιστες από αυτές έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αφού τις περισσότερες φορές οι συγγενείς των θυμάτων βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν επικοινωνούν με τις ελληνικές αρχές. Στην πιο περίεργη από αυτές που εξιχνιάστηκαν, τον Οκτώβριο του 2018, οι αστυνομικοί έμειναν εμβρόντητοι όταν εισέβαλαν σε σπίτι στη Νίκαια και βρήκαν δεμένο και φιμωμένο ένα συνάδελφό τους. Όπως υποστήριξε ο απαχθείς αστυνομικός, εντόπισε Πακιστανούς να διακινούν λαθραία τσιγάρα και τους ακολούθησε. Όταν έγινε αντιληπτός, τον απήγαγαν, τον οδήγησαν στο διαμέρισμά τους, τον έδεσαν, τον φίμωσαν και τον ξυλοκόπησαν. Στη συνέχεια η υπόθεση ανατράπηκε και ο αστυνομικός από θύμα έγινε κατηγορούμενος, καθώς φέρεται να επιχείρησε να ληστέψει τους Πακιστανούς, οι οποίοι αντέδρασαν, τον χτύπησαν και τον κράτησαν με τη βία.

Άλλες υποθέσεις απαγωγών:

* Τον Ιανουάριο του 2018, συνελήφθησαν δύο Πακιστανοί ηλικίας 36 και 32 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι είχαν απαγάγει 31χρονο ομοεθνή τους. Ο αδελφός του θύματος κατήγγειλε ότι μέλη εγκληματικής οργάνωσαν κρατούσαν παράνομα το θύμα σε αποθήκη στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και του ζητούσαν να δώσει 3.000 ευρώ για να τον απελευθερώσουν. Οι αστυνομικοί εντόπισαν την αποθήκη και συνέλαβαν τους απαγωγείς, δίνοντας τέλος στην ομηρία του 31χρονου, ο οποίος είχε κακοποιηθεί σωματικά.

* Τον Οκτώβριο του 2017 η Ελληνική Αστυνομία εξιχνίασε την απαγωγή δύο Πακιστανών από επτά ομοεθνείς τους. Οι δράστες είχαν δέσει τα θύματά τους και τα κακοποιούσαν, ενώ κατέγραφαν με κινητά τηλέφωνα τα βασανιστήρια. Στη συνέχεια έστελναν βίντεο στους συγγενείς τους και ζητούσαν λύτρα για να τους απελευθερώσουν. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας μετά από οργανωμένη επιχείρηση συνέλαβαν σε διαμέρισμα στον Κολωνό, τρία άτομα ηλικίας 21 ετών, έναν 24χρονο ενώ στο κύκλωμα υπήρχαν άλλοι τέσσερις συνεργοί.

* Το Μάιο του 2017 άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας και της μικτής περιπολίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, συνέλαβαν τρεις Πακιστανούς ηλικίας 35, 30 και 22 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για εκβίαση, παράνομη κατακράτηση και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Οι συλληφθέντες μαζί με δύο ακόμη άτομα που αναζητούνται, κρατούσαν παράνομα σε παράπηγμα στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας έναν 27χρονο ομοεθνή τους. Ασκώντας του σωματική βία απαιτούσαν το ποσό των 5.000 ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο. Του έδωσαν μια τηλεφωνική συσκευή και του ζήτησαν να καλέσει τους γονείς του στο Πακιστάν για να τους ζητήσει να καταβάλλουν τα λύτρα. Ο 27χρονος λειτούργησε έξυπνα και κατάφερε να καλέσει τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης (112), μέσω του οποίου ενημερώθηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί άμεση επέμβαση των αστυνομικών της μικτής περιπολίας στον τόπο του περιστατικού και να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω οι δράστες.

* Το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι του 2015 και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών πολλαπλασίασε τα κρούσματα απαγωγών προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, έστω και σποραδικά. Ενδεικτικά τον Ιούλιο του 2012 συνελήφθησαν έξι αλλοδαποί από το Πακιστάν ηλικίας από 18 έως 29 ετών, στο δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, οι οποίοι κρατούσαν χωρίς τη θέλησή του έναν 20χρονο συμπατριώτη τους και ζητούσαν 2.000 ευρώ από τους συγγενείς του για να τον απελευθερώσουν. Άγνωστος ενημέρωσε τους αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και μετά από έρευνα εντοπίστηκε το σπίτι όπου κρατούσαν τον νεαρό Πακιστανό και συνελήφθησαν οι δράστες. Σε άλλη υπόθεση, το Δεκέμβριο του 2011, έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας τέσσερις Πακιστανοί, ηλικίας 43 και 34 ετών, διότι απήγαγαν έναν ομοεθνή τους στη Μεσσηνία και ζητούσαν λύτρα από την οικογένειά του στο Πακιστάν. Οι δράστες απήγαγαν το θύμα τους από το Βλαχόπουλο Μεσσηνίας και με ΙΧ το μετέφεραν στον Κολωνό Αττικής, ζητώντας 1.500 ως λύτρα.

H ιστοσελίδα του Πακιστάν που φιλοξενεί το άρθρο