Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 03:38
Τοπικά

Επίσκεψη της Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου στην Αγχίαλο Ανατολικής Ρωμυλίας






Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης της Νέας Αγχιάλου Βόλου με την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας, σημερινή Πομόριε της Βουλγαρίας, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου κ. Γεωργία Μποντού-Τοκαλή πραγματοποίησε επίσκεψη στην αδελφοποιημένη πόλη από τις 4 έως τις 8 Μαΐου 2017 για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου και των δύο πόλεων. 

Την κ. Τοκαλή υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμαρχος της Πομόριε κ. Ιβάν Αλεξίεβ και η πρόεδρος του Βουλγαρο-ελληνικού Συλλόγου «ΑΓΧΙΑΛΟΣ – ΠΟΜΟΡΙΕ» κα Στέφκα Αλίκοβα. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Δημαρχείο της πόλης, στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου καθώς και στο κεντρικό πάρκο της Πομόριε, όπου διοργανώθηκαν τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο  της επίσκεψης της, η Αντιδήμαρχος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί επίσης με τον Μητροπολίτη Σέλιμνου (Σλίβεν) κ. Ιωαννίκιο και να συζητήσει μαζί του θέματα Ορθοδοξίας και εκπαίδευσης ενώ παράλληλα, ήρθε σε επαφή με ελληνικούς πολιτιστικούς συλλόγους, της Σωζόπολης και της Μεσήμβριας, με τους οποίους προγραμμάτισε κοινές πολιτιστικές δράσεις στις δυο πατρίδες. Η κ. Τοκαλή προσέφερε αναμνηστικά δώρα και βιβλία στα παιδιά του ελληνικού σχολείου.

Κατά την κεντρική εορταστική εκδήλωση, η Αντιδήμαρχος στην ομιλία της αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων και τους ευχαρίστησε για την θερμή φιλοξενία τους. Μάλιστα, προσκάλεσε την χορωδία της Πομόριε στο Χορωδιακό Φεστιβάλ της Ν. Αγχιάλου που θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο 2017. 

Η αδελφοποίηση μεταξύ των δύο αυτών πόλεων οριστικοποιήθηκε το 1989. Από τότε μέχρι σήμερα και κάθε χρόνο η εδώ Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πομόριε στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την εορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Γεωργίου, ενώ αντίστοιχα η Δημοτική Αρχή της Πομόριε επισκέπτεται τη Νέα Αγχίαλο κάθε χρόνο στη Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου. Στην παλιά Αγχίαλο, το ελληνικό στοιχείο, αδιάλειπτα παρόν από τον 6ο π.Χ. αι., παραμένει ακόμη έντονο και ζωηρό, καθώς 1.500 περίπου Έλληνες κατοικούν στην πόλη.  Πρόκειται λοιπόν για μια αδελφοποίηση με ιδιαίτερη αξία, καθώς οι δυο πόλεις συνδέονται με δεσμούς αίματος και επιπλέον δίνεται μοναδική ευκαιρία να στηριχθούν έμπρακτα η εκεί ελληνική κοινότητα και το ελληνικό σχολείο.