Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 06:44
ΒόλοςΤοπικά

Εξάρθρωση σπείρας απατεώνων με δράση και σε Βόλο και Πήλιο






Δέκα φορές χτύπησε στη Μαγνησία το κύκλωμα με τις τηλεφωνικές απάτες που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Κομοτηνής

Δρούσαν από την Αθήνα και το Ηράκλειο και προσπαθούσαν να εξαπατήσουν ξενοδόχους του Πηλίου και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στον Βόλο. Τουλάχιστον δέκα φορές προσπάθησε να εξαπατήσει ανυποψίαστους πολίτες της Μαγνησίας η πολυμελής εγκληματική οργάνωση με τις τηλεφωνικές απάτες που εξαρθρώθηκε την περασμένη Τρίτη από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής με τη συνδρομή αστυνομικών των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Αθηνών και Ηρακλείου.

Η αρχηγός του κυκλώματος, μία 39χρονη ημεδαπή, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με επαγγελματίες διαφόρων αντικειμένων και κλάδων (αντιπροσώπους πώλησης οχημάτων, ξενοδόχους, φαρμακοποιούς κ.ά.) σε διάφορες περιοχές της χώρας, στους οποίους συστηνόταν σαν σύζυγος ή κόρη ομοειδούς επαγγελματία της περιοχής.
Στη συνέχεια ανέφερε ψευδώς ότι βρίσκεται στο νοσοκομείο γειτονικής πόλης και ότι το προηγούμενο βράδυ απεβίωσε στενό συγγενικό της πρόσωπο και χρειάζεται άμεσα χρήματα για τα έξοδα μεταφοράς και κηδείας του θανόντος.
Ακολούθως, στηριζόμενη στο αναληθές γεγονός ότι δεν βρίσκεται στην πόλη, ανέφερε ότι θα στείλει κάποιο δικό της άτομο για να παραλάβει τα χρήματα.
Στις περιπτώσεις που το θύμα προσφερόταν να κάνει κατάθεση σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό, η 39χρονη παρουσίαζε σαν δικαιολογία για την αδυναμία πραγματοποίησης τέτοιου είδους συναλλαγής, είτε χρέη προς το δημόσιο, είτε καλύτερη τιμή στην πληρωμή του γραφείου τελετών με μετρητά.
Αφότου έπειθε τα θύματά της, περνούσε στο δεύτερο επίπεδο δράσης, που αφορούσε στην αναζήτηση του ατόμου που θα παραλάμβανε τα χρήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις εντόπιζε τυχαία έναν οδηγό ταξί, μέσω του τοπικού τηλεφωνικού κέντρου ταξί.
Η εγκληματική οργάνωση διέπραξε πανελλαδικά 40 περιπτώσεις απάτης και 232 απόπειρες απάτης από το 2016 μέχρι και σήμερα με όφελος 71.980 ευρώ. Ανάμεσα στις εκατοντάδες απόπειρες απάτης αναφέρονται και τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις που αφορούν στη Μαγνησία, στις οποίες ευτυχώς οι επαγγελματίες υποψιάστηκαν ότι κάτι περίεργο υπήρχε και δεν ανταποκρίνονταν στις εκκλήσεις της αρχηγού.
Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που σχεδιάστηκε την Τρίτη συνελήφθησαν στην Αττική και το Ηράκλειο Κρήτης δύο από τα μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα η 39χρονη αρχηγός και ο άμεσος συνεργός της, ένας 65χρονος ημεδαπός.
Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί 10 ακόμη μέλη του κυκλώματος, με περιφερειακό ρόλο, εννέα ημεδαποί, ηλικίας από 30 έως 51 ετών και 49χρονος αλλοδαπός.
Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από καταγγελίες σχετικά με υποθέσεις απάτης και απόπειρας απάτης στο Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.
Σε προχθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρεται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση.
Η παραλαβή των χρημάτων
Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, η 39χρονη ανέφερε στον οδηγό ταξί τα ίδια ψευδή γεγονότα και του ζητούσε να παραλάβει τα χρήματα και να τα στείλει μέσω τηλεφωνικής επιταγής σε άτομο στην Αθήνα, αφού πρώτα κρατήσει για τις υπηρεσίες του μικρό μέρος από τα χρήματα.
Ακολουθούσε η παραλαβή των χρημάτων στην Αθήνα από τα υπόλοιπα ταυτοποιημένα μέλη του κυκλώματος, που εργάζονταν ως οδηγοί ταξί.
Στο αμέσως επόμενο επίπεδο ακλουθούσε η παράδοση των χρημάτων στον 65χρονο, σε συγκεκριμένη περιοχή της Αττικής.
Στη συνέχεια, ο 65χρονος συσκεύαζε τα χρήματα σε δέματα και τα έστελνε με μεταφορικές εταιρείες στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου με τη βοήθεια πάλι οδηγού ταξί παραδίδονταν σε άγνωστο μέχρι στιγμής άτομο του κυκλώματος και από εκεί κατέληγαν στα χέρια της 39χρονης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας του κυκλώματος και τυχόν εμπλοκή σε αυτό και άλλων ατόμων.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ