Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 10:56
Τοπικά

Εντυπωσιασμένοι από την σύγχρονη ΑΡΓΩ οι Τούρκοι ιστιοπλόοι

Για τα ιστορικά και τεχνικά στοιχεία της σύγχρονης Αργούς που κατασκευάστηκε στο Βόλο, ενημερώθηκαν σήμερα, στο δημαρχείο του Βόλου, οι 40 Τούρκοι ιστιοπλόοι που αύριο θα ξεκινήσουν από το λιμάνι της πόλης, το ταξίδι τους στα χνάρια του Ιάσονα και της Αργοναυτικής Εκστρατείας, με κατάληξη το Πότι της Γεωργίας.
Τα μέλη της τούρκικης αποστολής έμειναν ενθουσιασμένα από τη σύγχρονη Αργώ, που κατασκευάστηκε στα πρότυπα του αρχαίου σκάφους. Τους μίλησε ο πρόεδρος των Αργοναυτών 2008, Νίκος Ντόκος:
«Τονίσαμε ότι η Αργοναυτική Εκστρατεία είναι υπόθεση των Ελλήνων και το ότι θα κάνουν αυτή τη διαδρομή είναι τιμή για μας. Παραδέχονται ότι η Αργώ έφυγε από το Βόλο, έχουν επίπεδο, είναι πολιτισμένοι, ευγενικοί και πολύ διακριτικοί», τόνισε ο Νίκος Ντόκος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αργοναυτών σ’ αυτά τα επίπεδα πολιτισμού δεν υπάρχουν διαφορές και η Ελλάδα πρέπει να έχει τουρισμό από την Τουρκία και όλο τον κόσμο.
Ο πρόεδρος των Αργοναυτών δήλωσε ότι οι Τούρκοι ιστιοπλόοι εντυπωσιάστηκαν από το σκάφος και από το ταξίδι. Όπως είπε δεν ήξεραν ότι η Αργώ κατασκευάστηκε με τον αρχέτυπο τρόπο (με το χέρι και εργαλεία της εποχής), με ξύλινα καρφιά, ότι δεν βάζει νερό και έκανε ένα ταξίδι 650 μιλίων, όπου απέδειξε ότι είναι αξιόπλοο και πάνω σ’ αυτό χτίστηκε μετά η τριήρης.
Μελέτησαν την Αργοναυτική εκστρατεία
Ο Ατζμί Οζάν, αντιπρόεδρος του Ομίλου DADD δήλωσε ότι όπως και πέρυσι ο όμιλος διοργανώνει το DADD rally Aegean και το DADD rally Black Sea και το σύνθημα είναι «πάρε μέρος στο ταξίδι και στον μύθο».
Κάθε χρόνο το ράλι του Ομίλου έχει συγκεκριμένο θέμα και φετινό θέμα είναι η Αργώ και το ταξίδι έχει τίτλο «Τρεις φορές μια ιστορία». Ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου είπε ότι έγινε πολύ μεγάλη έρευνα για το θέμα, μίλησαν με κάποιον που έκανε το ταξίδι το 1984, ανακαλύφθηκαν πράγματα στα λιμάνια της Μαύρης θάλασσας για την Αργώ και γενικά μελέτησαν πάρα πολύ το θέμα.
Ο κ. Οζάν είπε ότι ο Όμιλος δεν ασχολείται μόνο με τον Ελληνικό αλλά και με τον παγκόσμιο μύθο, διότι είναι διεθνής σύλλογος που θέλει να ενώσει τους λαούς με τα ταξίδια, ώστε να μαθαίνουν τα μέλη του.
Αύριο Τρίτη, στις 9 το πρωί, η Regatta θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Βόλου με σταθμό τη Λήμνο όπου τα σκάφη θα κάνουν και έξοδο από την Ελλάδα για να περάσουν τα Δαρδανέλια, να πλεύσουν στον Βόσπορο, να περάσουν τις Συμπληγάδες πέτρες και μπαίνοντας στην Μαύρη Θάλασσα, να περάσουν από την Σινώπη, τη Σαμψούντα, την Τραπεζούντα, τη Ριζούντα, το Μπατούμι για να καταλήξουν στην Κολχίδα, το σημερινό Poti, στη Γεωργία.
Πρόκειται για ένα ταξίδι περίπου 1.300 μιλίων από το Βόλο.