Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 00:53
Τοπικά

Ενδιαφέρον της Fraport για το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου






Ανοιχτή σε συζητήσεις για την αξιοποίηση των «ορφανών» κρατικών περιφερειακών αεροδρόμιων, μεταξύ των οποίων και της Νέας Αγχιάλου, είναι η Fraport Greece, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλεξάντερ Τσίνελ (Alexander Zinell), μιλώντας στις εργασίες του 2ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών, που συνδιοργανώνουν τα ypodomes.com και metaforespress.gr.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece ανέφερε ότι, εφόσον ανοίξει η σχετική συζήτηση από την ελληνική Πολιτεία, η εταιρεία δηλώνει «έτοιμη» για την μεταφορά της τεχνογνωσίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που έχει στη διαχείρισή της, στα υπόλοιπα «ορφανά» κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια.

«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με το κράτος και την ελληνική κυβέρνηση, ώστε και αυτά τα αεροδρόμια να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τη Fraport», δήλωσε ο κ. Τσίνελ που κατά την παρουσίασή του έκανε μια αναδρομή στη δραστηριοποίηση της εταιρείας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, ενώ αναφέρθηκε και στο 2014, όταν η Fraport εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Όπως είπε «ήταν μια δύσκολη χρονιά, με αρκετές αναταραχές», ωστόσο η εταιρεία επέλεξε να στηρίξει έναν από τους μεγαλύτερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Περιγράφοντας το υπόβαθρο της επένδυσης της Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια, τόνισε ότι στόχος είναι η ανακαίνιση και η ασφαλής λειτουργία τους.  Μιλώντας για το μέγεθος της επένδυσης, ο κ. Τσίνελ δήλωσε ότι η Fraport κατέβαλε τέλος παραχώρησης ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία προκαταβλήθηκαν στο ελληνικό δημόσιο. «Έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο έτος αρχικής ανακαίνισης των περιφερειακών αεροδρομίων, με δαπάνες που αγγίζουν τα 415 εκατ. ευρώ». Όπως είπε, ως το 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αυτές, εξασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργία των αεροδρομίων.

Ακόμη, η Fraport θα πρέπει να καταβάλλει συνολικά 23 εκατ. ευρώ ετησίως ως σταθερό τέλος στο ελληνικό δημόσιο, καθώς και επιπλέον 8,5 εκατ. ετήσιο κυμαινόμενο τέλος από τα τρέχοντα κέρδη της εταιρείας. Για το 2017, ο κ. Τσίνελ ανέφερε ότι καταβλήθηκαν στο ελληνικό κράτος 13 εκατ. ευρώ με βάση το παραπάνω τέλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece αναφέρθηκε και στο κομμάτι της απασχόλησης, τονίζοντας ότι στα περιφερειακά αεροδρόμια απασχολούνται 600 άτομα, που όλοι τους είναι Έλληνες λέγοντας «πως πρόκειται για σοβαρές δεσμεύσεις από την πλευρά μας στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας».

Κάνοντας αναφορά στο οικονομικό μοντέλο της εταιρείας, δήλωσε ότι επικεντρώνεται στα αεροπορικά τέλη. Για τον λόγο αυτό «δημιουργούμε την κατάλληλη υποδομή και εφόσον δημιουργήσουμε τη σωστή εμπειρία για έναν τουρίστα, τότε πιστεύουμε ότι εν καιρώ θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε να έχουμε τα προσδοκώμενα κέρδη».

Τέλος, ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από νέες υποδομές στις αερομεταφορές, λέγοντας χαρακτηριστικά «πριν από αρκετά χρόνια, οι αναλυτές μάς ρώτησαν γιατί θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα της ύφεσης. Η άποψή μου είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει κατανοήσει τις δυνατότητές της. Αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Αρκετοί απευθύνονται σε εμάς για να μάθουν την εμπειρία μας. Οπότε ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε τις επενδύσεις».

Η ανάπτυξη του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει η Fraport θα μπορούσε παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στον τουρισμό της Θεσσαλίας. Σήμερα περιορίζεται μόνο σε λιγοστές πτήσεις τσάρτερ και μόνο κατά την θερινή τουριστική σεζόν.

[thessaliaeconomy.gr]