Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενα στα τρία βενζινάδικα έχει «πειραγμένες» αντλίες -Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν






Τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε βενζινάδικα ξεκίνησε και πάλι το υπουργείο Οικονομίας βγάζοντας λαβράκια σε Κορυδαλλό, Ταύρο, Κερατσίνι και Νίκαια.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» η διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας εδώ κι έναν μήνα έχει ξεκινήσει τις εφόδους σε βενζινάδικα χρησιμοποιώντας ένα μυστικό αυτοκίνητο το οποίο διαθέτει κρυφό εξοπλισμό και ειδικό ρεζερβουάρ που του δίνει τη δυνατότητα να μετρά τις πραγματικές ποσότητες των λίτρων που φεύγουν από τα στόμια των αντλιών.

Όπως προέκυψε από τους ελέγχους ένα στα τρία πρατήρια έχουν πειραγμένες τις αντλίες καυσίμων, κάτι που σημαίνει ότι γεμίζουν από 5% έως και 11% λιγότερο τα ρεζερβουάρ των οχημάτων, αδειάζοντας τις τσέπες των οδηγών.

Το αυτοκίνητο της διεύθυνσης Μετρολογίας έχει κάνει ήδη 15 ελέγχους και εντόπισε πέντε βενζινάδικα με πειραγμένες τις αντλίες. Ενα στον Κορυδαλλό με απόκλιση -5%, ένα στον Ταύρο με -7%, ένα στο Κερατσίνι με -8,4% και ένα στη Νίκαια με -7,9%.

 

Οι μορφές λαθρεμπορίας και νοθείας καυσίμων

25% του ναυτιλιακού καυσίμου διοχετεύεται στην αγορά ως ντίζελ κίνησης

25% των εξαγόμενων πετρελαιοειδών επανεισάγεται στην αγορά – «εικονικές εξαγωγές»

15%του πετρελαίου θέρμανσης πωλείται ως κίνησης

2,5% των αδασμολόγητων χημικών (μεθανόλη, διαλυτικά κ.λ.π.) χρησιμοποιείται για νόθευση των καυσίμων

10% των βενζινάδικων, σύμφωνα με παλιότερες έρευνες, κλέβει στην αντλία

30% των πρατηρίων που ελέγχθηκαν πριν από λίγες ημέρες από τη διεύθυνση Μετρολογίας της Γεν.Γραμματείας Βιομηχανίας κλέβει στην αντλία

Πηγή: iefimerida.gr