Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 10:43
Κόσμος

Ενα στα τέσσερα παιδιά ζει τον εφιάλτη της πείνας






Στη… σέντρα σκοπεύει να βγάζει κάθε χρόνο από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας τις χώρες που αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν το υποσιτισμό και την κακή ανάπτυξη των παιδιών τους.

Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, πρώην γιατρός ο οποίος είναι επικεφαλής της Τράπεζας, δηλώνει αποφασισμένος να πιέζει διά της δημοσίας οδού εκείνες τις κυβερνήσεις που απέτυχαν να τηρήσουν τις υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της στασιμότητας στην ανάπτυξη, μάστιγα που επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια παιδιά.
Σύμφωνα με τον Κιμ, η στασιμότητα στην ανάπτυξη που αναφέρεται σε παιδιά με ύψος σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο για την ηλικία τους είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά και ένα οικονομικό ζήτημα που επιβαρύνει σημαντικά και την οικονομική ανάπτυξη των κρατών.

Κι όντως το πρόβλημα είναι τεράστιο: το 24% των 667 εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως κάτω των πέντε ετών είναι υποσιτισμένα, με αποτέλεσμα να είναι πιο κοντά για την ηλικία τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με ποσοστό 70%, ακολουθεί το Πακιστάν με 45% και η Ινδία με 38,7%.
Η κυριότερη αιτία για τη στασιμότητα της ανάπτυξης είναι ο υποσιτισμός, είτε επειδή έχουν γεννηθεί από μητέρα που υποσιτιζόταν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε επειδή έτρωγαν πολύ λίγο τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Κι αν τα παιδιά έχουν ήδη μείνει στάσιμα στην ηλικία των δύο, τότε είναι απίθανο να αναπτυχθούν σωστά. Αυτά τα παιδιά τείνουν να έχουν κακή γνωστική ανάπτυξη με μη αναπτυγμένους εγκεφάλους.

 

 

Πηγή: ethnos.gr