Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 17:33
Άλλες Ειδήσεις

Ενας στους τρεις ανθρώπους ζηλεύει. Τι έδειξε νέα έρευνα






Τώρα και με τη… βούλα της επιστήμης. Το 30% των ανθρώπων έχει «ζηλιάρα» προσωπικότητα απεφάνθησαν οι ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν τους τέσσερις τύπους προσωπικοτήτων.
Εσείς τι είστε; Αισιόδοξοι; Απαισιόδοξοι; Έμπιστοι; Ή ζηλιάρηδες; Εάν ζηλεύετε με το παραμικρό, δεν είστε οι μόνοι. Το 30% των ανθρώπων έχει αυτό το χαρακτηριστικό, που επιστημονική έρευνα το ανέδειξε ως το πιο συχνό.

Εννέα στους δέκα ανθρώπους έχουν έντονο ένα από τα τέσσερα παραπάνω στοιχεία στον χαρακτήρα τους, με τα άλλα τρία στοιχεία – πλην της ζήλιας – να εμφανίζεται στο 20%.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμιο της Zaragoza και το Πανεπιστήμιο Carlos ΙΙΙ της Μαδρίτης ανέλυσαν τις απαντήσεις 541 εθελοντών, που κλήθηκαν να πάρουν θέση σε εκατοντάδες κοινωνικά διλήμματα. Με βάση τα αποτελέσματα, ένας αλγόριθμος στον υπολογιστή κατηγοριοποίησε τους συμμετέχοντες ανάλογα με τη συμπεριφορά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς διαπιστώθηκε πως είναι ζηλιάρηδες και πως δεν τους ενδιέφερε τι έχουν καταφέρει οι άλλοι, αρκεί οι ίδιοι να είναι καλύτεροι.

Περιγράφοντας τον τύπο με τη «ζηλιάρα» προσωπικότητα, οι ερευνητές είπαν ότι καθοδηγείται από το αίσθημα της ζήλιας ή της έλλειψης εμπιστοσύνης. Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι οι ίδιοι και οι συνεργάτες τους κάνουν πάντα τις καλύτερες επιλογές, ενώ οι απαισιόδοξοι το αντίθετο. Οι έμπιστοι είναι γεννημένοι συνεργάτες και δεν τους ενδιαφέρει εάν θα κερδίσουν ή θα χάσουν.

Το 10% που συμμετείχε στην έρευνα δεν ανήκει σε καμία από τις τέσσερις κατηγορίες.