Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:31
Ελλάδα

Εμφύλιος στη ΝΔ μετά το φιάσκο -Ολοι εναντίον όλων






Εμφυλιοπολεμικό είναι το κλίμα στη ΝΔ μετά το φιάσκο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που οδήγησε το πρωί της Κυριακής, 22 Νοεμβρίου, σε αναβολή της εκλογής προέδρου του κόμματος.

Τζιτζικώστας: Ζητώ την παραίτηση του Μεϊμαράκη
Αυτά που συμβαίνουν στην ΝΔ είναι αδιανόητα και δίνουν άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο Απόστολος Τζιτζικώστας οποίος παράλληλα ζήτησε την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη, του Ανδρέα Παπαμιμίκου και όλων των μελών της ΚΕΦΕ.
«Ζητώ την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διαδικασία. Παράλληλα ζητώ την παραίτηση του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου και όλων των μελών της ΚΕΦΕ καθώς και συνάντηση και των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων σήμερα το απόγευμα στις επτά στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού.
Λυπάμαι πάρα πολύ για τους νεοδημοκράτες που στήθηκαν σήμερα στις κάλπες. Θέλω να τους πω πως η μεγάλη αλλαγή στην ΝΔ θα έρθει και θα είναι πιο ηχηρή την άλλη εβδομάδα.
Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε οι εκλογές να γίνουν την προσεχή Κυριακή, 29 Νοεμβρίου.

Μητσοτάκης: Να αναλάβει την προεδρία η Μαριέττα Γιαννάκου
Για μαύρη σελίδα στην ιστορία του κόμματος έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με ανακοίνωσή του ζητά να αναλάβει τη μεταβατική ηγεσία της ΝΔ η Μαριέττα Γιαννάκου, όπως και να αντικατασταθεί ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ και να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ζητά η Μαριέττα Γιαννάκου να ορίσει τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, σημειώνοντας ότι αυτός δεν πρέπει να είναι υποψήφιος.

Γεωργιάδης: Να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι για το φιάσκο
Την παραίτηση όσων ανέλαβαν τη διεξαγωγή των εκλογών στη ΝΔ, με αποτέλεσμα το «φιάσκο» όπως το χαρακτήρισε, ζήτησε ο Αδωνις Γεωργιάδης.
«Οσοι νομίζουν ότι θα διαλύσουν τη ΝΔ για να αφήσουν ανενόχλητο τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά που κάνει, πλανώνται πλάνην οικτράν», είπε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, προσθέτοντας ότι το σημερινό «φιάσκο» έχει υπευθύνους, που πρέπει να παραιτηθούν.
«Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα ως κόρη οφθαλμού και να ξεπεράσουμε τη σημερινή εικόνα που δεν τιμά τη ΝΔ», είπε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας με νόημα ότι τις εκλογές είχε αναλάβει να διενεργήσει η ΚΕΦΕ και το κόμμα. «Αρα υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο», τόνισε και σημείωσε ότι από χθες από είχε εκφράσει αγωνία, όταν πληροφορήθηκε για τα τεχνικά προβλήματα. «Ρώτησα αν πρέπει να αναβληθεί η διαδικασία, αλλά η ΚΕΦΕ με διαβεβαίωσε ότι θα γίνει κανονικά», πρόσθεσε.

Μεϊμαράκης: Δεν παραιτούμαι, η ΝΔ έχει πρόεδρο, κάποιοι κάνουν σπέκουλα
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαμηνύει ότι δεν παραιτείται ενώ κύκλοι που πρόσκεινται στον πρόεδρο του κόμματος διαμηνύουν:
«Ο κ. Μεϊμαράκης δεν παραιτείται, η ΝΔ έχει πρόεδρο και καταστατικό. Λύσεις υπάρχουν. Κάνουν κάνουν σπέκουλα».
Νωρίτερα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν ζητήσει την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να ορισθεί μεταβατική πρόεδρος η Μαριέττα Γιαννάκου για να οδηγήσει την παράταση σε εκλογή προέδρου, πρόταση που έγινε αποδεκτή από την πρώην ευρωβουλευτή.
Αιχμές εναντίον του κ. Μεϊμαράκη για το φιάσκο της εκλογής προέδρου άφησε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τους ψηφοφόρους του κόμματος και ζήτησε συνάντηση όλων των υποψηφίων προέδρων για να ληφθεί απόφαση για το μέλλον της ΝΔ.

Μαριέττα Γιαννάκου: Αν συμφωνήσουν οι υποψήφιοι, ευχαρίστως να γίνω μεταβατική πρόεδρος στη ΝΔ
Διατεθειμένη να γίνει μεταβατική πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε η Μαριέττα Γιαννάκου.
Απαντώντας στην πρόταση που έκανε με ανακοίνωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε «Ευχαρίστως να βοηθήσω στη διαδικασία», όμως η κ. Γιαννάκου πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση «θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τα θεσμικά όργανα αλλά και όλους τους υποψήφιους για την προεδρία της ΝΔ».
Το πρωί της Κυριακής, μετά από το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να αναλάβει άμεσα τη μεταβατική ηγεσία της ΝΔ η κ. Γιαννάκου, με απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Επιπλέον, πρότεινε πρόσωπο εμπιστοσύνης της κ. Γιαννάκου να επιλεγεί για την αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, όπως και η μεταβατική πρόεδρος να ορίσει νέο επικεφαλής στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, που δεν θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές.

Η ανακοίνωση αναβολής των εκλογών από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ):
«Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της.
Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται.» ανέφερε η ανακοίνωση της ΚΕΦΕ.

Τι έγινε με το λογισμικό
Το λογισμικό του συστήματος δεν λειτούργησε ποτέ και νωρίς το πρωί της Κυριακής κατέρρευσε το On line σύστημα ψηφοφορίας. Η εταιρεία από την Τετάρτη είχε κάνει μία προσομοίωση, όμως σε αυτή δεν μπορούσαν να δουν την τεχνική αντοχή του συστήματος. Χθες, όταν επιχειρήθηκε τεχνικός έλεγχος, έγινε κατανοητό ότι το σύστημα δεν θα αντέξει, όπως και έγινε. Παράλληλα, υπήρχε πρόβλημα στη μηχανογράφηση, π.χ. είχαν δοθεί ίδιοι κωδικοί σε διαφορετικά εκλογικά κέντρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει σωστά η καταμέτρηση ψήφων. Και πέρα από όλα αυτά, χθες αργά το βράδυ διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να αντικατασταθούν 50 εκλογικοί αντιπρόσωποι.

Τι λέει η πλευρά Μεϊμαράκη
O  εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε μπροστά στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού ότι «ευθύνες υπάρχουν σε όσους έχουν ρόλο στην διαδικασία» και άφησε να εννοηθεί ότι η ευθύνη για το φιάσκο της εσωκομματικής εκλογής είναι στον Ανδρέα Παπαμιμίκο.
«Ο γραμματέας του κόμματος ήταν πρόεδρος της ΚΕΦΕ, ο κ. Μεϊμαράκης από την ώρα που ξεκίνησε η διαδικασία όλη η αρμοδιότητα πέρασε στην ΚΕΦΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπατζόγλου, ο οποίος έκανε έκκληση για ψυχραιμία, τόνισε ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για σπέκουλα από τους υποψηφίους προέδρους» και πρόσθεσε:
«Ο καθένας έχει τις δικές του σκοπιμότητες, τα επόμενα βήμα είναι τα εξής: το κόμμα συντεταγμένα, με το ισχύον καταστατικό που δεν μας αρέσει αλλά το τηρούμε, θα αποφασίσει για την επόμενη μέρα, θα συνεδριάσουν τα όργανα».

Μεϊμαράκης: Αναβολή ή αποχωρώ
Λίγο πριν από τις 9.30 από την Κρήτη, όπου βρισκόταν το πρωί της Κυριακής, όταν έγινε γνωστό το τεχνικό φιάσκο της διαδικασίας ψηφοφορίας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει δεκτή αυτή η εισήγησή του, θα αποσύρει την υποψηφιότητά του από την κούρσα της διαδοχής. «Η αναβάλετε τη διαδικασία εκλογής ή αποσύρομαι από την κούρσα» ήταν η φράση του κ. Μεϊμαράκη.

Συνεδρίαση της ΚΕΦΕ
Γύρω στις 10:00 το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ και εξέτασε δύο εναλλακτικές: είτε να αναβληθούν οι εκλογές, είτε η διαδικασία να προχωρήσει χειρόγραφα και τα μέλη της ΚΕΦΕ ψήφισαν για αυτές τις δύο προτάσεις. Πέρα από την τοποθέτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η γενική στάση στα επιτελεία των υποψηφίων φαίνεται ήταν ότι έπρεπε να αναβληθεί η διαδικασία, καθώς το ζήτημα δεν ήταν μόνο χρονικό- αφού είχε καθυστερήσει η έναρξη- αλλά θα μπορούσε να δημιουργηθεί πεδίο αμφισβήτησης του αποτελέσματος, που είναι το τελευταίο που θέλει η ΝΔ.
Τελικά, μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ αποφασίστηκε, γύρω στις 10:30 να αναβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές.

Τα «γαλλικά» του Μεϊμαράκη

Από το επιτελείο του νυν προέδρου επισημαίνουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τα προβλήματα που δημιουργούσε η παρουσία του κ. Παπαμιμίκου και είχαν ζητήσει την αντικατάστασή του, γεγονός που τώρα ζητείται και από τους άλλους υποψηφίους. Θυμίζουν, μάλιστα, ότι ο κ. Μεϊμαράκης είχε κατηγορηθεί παλιότερα γιατί είχε «εισβάλλει» σε συνεδρίαση της ΚΕΦΕ και είχε εκτοξεύσει «γαλλικά» προς τον κ. Παπαμιμίκο για διαβλητές διαδικασίες.

Σε αχαρτογράφητα νερά η ΝΔ
Ανεξάρτητα από το ποιοί θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες του φιάσκο, η ματαίωση της ψηφοφορίας, που είναι ακόμη άγνωστο πότε θα διεξαχθεί, ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» και δοκιμάζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ούτως ή άλλως εύθραυστη ενότητα της ΝΔ. Στα επιτελεία των υποψηφίων επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων, ενώ αποφεύγονται από όλες τις πλευρές εκτιμήσεις για το τι μέλει γενέσθαι και κυρίως αν και πότε θα γίνουν οι εκλογές.