Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 01:29
Ελλάδα

ΕΚΤ: Στα 14,4 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών






Με βάση τα stress tests που έγιναν, η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώνονται σε 14,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο.
Το βασικό σενάριο κάνει λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 4,4 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να καλύψουν το βασικό σενάριο με ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ θα αναζητηθεί και μέρος του δυσμενούς σεναρίου.

Ειδικότερα για κάθε τράπεζα ξεχωριστά οι ανάγκες είναι οι εξής:

Alpha Bank: 263 στο βασικό και 2,743 στο δυσμενές
Eurobank: 339 στο βασικό και 2,122 στο δυσμενές
Εθνική: 4,6 στο δυσμενές
Πειραιώς: 2,213 στο βασικό και 4,933 στο δυσμενές

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ

H αξιολόγηση της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τη Συνολική Αξιολόγηση 2015 για την Τράπεζα Αττικής, ακολουθώντας τη μεθοδολογία που εφάρμοσε η ΕΚΤ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Με βάση τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης, η Τράπεζα Αττικής παρουσιάζει υστέρηση ύψους 857 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1.021 εκατ. ευρώ στο δυσμενές, χωρίς όμως να έχουν προσμετρηθεί οι ενέργειες κεφαλαιακής υποστήριξης της Τράπεζας. Εντός μιας εβδομάδας από την παρούσα ανακοίνωση, η Τράπεζα Αττικής θα υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, στο οποίο θα αναφέρει λεπτομερώς με ποιο τρόπο θα καλυφθεί η υστέρηση αυτή. Το σχέδιο θα αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να προκύψουν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες και η Τράπεζα Αττικής να προχωρήσει στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.