Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:41
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός κοινωνικού τιμολογίου χιλιάδες καταναλωτές- Εκτινάσσεται ο λογαριασμός ρεύματος






Φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος σε ποσοστά που φτάνουν και το 40%  βλέπουν χιλιάδες καταναλωτές μετά την απένταξή τους από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Χιλιάδες καταναλωτές έμειναν εκτός ΚΟΤ,  πολλοί εξ αυτών γιατί αμέλησαν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση υπαγωγής στο ΚΟΤ, και έχασαν την αρχική προθεσμία της 30ης Απριλίου, όπως όριζε ο νόμος.

Ετσι αυτοί απεντάχθηκαν προσωρινά, και όχι μόνο έχασαν προσώρας την έκπτωση έως 40%, αλλά απώλεσαν και τη προστασία που είχαν ως χρήστες ΚΟΤ, από αποκοπές ρεύματος για τα χρέη τους.

Πλέον έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, από τις 30 Οκτωβρίου, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το energypress, τα νούμερα των πελατών της ΔΕΗ, που εμφανίζονται ως “κομμένοι” από το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, εξαιτίας είτε των αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, είτε από αμέλεια των δικαιούχων να καταθέσουν ξανά αίτηση, ανέρχονται στο εντυπωσιακό νούμερο των 230 με 250.000.

Ενας δηλαδή στους τρεις ή το 35% από τους μέχρι πρότινος 700.000 δικαιούχους ΚΟΤ, βρίσκονται εδώ και μερικές εβδομάδες σε μια “γκρίζα ζώνη”, και είδαν ή πρόκειται να δουν μέσα στο φθινόπωρο, το λογαριασμό τους να εκτινάσσεται έως και 42%, όσο η μέγιστη έκπτωση την οποία και έχασαν.

Μέχρι πότε θα γίνονται οι αιτήσεις για το μειωμένο τιμολόγιο

Η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κ.Ο.Τ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμιλόγιο) με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2017, θα είναι συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις ένταξης και μετά την 30η Νοεμβρίου του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης, έχουν και όσοι είχαν ενταχθεί κατά το παρελθόν στο Κ.Ο.Τ, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017.

Όσοι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια ένταξης θα μπορούν να αξιοποιούν το Κ.Ο.Τ. μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα έχει παρέλθει ένας μήνας (όπως προβλέπει ο νόμος) από την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλη τη χώρα (μετά και την παράταση μέχρι την 30η Οκτωβρίου για τις πυρόπληκτες περιοχές).

Πηγή:  iefimerida.gr