Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 03:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς -Συγκρούσεις,βία,τραυματισμοί






Με πάνω από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα και τους περισσότερους εξ’ αυτών να ζουν σε καταυλισμούς κάτω από άθλιες συνθήκες, τα κρούσματα βίας, όλων των ειδών, είναι καθημερινά και συνεχή.

Μπορεί το απίστευτο ξέσπασμα βίας χθες στο λιμάνι του Πειραιά, με τις εικόνες των προσφύγων και των μεταναστών με λοστάρια και πέτρες να δίνουν μάχες σώμα με σώμα, να είναι σήμερα πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ, ωστόσο δεν είναι το μόνο, ούτε και το πρώτο επεισόδιο σε προσφυγικό καταυλισμό.

 

Κοινό μυστικό τα κρούσματα βιασμών
Πριν λίγο καιρό είχε γίνει γνωστή η απόπειρα βιασμού μιας ανήλικης στην Ειδομένη από έναν Αφγανό, με τους πρόσφυγες να λιντσάρουν τον επίδοξο βιαστή. Το περιστατικό δεν καταγγέλθηκε ποτέ στην Αστυνομία ενώ αργότερα και ο πατέρας της μικρής, που αρχικά είχε παραδεχτεί την απόπειρα, στη συνέχεια την αρνούνταν.

Αστυνομικοί και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης τονίζουν, συγκεκριμένα σε ότι αφορά στο Ελληνικό, ότι οι συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών και τα κρούσματα κλοπών ή ακόμα και βιασμών είναι καθημερινά. Αλλωστε και ο καβγάς χθες το βράδυ στο λιμάνι ξεκίνησε για τα μάτια μιας γυναίκας.

 

Γιατί δεν δημοσιοποιούνται 

Τα περιστατικά αυτά, αν και καθημερινά δεν  καταγράφονται, καθώς αξιωματικοί της Αστυνομίας και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων συγκλίνουν στο ότι «οι γυναίκες πρόσφυγες δεν καταγγέλλουν τα σε βάρος τους περιστατικά διότι η κουλτούρα στις χώρες τους είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με την ισότητα των δύο φύλων, με αποτέλεσμα να κερδίζουν ο φόβος και η τρομοκρατία». Πέραν αυτού, γίνεται προσπάθεια να μη δημοσιοποιούνται.

 

Διαταγή για μέτρα 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ήδη η Αστυνομία λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των περιστατικών βιασμών, σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε μορφής βίας σε βάρος των γυναικών προσφύγων, ύστερα από τη διαπίστωση ότι αυξάνονται τα κρούσματα βίας με θύματα ανυπεράσπιστες γυναίκες που εγκατέλειψαν μόνες τους ή με τα παιδιά τους τις χώρες καταγωγής τους.

Υπάρχει, μάλιστα, και σχετική διαταγή της ΕΛ.ΑΣ.,  η οποία εκδόθηκε στις 22 Μαρτίου 2016 και έχει θέμα την «ετοιμότητα για την προστασία των γυναικών μεταναστριών και προσφύγων».

 

8 τραυματίες χθες στο λιμάνι Πειραιά 

Τελευταίο κρούσμα βίαιου ξεσπάσματος χθες τη νύχτα στο Ελληνικό όταν ομάδα Σύρων πιάστηκε στα χέρια με ομάδα Αφγανών και ακολούθησε γενική σύρραξη με πέτρες και λοστάρια, με αποτέλεσμα 8 άτομα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Αφορμή για τα επεισόδια στάθηκε το γεγονός ότι Αφγανός φέρεται να παρενόχλησε μία γυναίκα από τη Συρία. Οταν το εντελήφθη ο σύζυγος της Σύριας, πήγε στους Αφγανούς να διαμαρτυρηθεί και τότε ξέσπασαν τα επεισόδια.

 

Στην Ειδομένη βγήκαν μαχαίρια

Χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί στους καταυλισμούς όλη της χώρας και των συνθηκών ζούγκλας που επικρατούν είναι οι εικόνες που δημοσίευσε το Associated Press από την Ειδομένη, τον καταυλισμό-κωμόπολη με σκηνές, των 11.000 προσφύγων

Στις εν λόγω φωτογραφίες φαίνεται ένας άντρας να έχει βγάλει ακόμα μαχαίρι και να κινείται απειλητικά εναντίον άλλου. Το περιστατικό συνέβη χθες Τετάρτη, και μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η αιτία του καβγά που οδήγησε τον άντρα να βγάλει μαχαίρι.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω συμβάν έγινε μία ημέρα μετά τα επεισόδια των προσφύγων με τα ΜΑΤ όπου σημειώθηκαν ακόμα και συγκρούσεις, με τους μετανάστες να εκτοξεύουν ακόμη και πέτρες κατά των ανδρών στης αστυνομίας.

 

Μαχαιρώθηκαν οι πρόσφυγες στη Χίο

Και τα αιματηρά επεισόδια, αν και μετρημένα στα δάχτυλα αυτά που βγαίνουν προς τα έξω, δεν έχουν τελειωμό. Προχθές το βράδυ στη Χίο  εκδηλώθηκαν επεισόδια στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, όταν η σύγκρουση μεταξύ ομάδων Ιρακινών και Αφγανών έφθασε στα άκρα. Οπως αναφέρει το astraparis.gr με τραύματα στο κεφάλι και στην πλάτη μεταφέρθηκε αργά το βράδυ με ασθενοφόρο ένας Ιρακινός από το hot spot της ΒΙΑΛ στο νοσοκομείο Χίου.  Σύμφωνα με τον politichios.gr η διαμάχη μεταξύ των δύο ομάδων οδήγησε σε νέα σύγκρουση λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί με μαχαιρώματα. Στο Κέντρο Κράτησης που πλέον φιλοξενούνται πάνω από 1.500 άτομα, επικρατεί ήδη αναστάτωση με τους περίπου 12 Αστυνομικούς, Λιμενικούς και στελέχη της Frontex που έχουν επιφορτιστεί με τη βραδινή φύλαξη του Κέντρου να διατυπώνουν τους φόβους τους για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί μέσα σε αυτό. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας να αποφεύγουν τη χρήση στολής εντός του Κέντρου, ώστε να μην αποτελούν στόχο των συγκεκριμένων ομάδων.

 

Δραματικές συνθήκες στο Ελληνικό 

Στο Ελληνικό υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 5.000 μετανάστες και συγκεκριμένα, 1.500 αλλοδαποί στο εγκαταλελειμμένο κτίριο αναχωρήσεων και 3.000 άτομα ακόμη στα παρακείμενα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ.

Η σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την «Ελληνικό Α.Ε.» ήταν τρίμηνης διάρκειας και αφορούσε στην προσωρινή φιλοξενία 700 μεταναστών στο γήπεδο του χόκεϊ. Τους μήνες που ακολούθησαν, ωστόσο, η συμφωνία (σ.σ. λήγει σήμερα) καταστρατηγήθηκε και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχει κυβερνητική απόφαση επέκτασής της για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα.

Συνάντηση για να καθορίσουν τη στάση τους θα έχουν αύριο Παρασκευή οι δήμαρχοι Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι προ δεκαπενθημέρου αντέδρασαν στο σχέδιο φιλοξενίας μεταναστών στα τρία εγκαταλελειμμένα τολ της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στον χώρο του παλιού αεροδρομίου.

 

Εξεγείρονται οι πρόσφυγες

Xθες το απόγευμα, επικράτησε ένταση στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας στη Λέσβο. Οι πρόσφυγες, με συνθήματα και πλακάτ, ζήτησαν την ελευθερία τους και να ανοίξουν τα σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους, όπως αναφέρει το lesvosnews.gr.

Στο κέντρο φιλοξενίας βρίσκονται πάνω από 2.500 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 500 έχουν υποβάλλει αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου. Περίπου 1.000 άτομα έχουν λάβει πιστοποίηση και φιλοξενούνται στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας πριν από της 20 Μαρτίου, όταν και άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ωστόσο, παραμένουν στη Λέσβο για διάφορους λόγους, καθώς ορισμένοι περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα.

Πηγή: iefimerida.gr