Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 17:31
ΒόλοςΤοπικά

Εκατό αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη στον Βόλο, στο «παρά πέντε»






Περισσότεροι από 4.500 Βολιώτες έχουν υποβάλλει αιτήσεις για ένταξη στο καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη, που ψηφίστηκε το 2012 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στην εκπνοή της ισχύος του τροποποιημένου νόμου, εκατό Βολιώτες έτρεξαν και πρόλαβαν να καταθέσουν αιτήσεις, προκειμένου να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και πιθανά να δούνε κούρεμα στις οφειλές τους, λόγω αδυναμίας πληρωμής.

Στις 6 Μαρτίου θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας με αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου.

Η πρόβλεψη αυτή καλύπτει το κενό σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη του οποίου και τυπικά έληξε προχθες η ισχύς.

Έτσι από σήμερα αναμένεται να ισχύσει το νέο πλαίσιο, όταν αυτό νομοθετηθεί, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί το αργότερο μέσα στο 15ήμερο του Μαρτίου.

Το οριστικό κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπει έναν χρόνο προστασία για όλους και πέντε έτη για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τους ανέργους, τους αναπήρους κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες οι οποίοι έχουν λάβει δικάσιμο με τον νόμο Κατσέλη, μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο με τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη αν θέλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες ρύθμισης και να ενταχθούν στην επιδότηση.

Για όσους δεν έχουν λάβει δικάσιμο, κάποιες πηγές αναφέρουν πως αυτοί θα εξεταστούν με τον νέο νόμο, αν και κάτι τέτοιο νομικοί κύκλοι δεν το κρίνουν συνταγματικό.