Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:58
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΑΣ-φιλοδώρημα για όσους δικαιούχους έχουν απομείνει – Στα 12 ευρώ τον μήνα






Τελευταία χρονιά το 2019 για το ΕΚΑΣ, το οποίο πλέον είναι μάλλον φιλοδώρημα για όσους δικαιούχους έχουν απομείνει, καθώς από την 1η Ιανουαρίου μειώνεται στα 12 ευρώ τον μήνα από τα 35 ευρώ που είναι σήμερα.
Σε εφαρµογή µπαίνει η ρύθµιση του περασµένου Ιουνίου για το ΕΚΑΣ του 2019, το οποίο διαµορφώνεται στα 12 ευρώ τον µήνα για όλους όσοι το δικαιούνται ενώ σύμφωνα με το Εθνος τα κριτήρια -εισοδηµατικά και λοιπά- παραµένουν ίδια ακριβώς όπως είχαν διαµορφωθεί για το 2018 και το µόνο που αλλάζει είναι το δικαιούµενο ποσό.

Η σχετική ΚΥΑ είχε εκδοθεί τον περασµένο Ιούνιο, καθώς εντασσόταν στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης και µπαίνει τώρα σε εφαρµογή.
Υπενθυµίζεται πως το 2019 είναι άλλωστε η τελευταία χρονιά κατά την οποία χορηγείται το ΕΚΑΣ, καθώς το εν λόγω επίδοµα µειώνεται, όπως είναι γνωστό, σταδιακά από το 2016 και καταργείται από 1/1/2020.

Ειδικότερα, ΕΚΑΣ φέτος δικαιούνται όσοι πληρούν αθροιστικά -ακριβώς όπως και πέρσι- τα εξής κριτήρια (δήλωση για το φορολογικό έτος 2017):

  • Είναι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση ή είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν από τη 12η Μαΐου 2016.
  • Εχουν συµπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας µε ποσοστό 80% και άνω, καθώς και για τα παιδιά που λαµβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συµπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συµπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2019, το επίδοµα καταβάλλεται από την πρώτη του επόµενου της συµπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας µήνα.
  • Εχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδηµα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήµατα καταβαλλόµενα σε χρήµα), µισθούς, ηµεροµίσθια και λοιπά επιδόµατα έως 7.720 ευρώ.
  • Εχουν συνολικό ετήσιο ατοµικό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόµενο ή φορολογούµενο µε ειδικό τρόπο εισόδηµα, έως 8.884 ευρώ.
  • Εχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόµενο ή φορολογούµενο µε ειδικό τρόπο εισόδηµα έως 11.000 ευρώ.
  • Εχουν συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης, που καταβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, έως 643 ευρώ.

Πηγή: iefimerida