Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 01:35
Τοπικά

ΕΚΑΒ: Κλήση στο 166 μέσω Λάρισας – ΕΚΒ: «Ανθυγιεινές» για τη Μαγνησία οι επιλογές της Κυβέρνησης






Καταργείται το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ στο Βόλο. Από τις επόμενες ημέρες κάθε κλήση στο 166 από το Βόλο και τη Μαγνησία θα τη διαχειρίζεται το τηλεφωνικό κέντρο της Λάρισας, όπου και η έδρα του παραρτήματος του ΕΚΑΒ για τη Θεσσαλία το οποίο πλέον θα εξυπηρετεί και τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Την απόφαση έλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ωστόσο οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Βόλου αντιδρούν λέγοντας ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα κυρίως όσον αφορά την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.

Τις επιφυλάξεις τους μάλιστα τις μετέφεραν «διά ζώσης» στον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Kώστα Καρακατσιανόπουλο που βρέθηκε στο Βόλο την προηγούμενη Παρασκευή για να ενημερώσει το προσωπικό για τις αλλαγές που θα ισχύσουν άμεσα. Σύμφωνα με τον κ. Καρακατσιανόπουλο «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έλαβε την απόφαση να λειτουργεί ανά παράρτημα ένα τηλεφωνικό κέντρο που θα εξυπηρετεί όλη την διοικητική περιφέρεια ευθύνης του με στόχο να ξεμπλοκαριστεί προσωπικό που απασχολούνταν στα τηλεφωνικά κέντρα για να μετακινηθεί στις διακομιδές όπου υπάρχουν σημαντικά κενά και έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού».

Εκ μέρους του προσωπικού εκφράστηκαν σημαντικές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα που θα έχει μία τέτοια αλλαγή, ενώ ο Παναγιώτης Δαριώτης, μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έκανε λόγο για ανέφικτο σχεδιασμό που θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα παρά θα λύσει.

«Οσο και να θέλουν να βοηθήσουν οι συνάδελφοι που θα διαχειρίζονται το τηλεφωνικό κέντρο στη Λάρισα για λογαριασμό της Θεσσαλίας για πρακτικούς και μόνο λόγους είναι αδύνατο να γίνει αυτό. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς έκτακτα περιστατικά και να κατευθύνεις σωστά ένα πλήρωμα για να παραλάβει τον ασθενή όταν γεωγραφικά δεν ξέρεις μία περιοχή. Και δεν μιλάμε μόνο για το Βόλο αλλά για ολόκληρη τη Μαγνησία, το Πήλιο και τις άλλες περιοχές αλλά και τα νησιά των Σποράδων», τόνισε ο κ. Δαριώτης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τηλεφωνικό κέντρο στο ΕΚΑΒ Βόλου ήταν το πρώτο που χτύπησε σε ολόκληρη τη Θεσσαλία τη δεκαετία του ’90 όταν στελεχώθηκε η υπηρεσία με προσωπικό και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί απρόσκοπτα.

Για το προσωπικό του ΕΚΑΒ στο Βόλο, η κατάργησή του αποτελεί μεγάλο ρίσκο, ενώ παράλληλα όπως τονίζεται δεν είναι δυνατόν επειδή δεν υπάρχει προσωπικό να επιχειρείται το πρόβλημα των κενών να λυθεί εκ των ενόντων, καταργώντας ουσιαστικά μία υπηρεσία.

Στο ΕΚΑΒ του Βόλου απασχολούνται στο τηλεφωνικό κέντρο, στο οποίο μάλιστα πριν δύο χρόνια τοποθετήθηκε νέος καταγραφέας, 5 άτομα (τρία για όλο το 24ωρο και 2 άτομα για τα ρεπό) τα οποία σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό θα μπούνε στο ημερήσιο πρόγραμμα διακομιδών.

Χθες τέλος έφτασαν στο Βόλο 13 φορητοί ασύρματοι tetra που θα χρησιμοποιούνται από το προσωπικό μόλις καταργηθεί το τηλεφωνικό κέντρο τις επόμενες μέρες.

Ε. Κ. Βόλου: «Ανθυγιεινές» για το Νομό Μαγνησίας οι επιλογές της Κυβέρνησης

«Ανθυγιεινές» για το Νομό Μαγνησίας συνεχίζουν να είναι οι επιλογές της Κυβέρνησης, η οποία απερίσπαστη απ’ τους Μνημονιακούς της σχεδιασμούς, καταφέρνει απανωτά πλήγματα στον οικονομικό, εργατικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής μας.
Τη «σκυτάλη» πήρε, αυτή τη φορά, το Υπουργείο Υγείας, κρίνοντας προφανώς ότι, μετά την γενική υποβάθμιση του ΕΟΠΠΥ στην περιοχή μας (αποστελέχωση Ιατρείων του ΙΚΑ, τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανικό εξοπλισμό στο Νοσοκομείο – Κέντρα Υγείας), ήρθε η ώρα να προχωρήσει και στις ειδικές «λεπτομέρειες» απαξίωσης της ανθρώπινης υγείας, μεταφέροντας στη Λάρισα το έως τώρα λειτουργούν στο Βόλο Τηλεφωνικό Κέντρο του ΕΚΑΒ!
Δεν γνωρίζουμε με ποια ακριβώς «φιλοσοφία» αυτή η Κυβέρνηση λογιστικοποιεί και καταμερίζει τα κόστη και τις δαπάνες της, εφόσον, όμως, για να πετύχει -ως ισχυρίζεται- την ορθολογιστική μείωσή τους, αδίστακτα απαξιώνει τον άνθρωπο, μεγεθύνοντας την ταλαιπωρία του και καλλιεργώντας την ανασφάλειά του, τότε αυτή η πολιτική επιεικώς αποδεικνύεται ελλειμματική, αν όχι και επικίνδυνη!

Οι Κυβερνητικοί Βουλευτές θα το «καταπιούν» (και) αυτό;
Με πληροφορίες από την εφ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ