Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 17:37
Τοπικά

Εγκρίθηκαν τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης για το 2016






Με το γνωστό σόου Γαργάλα, γραφική πια φιγούρα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβούλιου Βόλου, εγκρίθηκαν χθες κατά πλειοψηφία τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης του 2016

Εισηγούμενος το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου, τόνισε πως τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜΒ από το 2011 που συστάθηκε ο Καλλικράτης, μέχρι και το 2015 ήταν ίδια με εκείνα που είχαν καθοριστεί από τους πρώην Δήμους και Κοινότητες.

«Φέτος – υπογράμμισε – η Διοίκηση της Επιχείρησης έκανε τιμολόγηση με βάση την ισότητα κι ανταποδοτικότητα και με βάση την οδηγία 2000/60 εξομαλύνοντας τα τιμολόγια των Δ.Ε., σύμφωνα με αυτό της Ν. Αγχιάλου που ήταν πιο κοντά στα τιμολόγια του Πολεοδομικού Συγκροτήματος».

Επίσης, ο κ. Παπαευσταθίου σε έντονο τόνο, άσκησε κριτική σε δημοτικούς συμβούλους, σημειώνοντας ότι «παραπληροφορούν τον κόσμο κι αντί να κάνουν έργα όπως κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή, κόβανε κορδέλες. Και φωνάζω γιατί υπάρχουν πράγματα που βλέπω, γιατί έχω φτάσει στο αμήν με την κατάσταση που Τέλος, είπε πως εφαρμόζεται το κλιμακούμενο τιμολόγιο και από το 2016 οι καταναλωτές σε Πορταριά και Μακρινίτσα θα χρεώνονται με τα κυβικά που έχουν καταναλώσει.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, επεσήμανε ότι όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας, μέσω του συλλογικού τους οργάνου, πρέπει να θέσουν δύο ζητήματα. Ειδικότερα, πρώτον ότι οι ΔΕΥΑ θα πληρώνουν το ρεύμα στη ΔΕΗ ως οικιακό για όλες τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που έχουν και δεύτερον ότι θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος 26%.

Όπως διευκρίνισε κ. Πατσιαντάς «μόνο έτσι από το κονδύλι της ΔΕΗ και το φόρο κι από τις αποχωρήσεις υπαλλήλων θα μπορούσε η ΔΕΥΑΜΒ να μειώσει τα τέλη κατά 20%. Όλα αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν στην ΕΔΕΥΑ».

Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιχάλης Μιτζικός, ανέφερε ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από ΔΕΥΑΜΒ, αλλά όπως είπε «τα σπίτια σε Μακρινίτσα κι ορεινές κοινότητες έχουν κήπους κι ανάγκες και δεν μπορεί να εξομοιώνεται μια κατοικία στην Μακρινίτσα με ένα διαμέρισμα στην Καρτάλη».

Ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας, Απόστολος Νάνος, υποστήριξε ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν τέλη και να βελτιωθούν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και πρόσθεσε πως θα ισχύσουν τιμολόγια «φωτιά» στις Δημοτικές Ενότητες με το πρόσχημα της εξομοίωσης του τιμολογίου με αυτό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος».

Η ένταση στη συνεδρίαση χτύπησε «κόκκινο» όταν ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας, παρουσίασε ένα τιμολόγιο της ΔΕΥΑΜΒ της Αγριάς, το οποίο αυξήθηκε κατά 84%, δηλαδή από 22,16 ευρώ έφτασε τα 40 ευρώ. Όπως είπε, «πρόκειται για παράλογη και υπέρμετρη αύξηση των τιμολογήσεων στις Περιφερειακές Ενότητας, χωρίς επίσης να γίνεται μείωση σε Βόλο και Ν. Ιωνία».

Ο κ. Γαργάλας επεσήμανε ακόμη χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη, ούτε τεχνικό πρόγραμμα αντικατάστασης δικτύων. Όταν δεν υπάρχει διάλογος και διάθεση συνεννόησης, τα φαινόμενα φθορών στο δίκτυο ή στους χλωριωτές, από όπου κι αν προέρχονται, είναι λογικά».

Οι αναφορές του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου προκάλεσαν τις εντονότατες διαμαρτυρίες μελών της ομάδας πλειοψηφίας και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ.Μουλά, που απευθυνόμενος προς τον κ. Γαργάλα είπε «Θα έπρεπε να ντρέπεστε για όσα κάνατε. Νομίζετε ότι είμαστε Λαϊκή Δημοκρατία Μαγνησίας, αλλά είστε λαϊκιστές. Κάνατε λαϊκίστικη διαμαρτυρία στην οδό Κωνσταντά, τρομοκρατήσατε την Αστυνομία και την Εισαγγελία». Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποδοκίμασαν τον κ. Γαργάλα, λέγοντας ότι «αυτοί οι κύριοι είναι επικίνδυνοι».

Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, παίρνοντας τον λόγο ο ανεξάρτητος σύμβουλος, Αχιλλέας Καλυβιώτης, επεσήμανε ότι όχι μόνο οι καταναλωτές, αλλά και η ΔΕΥΑΜΒ έχει υποχρεώσεις και έτσι θα πρέπει να φροντίσει όχι μόνο για την ποσότητα του νερού, αλλά και για την ποιότητά του, όπως και για τον καθαρισμό των δεξαμενών στις δημοτικές ενότητες και την εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής βάσει υδρομέτρων σε όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα.