Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 12:05
Τοπικά

Εγκαινιάστηκε η έκθεση κειμηλίων στην Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας [photos]






Παρουσία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του Γ.Γ. του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη

Ως μία σημαντική μέρα για τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας και την Ελληνική Αστυνομία, χαρακτήρισε τη σημερινή ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνος Τσουβάλας, κατά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης κειμηλίων που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, στην περιοχή του Αλιβερίου στον  Βόλο.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ενώ την τελετή έκανε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Η έκθεση κειμηλίων που καταγράφει την ιστορία ενός και πλέον αιώνα των αστυνομικών σωμάτων, με έμφαση στη Μαγνησία και είχε ανοίξει τις πύλες της τον περασμένο Οκτώβριο.

Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Μία από τις πιο παλιές στολές χρονολογείται το 1930, και ανήκε στον χωροφύλακα Κωνσταντίνο Κατσιφό.

Όλα τα κειμήλια της έκθεσης αποτυπώνουν ανάγλυφα την ιστορική διαδρομή των αστυνομικών Σωμάτων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μαγνησία.

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας για την προσπάθειά της, σημειώνοντας ότι η έκθεση κειμηλίων που εγκαινιάστηκε σήμερα είναι η πρώτη επίσημη ουσιαστικά, θεσμική  περιφερειακή έκθεση.

“Τη στηρίζουμε ανεπιφύλακτα και πιστεύουμε να βρει μιμητές σε πολλές περιοχές της χώρας μας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουβάλας.

Αναφορικά με την εγκληματικότητα, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είπε ότι “η Αστυνομία κάνει εξαιρετική δουλειά, έχει πολύ μεγάλα αποτελέσματα όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια. Αυτό αποδεικνύεται στο μεγάλο ποσοστό και βαθμό αποδοχής της δουλειά της κοινωνικής αποστολής που έχει στην κοινωνία”.

Ο κ. Τσουβάλας τόνισε ακόμη πως το αγκάθι στο έργο της Αστυνομίας είναι η έλλειψη οχημάτων.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης τόνισε πως “φιλοδοξούμε ότι αυτή η έκθεση θα αποτελέσει κίνητρο για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά ιδιαίτερα με τις νεαρές ηλικίες του δημοτικού και γυμνασίου και λυκείου. Είναι κάτι που επιδιώκουμε για να μάθουν τα παιδιά ότι η ΕΛ.ΑΣ είναι πρωτίστως ένα Σώμα με κοινωνικό πρόσημο και τελευταία είναι η καταστολή”. “Είμαι σίγουρος ότι η επισκεψιμότητά της θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε ακόμη χαρακτηριστικά: “είμαι υπερήφανος ως Έλληνας η χώρα μου παραμένει μία χώρα ασφαλής και για τουριστική προορισμό και για τόπο επενδύσεων. Είμαι υπερήφανος γιατί η εγκληματικότητα ή η παραβατικότητα είναι σε ελεγχόμενο και σε ικανοποιητικό βαθμό. Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί παρά μόνο εάν είναι κακοπροαίρετος ότι έχουμε αύξηση. Μέσα από αυτές τις μικρές δυνατότητες που υπάρχουν στην ΕΛ.ΑΣ και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είμαστε σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο”.

Ο Γ.Γ. του Υπ. Δημόσιας Τάξης αναφερόμενος στον εξοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ. είπε πως αυτή τη στιγμή 43 διαγωνιστικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ σε ποσό, μέσω των οποίων ευελπιστούν ότι σύντομα θα υπάρχει μία ανανέωση του στόλου στο 12-13% του συνόλου. Επίσης, είπε πως, πρόσφατα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, ενέταξε σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, την προμήθεια οχημάτων για την τροχαία αστυνόμευση, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.