Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 22:15
Τοπικά

Εγκαινιάστηκαν το ΚΕΠ Υγείας και το Κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Βόλου






Εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βόλου, που λειτουργεί στο “ΔΙΑΥΛΟ” στην οδό Τοπάλη, από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Γ. Πατούλη, παρουσία του κ. Κρις Σπύρου, Πρώην Γερουσιαστή και Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην πολιτεία του Νιουχαμσάιερ και πλήθους πολιτών.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔ ανέφερε: «Είναι πολύ μεγάλη η σημασία του ΚΕΠ Υγείας που εγκαινιάζεται σήμερα γιατί μέσα από αυτές τις δομές μπορεί να υπάρξει πρόληψη και θωράκιση ενημέρωσης για όλους τους πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η δομή αυτή ξεκινά να λειτουργεί και εδώ στον Βόλο σε αυτή την όμορφη πόλη αλλά και χρειάζεται συγχρόνως οι πολίτες να θέλουν πρόληψη και προστασία. 75 ΚΕΠ Υγείας σε όλη την χώρα έχουν εγκαινιαστεί και ο στόχος μας είναι ο κάθε δήμος σε όλη την χώρα να έχει αυτή την δυνατότητα».

ΕΠΙΣΗΜΟΙ

Ο κ. Σπύρου
Από την πλευρά του ο κ. Σπύρου τόνισε: «Για μένα είναι πολύ σημαντική ημέρα γιατί έτσι ξεκίνησα και εγώ την καριέρα μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτός ο οποίος προεδρεύει, ο Δήμαρχος, είναι και αυτός ένα από τα κομμάτια του απόδημου ελληνισμού. Ο Αχιλλέας ο Μπέος, τον είχαμε στην Αμερική στην περιφέρεια μου, για πολλά χρόνια και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που όταν επιστρέφουν στην γενέτειρα τους αυτά τα παλικάρια ασχολούνται με τα κοινά. Μου έλεγε ο Αχιλλέας όταν ήμουν πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος ότι και εγώ κάποια στιγμή θα επιστρέψω στην γενέτειρα. Επομένως από αυτά που ακούω και από τους πολίτες του Βόλου τα πάει μια χαρά και εύχομαι να τα εκατοστήσει τα χρόνια του εδώ».

Σχόλιο για την εκλογή Τράμπ

Την εκτίμηση ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα στηρίξει τα συμφέροντα της Ελλάδας και του Ισραήλ, που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, εξέφρασε ο Ελληνοαμερικανός πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών, Κρις Σπύρου, σε δηλώσεις που έκανε, στο περιθώριο των εγκαινίων του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Βόλου, στα οποία παραβρέθηκε. Πρόσθεσε πάντως, ότι με την εκλογή του, αναμένεται να αναστατώσει ολόκληρη την οικουμένη, αφού προηγουμένως, έχει ήδη αναστατώσει το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και το ρεπουμπλικανικό κόμμα.

«Όταν κηρύττεις μίσος στο επίπεδο που κηρύττει ο κ. Τραμπ, τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα» τόνισε ο κ. Σπύρου, εκφράζοντας την ευχή «να βάλει ο Θεός το χέρι του» για να μην δούμε τα χειρότερα.
Αναφερόμενος στην Τουρκία και τον πρόεδρό της, Ταγίπ Ερντογάν, ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός μίλησε για «άστοχους μποεμισμούς», αφού τα έχει βάλει με τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αρνούμενος την εισβολή στον Ιράκ από την Τουρκία, για να δικαιολογήσει τα εσωτερικά του προβλήματα.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη σίγουρη σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Ο νέος πρόεδρος θα στηρίξει την Ελλάδα αλλά και τα συμφέροντά της, όπως και του Ισραήλ, άσχετα με το ποιος θα είναι στην Ελληνική κυβέρνηση» εκτίμησε εξάλλου, ο κ. Σπύρου, προσθέτοντας πως ΗΠΑ και Ισραήλ δεν θα επιτρέψουν να εκτεθούν τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο από τον Ερντογάν.
«Θα έλεγα στον κ. Ερντογάν να θυμηθεί το τέλος του Τσαουσέσκου στη Ρουμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος παρέστη στην πρόσφατη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός πως κοντά στο κέντρο αποφάσεων του νέου προέδρου των ΗΠΑ βρίσκονται σημαντικοί Έλληνες που στέκονται πλάι στην Ελληνική ομογένεια, όπως είναι ο τρίτος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζορτζ Τζίκος, από τους στενότερους συνεργάτες του νέου προέδρου των ΗΠΑ, ο Γκας Μπιλιράκης κ.α.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι το γεγονός αυτό «δεν σημαίνει ότι κι εμείς δεν κρατάμε τις επιφυλάξεις μας για τα όσα έχει πει ο νέος πρόεδρος προεκλογικά και μετεκλογικά».

Ο Αχιλλέας Μπέος

Ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος δήλωσε:
Ο Κρις Σπύρου είναι ένας πραγματικός φίλος που έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε σήμερα στον Βόλο. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ ιδιαίτερα και τον ευχαριστώ που παραβρίσκεται σήμερα εδώ ώστε να εγκαινιάσουμε επί της σημερινής δημοτικής αρχής μία δομή του Δήμου Βόλου που θα προσφέρει στους πολίτες και αφορά στο Κοινωνικό Φαρμακείο και στο Κοινωνικό Ιατρείο και θα έχουν την δυνατότητα να την επισκέπτονται όλοι οι δημότες και κυρίως όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Είναι ένα ακόμα σημαντικό έργο και μία δέσμευση της δημοτικής αρχής. Εμείς συνεχίζουμε και αφήστε, πως τους λένε, να λένε. Θα ρίχνουν λάσπη αλλά ποιος τους ακούει. Ο κόσμος είναι ο πρώτος κριτής και εμείς θα κριθούμε από τον κόσμο και όχι από αυτούς που έχουν αναλάβει εργολαβικά να δυσφημούν την σημερινή δημοτική αρχή γιατί τους έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα.

Ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, Τάσος Μπατζιάκας εξάλλου, έκανε γνωστό ότι σε λίγο καιρό θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο το κοινωνικό φαρμακείο και επόμενο στάδιο θα είναι το Δημοτικό Ιατρείο. Όπως είπε, η όλη προσπάθεια έγινε μέσα από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, που είναι πιστοποιημένο και σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην πρόληψη 7 νοσημάτων.

Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βόλου

ΚΟΣΜΟΣ

Η σύσταση και λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βόλου δεν αφορά απλά το σύνολο των υπηρεσιών και προγραμμάτων της παραδοσιακά καλούμενης ανοικτής ή εξωνοσοκομειακής φροντίδας, αλλά περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας την διασύνδεση υπηρεσιών πρόληψης, προαγωγής της υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Ουσιαστικά η δομή έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στην επαρκή πληροφόρηση των δημοτών για τα προβλήματα της υγείας τους και τις διαθέσιμες και κατάλληλες για κάθε περίπτωση υπηρεσίες, φαινόμενο που προκαλεί στους ασθενείς ή πολίτες σύγχυση, αποθάρρυνση και αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των προβλημάτων τους, αλλά και της δυνατότητας να χρησιμοποιήσουν έγκαιρα και ορθολογικά τις υπηρεσίες υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό η λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας στοχεύει ακριβώς στην κάλυψη των παραπάνω κενών, δηλαδή στην κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης και προληπτικής ιατρικής προς τους πολίτες, με ανάπτυξη και υποστήριξη κατάλληλων δομών σε επίπεδο Δήμου, στις οποίες:

  • Θα υπάρχει η δυνατότητα να οργανωθεί η παροχή απλών προληπτικών εξετάσεων στους δημότες
  • Θα αναπτυχθούν αποτελεσματικές υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης
  • Θα υπάρχει ανάπτυξη δραστηριοτήτων αγωγής και προαγωγής της υγείας και
  • Θα γίνεται ενημέρωση και προσανατολισμός των πολιτών σχετικά με τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας

Επιπλέον θα μπορούν παρέχονται σε πολύ μικρό βαθμό, βασικές θεραπευτικές υπηρεσίες σε άτομα που δεν καλύπτονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ανασφάλιστοι).

Υπηρεσίες ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βόλου

ΚΟΣΜΟΣ1

  • Ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για την πρόληψη των νοσημάτων
  • Προσανατολισμός και ενημέρωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας ανάλογα με τα προσωπικά προβλήματα υγείας που αναφέρονται
  • Οργάνωση προγραμμάτων μαζικού ελέγχου υγιών πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για διάφορα επικίνδυνα για τη ζωή νοσήματα (προσυμπτωματικός έλεγχος)

Ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί με το ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους του και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής υγείας. Επίσης θα έχει την δυνατότητα:

  • Εφόσον το επιθυμεί θα δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος με τις προληπτικές του εξετάσεις.
  • Το προσωπικό του ΚΕΠ Υγείας θα προμηθεύει στο δημότη μια λίστα με τους παρόχους ιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τους Ανασφάλιστους.
  • Θα δημιουργηθεί δίκτυο παραπομπών σε εξειδικευμένα νοσοκομειακά κέντρα, για τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.
  • Οι πάροχοι ιατροί αλλά και ο ίδιος ο δημότης μπορεί να ενημερώνει τον ιατρικό του φάκελο μέσω των ΚΕΠ Υγείας.
  • Ο δημότης που έχει ιατρικό φάκελο στα ΚΕΠ Υγείας μέσω ειδικού λογαριασμού θα ενημερώνεται για την ημερομηνία που πρέπει να επαναλάβει τις προληπτικές εξετάσεις του.

Που στοχεύει το πρόγραμμα

Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως:

α) Καρκίνος του παχέος εντέρου

β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

γ) Καρκίνος του μαστού

δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος

ε) Ανεύρυσμα αορτής

στ) Καρκίνος του προστάτη

ζ) Μελάνωμα

Πρέπει να αναφερθεί πως πρωταρχικός στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι με τη λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας να προσφερθεί ένα πολύτιμο δίχτυ προστασίας στους κατοίκους.