Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 02:28
Τοπικά

Δυναμική αντίδραση 17 φορέων της Μαγνησίας στο Ασφαλιστικό






Την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, διατύπωσαν για ακόμη μία φορά σήμερα σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι φορέων της Μαγνησίας, που έχουν συγκροτήσει μία Συντονιστική Επιτροπή, συνολικά 17 κλάδων ελευθέρων επαγγελματιών, δηλώνοντας παράλληλα ότι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να διεκδικήσουν και να επιτύχουν τη μη ψήφισή του.

Οι εκπρόσωποι των φορέων χαρακτήρισαν ως «ταφόπλακα» το νέο ασφαλιστικό που έρχεται προς ψήφιση από τη Βουλή και, όπως ανακοίνωσαν, έχει ήδη προγραμματιστεί ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης όλων των πολιτών από ειδικούς επιστήμονες, οικονομολόγους και δικηγόρους, για το τι προβλέπεται από προτεινόμενο νέο ασφαλιστικό για τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Επιπλέον, θα επιδιωχθούν επαφές με τους Βουλευτές του Νομού και κυρίως με τους Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, από τους οποίους θα ζητηθεί να καταψηφίσουν το Νομοσχέδιο, ενώ κατατέθηκε και η πρόταση για διοργάνωση παμαγνησιώτικου συλλαλητηρίου κατά του νέου ασφαλιστικού.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, τόνισε ότι δεν θα πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές να υπολογίζονται σύμφωνα με το εισόδημα, ενώ η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει γενικός ξεσηκωμός των επαγγελματιών του Νομού, ενώ ειδικά για τον κλάδο των μηχανικών είπε πως έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου τους.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, ανέφερε πως με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε αφανισμό.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμης Τσιάμης, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει τις μαύρες τρύπες των ταμείων χωρίς να την ενδιαφέρει η βιωσιμότητα των επαγγελματιών, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, Γιάννης Κόνσολας.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, Γιώργος Χρηστάκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα πρέπει το σύνολο των εισφορών για έναν επαγγελματία να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό βάσει του εισοδήματός του ώστε να μπορεί να επιβιώσει και να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Κώστας Τσέλιος, ζήτησε να «παγώσουν» οι οφειλές των εμπόρων προς τον ΟΑΕΕ και εκ μέρους των συναδέλφων του δήλωσε ότι ο κλάδος του είναι διατεθειμένος να συμμετέχει σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Και τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Δημ. Χορταριάς επισήμανε χαρακτηριστικά ότι οι δημοσιογράφοι «με το νομοσχέδιο αυτό γινόμαστε βορά της κάθε εξουσίας και των εργοδοτών» και πρόσθεσε πως ενώ «το ταμείο μας δεν χρηματοδοτείται από το Κράτος και δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τον Έλληνα φορολογούμενο, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρίχνει τον κλάδο μας στον καιάδα».

Υπενθυμίζεται πως, την αντίθεσή τους στο σχέδιο Νόμου για το νέο ασφαλιστικό είχαν εκφράσει κατά τη συμμετοχή τους σε ευρεία σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, εκπρόσωποι των εξής 17 επαγγελματικών κλάδων και φορέων: Επιμελητήριο Μαγνησίας, Οικονομικό Επιμελητήριο – Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας, Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας – ΟΕΒΕΜ, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Σύλλογος Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας, Οδοντιατρικός Σύλλογος Βόλου, Εμπορικός Σύλλογος Βόλου – Νέας Ιωνίας, Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Μαγνησίας, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας και ΠΕΔΜΕΔΕ Μαγνησίας.