Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 00:30
Τοπικά

Δραματική η κατάσταση με τους πρόσφυγες στον Αλμυρό






Δραματικές διαστάσεις παίρνει η κατάσταση στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) Αλμυρού, όπου ο αριθμός των προσφύγων αυξομειώνεται και κυμαίνεται μεταξύ 350 και 500. Ως αρνητική εξέλιξη καταγράφεται η απόφαση του ιδιοκτήτη του σταθμού να προχωρήσει σε κλείσιμο της εγκατάστασης, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας επανέρχεται και κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία και το πλέον απογοητευτικό στοιχείο είναι οι αποκαλύψεις ότι ιδιοκτήτες μάρκετ σε Αχίλλειο και Σούρπη αρνήθηκαν να τους δώσουν τρόφιμα, τα οποία και θα αγόραζαν!
«Δεν ξέρουμε τι να πούμε με αυτό το γεγονός. Λειτουργεί ένας κοινωνικός αυτοματισμός , που δεν ξέρουμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε» τόνισε η κ. Κολυνδρίνη, σχολιάζοντας το γεγονός, ενώ ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα εγκαταστήσει άμεσα 4 χημικές τουαλέτες, για τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών.

Ακόμη η κ. Κολυνδρίνη έκανε γνωστό ότι έγινε πρόταση στους πρόσφυγες να μεταφερθούν μόνο οι γυναίκες και τα παιδιά στο κέντρο μεταναστών στο παλιό ΚΤΕΟ, αλλά υπήρξε άρνηση από μέρους τους.

Καλύτερη η οργάνωση, αλλά…

Μικρά παιδιά, εγκυμονούσες γυναίκες, ανάπηροι, άνθρωποι με πατερίτσες, με την απελπισία στο βλέμμα, περιμένουν την βοήθεια όλων μας για να επιβιώσουν στο δύσκολο ταξίδι που ξεκίνησαν για τη γη της επαγγελίας που γι αυτούς φαντάζει η Ευρώπη.

Η οργάνωση της σίτισής τους και η διανομή των ειδών υγιεινής γίνεται πλέον, οργανωμένα από το Δήμο Αλμυρού, που από την πρώτη μέρα βρέθηκε στο πλευρό των προσφύγων μαζί με πολλά κοινωνικά κινήματα εθελοντών, αλλά και την ΕΡΤ Βόλου που καθημερινά πραγματοποιεί αποστολές στο χώρο και διανέμει τα είδη που προσφέρουν συμπολίτες μας και επιχειρήσεις.

«Διαχειριζόμαστε μία χαώδη κατάσταση και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη» δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσσερίδης. Επιπλέον επισήμανε τους κινδύνους για την πρόκληση επεισοδίων μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων αλλά και τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των προσφύγων. Τέλος απεύθυνε κάλεσμα σε όλους να προσφέρουν ό,τι μπορούν. «Καθένας από εμάς οφείλει να ευαισθητοποιηθεί ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς  που βρίσκεται σε έξαρση τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας και να συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί»

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Β. Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να δώσει οδηγίες για το χειρισμός της κατάστασης, πέρα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια

Οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν «στρατοπεδεύσει» στο χώρο στάθμευσης του ΣΕΑ, άλλοι στήνοντας αντίσκηνα για να βάλουν τα παιδιά τους και άλλοι διανυκτερεύοντας στο ύπαιθρο, κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής και χωρίς καμία μέριμνα για ιατρική περίθαλψη και σίτιση εκ μέρους της Πολιτείας.

Πάντως οι πρόσφυγες διαβιούν υποφερτά χάρη στη συγκινητική αλληλεγγύη του Δήμου Αλμυρού, φορέων, κοινωνικών ομάδων, συλλογικοτήτων και πολιτών, που μεριμνούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν και αν κάνουν τη ζωή τους όσο το δυνατόν πιο υποφερτή.
Υγειονομική βόμβα – Καμπανάκι από τον ΙΣΜ

Tην ανησυχία του ότι  τα προβλήματα υγείας των προσφύγων θα πολλαπλασιάζονται, λόγω έλλειψης των βασικών κανόνων υγιεινής εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, κλιμάκιο του οποίου επισκέφθηκε σήμερα, τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ΣΕΑ Αλμυρού. Όπως αναφέρεται δε, σε σχετική ανακοίνωση  του Συλλόγου, «πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτή η κατάσταση να αποτελέσει υγειονομική βόμβα που θα σκάσει και θα πλήξει όλους μας»  Για το λόγο αυτό – τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας – είναι επιτακτική η ανάγκη, οι Δήμοι σε συνεργασία με την Πολιτεία να δημιουργήσουν τους κατάλληλους χώρους φιλοξενίας, παραμερίζοντας τις άγονες και ατελέσφορες αντιπαραθέσεις.

Όπως έγινε γνωστό, ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ήδη καταρτίσει λίστα εθελοντών ιατρών μελών του για να καλύψει τα οποιαδήποτε κενά υπάρξουν στην παροχή υγείας των ταλαιπωρημένων αυτών συνανθρώπων μας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

«Όσοι δεν σταθούν στο ύψος των κρίσιμων αυτών περιστάσεων  θα έχουν να απολογηθούν στην συνείδησή τους και στην υπόλοιπη κοινωνία, χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν με φτηνές δικαιολογίες και τακτικισμούς» επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, προσθέτοντας πως πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος, όποιου χρώματος, θρησκείας και καταγωγής και η διαφύλαξη της υγείας του και της αξιοπρέπειάς του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο των γιατρών που επισκέφθηκε τους πρόσφυγες, οι συνθήκες διαβίωσής τους δεν είναι οι κατάλληλες, παρά τις προσπάθειες εθελοντών και της τοπικής αυτοδιοίκησης να λύσουν τα βασικά τους προβλήματα.

Δεδομένου δε, ότι δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, οι γιατροί εκτιμούν πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία οφείλουμε να προλάβουμε.

Συγκέντρωση βοήθειας στο Δήμο Αλμυρού
Ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Δομές του, συμμετέχει στην προσπάθεια αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα ΣΕΑ Αλμυρού και διοργανώνει συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων μακράς διάρκειας για την κάλυψη βασικών αναγκών τους. Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού έλαβε ομόφωνη απόφαση για διάθεση ποσού 10.000 ευρώ για την αγορά τροφίμων.

Ο δήμος απευθύνει έκκληση στους δημότες, στα σχολεία, στις επιχειρήσεις, στους κοινωνικούς φορείς καθώς και συλλόγους της περιοχής μας για τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας.

Υπάρχει ανάγκη για παιδικές τροφές, γάλατα καθώς και για παιδικά ρούχα και κουβέρτες.

Τα είδη θα συγκεντρώνονται καθημερινά, στο ισόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού, το οποίο βρίσκεται στη θέση «Πλατάνια», από τις 08:00 π.μ. μέχρι τις 15:00μ.μ..

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα παρακάτω τηλέφωνα:

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2422026366  2422029274,

: 6976517803 Βαλκανιώτου Αθανασία

: 6973692710 Κόκκαλης Αθανάσιος

«Καθένας από εμάς οφείλει να ευαισθητοποιηθεί ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς  που βρίσκεται σε έξαρση τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας και να συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί»

Στο ΣΕΑ Αλμυρού αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΕΚΒ

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, με επικεφαλής το Προεδρείο, μετέβη σήμερα το πρωί στον Αλμυρό, στον χώρο όπου φιλοξενούνται εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, και διένειμαν σε αυτούς είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα).
Το ΕΚΒ θεωρεί ότι η πραγματική λύση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν αντιμετωπίζεται με την ύψωση ή μη τειχών, αλλά με την αντιμετώπισή του στην ..πηγή του, με την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στις εμπόλεμες Χώρες τους και τον σεβασμό της κυριαρχίας τους από τις Μεγάλες, κυρίως, Δυνάμεις.

Εκκληση από ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ

Έκκληση στα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του κόμματος και σε όλους τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους του Βόλου απευθύνει η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν, στην έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ΣΕΑ της εθνικής οδού κοντά στον Αλμυρό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση «υπενθυμίζουμε ότι κάθε μέρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Γαλλίας 6 συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα, τα οποία κλιμάκιο μελών του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται εκεί, μοιράζει κάθε απόγευμα στους πρόσφυγες»