Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 22:50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δραματική η κατάσταση για 13.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη






Δραματική είναι η κατάσταση για 13.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη, ενώ την ίδια ώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός Κιλκίς, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Στην χώρα υπολογίζεται ότι συνολικά βρίσκονται σχεδόν 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες και συνεχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Στο Ελληνικό εκτιμάται ότι βρίσκονται 3.500 άτομα, στον Πειραιά περίπου 3.000, ενώ οι δομές στον Ελαιώνα και το Σχιστό είναι πλήρεις με 700 ανθρώπους στον Ελαιώνα και 1.500 στο Σχιστό.

Όλα αυτά ενώ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε σήμερα πως ο νομός Κιλκίς τίθεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι στην Ειδομένη βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένοι περίπου 13.000 άνθρωποι, ενώ στο σύνολο του νομού Κιλκίς ο αριθμός φτάνει στους 20.000, με τις νομαρχιακές υπηρεσίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τόσων πολλών προσφύγων.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος μόνοι μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης, τη στιγμή που περίπου 1.600 άτομα μόνο στην Ειδομένη υπολογίζεται ότι δεν έχουν καν κάποιο αντίσκηνο για να μη διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο. Σημείωσε ακόμη ότι με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα είναι δυνατό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τροφοδοσίας της Ειδομένης με αντίσκηνα, τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης.

Η αλήθεια είναι πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα καλούνται να επιβιώσουν κάτω από τραγικές συνθήκες, ενώ είναι εκτεθειμένοι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Πέμπτης η βροχόπτωση μετέτρεψε σε λασπότοπο τον καταυλισμό και όσοι δεν είχαν σκηνές, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο κρύο και τις λάσπες!

Όλα αυτά ενώ χθες, Παρασκευή, από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, οι Αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 84 πρόσφυγες, τη στιγμή που οι εισροές στα ελληνικά νησιά παραμένουν μεγάλες!

Εικόνες από την Ειδομένη την Παρασκευή