Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 00:10
Κόσμος

Δραματικές ώρες στην Ιταλία -247 νεκροί από το φονικό σεισμό, 400 τραυματίες






Αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες ο τραγικός απολογισμός από το φονικό σεισμό μεγέθους 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Στους 247 ανέρχονται, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες,  μέχρι στιγμής οι νεκροί ενώ περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί . Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος.

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ. από το επίκεντρο.

Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: “είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ’ αυτό είναι αποκλεισμένες”.

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

Το χωριό Αματρίτσε έχει σχεδόν ισοπεδωθεί ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το χωριό Ακούμολι, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Στις περισσότερες τοποθεσίες που χτύπησε ο Εγκέλαδος, και ιδίως στην Αματρίτσε και στο Ακούμουλι, οι διασώστες συνεχίστηκαν και τη νύχτα οι προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων, σκάβοντας, παρά το σκοτάδι, με την βοήθεια μεγάλων φακών και γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος.

Μόνον σε ότι αφορά το σώμα της Πυροσβεστικής, πάνω από οκτακόσια μέλη της βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Σήμερα, εντωμεταξύ,  αναμένονται τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών, που θα υιοθετηθούν κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ρέντσι.

 

Θύματα του εγκέλαδου μικρά παιδιά

Όπως αναφέρει η η ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera, μεταξύ των θυμάτων του σεισμού βρίσκονται πολλά παιδιά. «Ακούγονταν οι κραυγές μίας μαμάς και ενός παιδιού», δήλωσε ένας από τους εθελοντές, εξηγώντας λίγη ώρα αργότερα ότι τελικά ανασύρθηκαν νεκροί από τα σωστικά συνεργεία.

Μικρότερο θύμα του καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε, ένα κοριτσάκι μόλις 8 μηνών, το παιχνίδι του οποίου βρέθηκε στα συντρίμμια.

Η μικρή Μαρισόλ σκοτώθηκε ενώ κοιμόταν στο κρεβατάκι της, στο υπνοδωμάτιο των γονιών της.

Η λεπτομέρεια που συγκλονίζει είναι ότι η μητέρα της μικρής, Μαρτίνα Τούρκο, είχε σωθεί από το σεισμό της Ακουιλα το 2009 με τους 309 νεκρούς. Η Τούρκο και ο σύζυγός της νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της γύρω περιοχής.

Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται δύο αδελφάκια 4 και 6 ετών ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιά τους που τα έβαλε κάτω από το κρεβάτι μόλις η γη άρχισε να τρέμει.

Μετά από δεκαεπτά ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό.

Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι έντεκα ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.

Στα νοσοκομεία κοντά στις περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος, επικρατεί πανικός με τους τραυματίες να στοιβάζονται σε φορεια στους διαδρόμους ενώ παραμένει δύσκολη η πρόσβαση λόγω των κατολισθήσεων σε κεντρικές οδούς

 

Το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε, σύμβολο της τραγωδίας του σεισμού

Όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, ένα από τα σύμβολα της τραγωδίας αυτής είναι το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε.

Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία εκατόν είκοσι χρόνων και χωρητικότητα σαράντα δωμάτια, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν πλήρη. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε την περασμένη νύχτα. Όπως αναφέρει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.

Κανείς δεν ξέρει αν και πότε η Αματρίτσε θα ξαναγεννηθεί, και αν το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο, με θέα στην εντυπωσιακή ορεινή περιοχή του βόρειου Λατίου, θα μπορέσει να ξαναγίνει πραγματικότητα.

 

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές σκάβοντας στα συντρίμμια», συμπλήρωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

Πηγή: iefimerida.gr