Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 14:26
Τοπικά

Δοκιμασία χωρίς τέλος για το Πήλιο – Τεράστιες οι ζημιές – Κολυνδρίνη προς Υπουργείο: Δώστε μας χρήματα για τα έργα






Δοκιμασία χωρίς τέλος για το ανατολικό Πήλιο. Για τρίτη συνεχή μέρα «άνοιξαν οι ουρανοί», με αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες καταστροφές οι οποίες πλέον είναι ανυπολόγιστες. Μούρεσι, Μακρυράχη, Τσαγκαράδα, Ξουρίχτι, Κισσός, Αγιος Δημήτριος, Ζαγορά, Χορευτό και Πουρί βρέθηκαν για τρίτη συνεχή μέρα στο μάτι του κυκλώνα.

Δήλωση Κολυνδρίνη

Με αναρτησή της στο facebook η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη ζητά χρήματα από το Υπουργείο για να γίνουν τα απαραίτητα έργα.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
“Τώρα χρειαζόμαστε χρήματα από το Υπουργείο, που είναι και το αρμόδιο για την κατασκευή των δρόμων. Η Περιφέρεια έχει στην αρμοδιότητα της μόνο τη συντηρηση. Όχι επικοινωνιακές εκδρομές… Χρήματα για να γίνουν έργα μεγάλου προϋπολογισμού και να σταθεροποιηθούν τα εδάφη. Τα ψέματα τελείωσαν. Η θα αναλάβει το Υπουργείο την αποκατάσταση ή να δώσει τα χρήματα να κάνουμε τα έργα.. Απλά τα πράγματα… Όσο για τις μεμονωμένες ιδιοτελείς Κασσάνδρες, που ψάχνουν να βρουν λάθη μέσα στην καταστροφή από τον καναπέ και τραβούν με τρόπο, για να μη το τσαλακώσουν, το κουρτινακι να δουν τι καιρό κάνει, ένα θα τους πω: το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη”

Τεράστιες ζημιές

Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην περιοχή της Ζαγοράς, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί 283 χιλιοστά, με το ύψος της βροχής από την αρχή του μήνα να είναι περίπου στα 610 χιλιοστά, ενώ από την αρχή του έτους άγγιξε περίπου τα 900 mm. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η βροχή που έπεσε στη Ζαγορά τις πρώτες 22 ημέρες του τρέχοντα μήνα, αντιστοιχεί περίπου στο διπλάσιο ύψος της βροχής που καταγράφεται ολόκληρο τον χρόνο στην Αθήνα

Το οδικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ βασικές υποδομές τέθηκαν εκτός λειτουργίας από τη μανία της βροχής που έπεφτε ασταμάτητα, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο των μηχανημάτων της Περιφέρειας. Επί τρία 24ωρα δίνεται κυριολεκτικά «μάχη» με τα στοιχεία της φύσης, προκειμένου να δημιουργηθούν «στηρίγματα» στο οδόστρωμα και τις πλαγιές, που εξαιτίας του πρωτοφανούς όγκου νερού καταρρέουν.

Οι ιδιώτες με τα μηχανήματα που έχει μισθώσει η Περιφέρεια προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ελάχιστη βατότητα του ταλαιπωρημένου οδικού κυκλώματος, σε σαθρά όμως εδάφη, που δεν μπορούν πλέον να συγκρατήσουν την ορμή των νερών που κατεβαίνουν ορμητικά από το βουνό αλλά και από τα σπλάχνα του.

Σε πολλά σημεία εξάλλου του οδικού δικτύου που ενώνει τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου, η διέλευση των αυτοκινήτων γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία αφού ο δρόμος σε πολλά σημεία είναι κομμένος στα δύο, ενώ σε άλλα έχει καλυφθεί από φερτά υλικά από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Επίσης, το παραλιακό μέτωπο από Φακίστρα μέχρι Μυλοπόταμο και Χορευτό, λόγω των κατολισθήσεων και του μεγάλου όγκου νερού που έχει σκεπάσει τους κάθετους δρόμους, είναι απροσπέλαστο, ενώ οι παραλίες μοιάζουν να έχουν αλλάξει μορφολογία.

Στην περιοχή βρέθηκε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο οποίος μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και τον δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου Πατή Κουτσάφτη, μετέβησαν σε όλα τα σημεία που «χτύπησε» η νέα κακοκαιρία. Την ίδια ώρα τα κλιμάκια των μηχανικών της Περιφέρειας βρίσκονται επίσης επί ποδός, καταγράφοντας τις ζημιές στην περιοχή.

Το δυστύχημα είναι, ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή θα συνεχιστούν για τουλάχιστον 48 ώρες ακόμη, μέχρι δηλαδή και αύριο Κυριακή, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, και αυτό έχει θέσει σε «κόκκινο συναγερμό» άπαντες.

Κατολισθήσεις δίχως τέλος

Σε 30 και πλέον σημεία έχουν σημειωθεί σημαντικές κατολισθήσεις λόγω των διαβρώσεων και της ορμητικότητας των επιφανειακών νερών, τα οποία προκαλούν επίσης λασποροές εδαφών σε πρανή με μεγάλες κλίσεις. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί, εκτός από το οδικό και στο αγροτικό δίκτυο, είναι μεγάλες, ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και τεχνικά έργα που ήταν σε εξέλιξη.

Σε πρώτη φάση ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου επιχειρεί την άρση των καταπτώσεων και ελεγχόμενες καθαιρέσεις επικίνδυνων βράχων και άλλων υλικών από ασταθή πρανή, και την αποκατάσταση της βατότητας του δικτύου που είναι «βομβαρδισμένο» από άκρη και άκρη.

«Χωρίς υπερβολή, πρόκειται για μία πρωτόγνωρη δοκιμασία που όμοιά της δεν θυμούνται οι παλαιότεροι στην περιοχή», είπε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Πατής Κουτσάφτης, υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος θα επισπεύσει όλες τις διαδικασίες για την ωρίμανση μελετών και τεχνικών δελτίων, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα τα απαραίτητα έργα.

Ανυπολόγιστες ζημιές

«Από παντού αναβλύζει νερό. Το φαινόμενο είναι πράγματι πρωτόγνωρο, όπως λένε και οι κάτοικοι της περιοχής. Για εμάς έχει προτεραιότητα να αποκατασταθούν οι ζημιές και να υπάρξει ασφάλεια στο οδικό δίκτυο. Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί επίσπευση διαδικασιών από τα αρμόδια υπουργεία», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, μετά το πέρας της περιοδείας τους, έχοντας σαφή εικόνα για την περιοχή.

Οι ζημιές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, με τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να πιέζουν ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα κλιμάκιο του ΥΠΟΜΕΔΙ να μεταβεί στην περιοχή για την καταγραφή των ζημιών και τη χρηματοδότηση των έργων που είναι απαραίτητα, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα σε μία περιοχή που καλείται να επουλώσει τις πληγές της πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ανοίγει ο δρόμος Χάνια – Κισσός

Κλειστό θα παραμείνει από σήμερα το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Πήλιο μετά από απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, προκειμένου να δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος Χάνια – Κισσός για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Ανατολικού Πηλίου.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ανάγκη ασφαλούς διέλευσης των οχημάτων από τον Βόλο προς Ανατολικό Πήλιο και το αντίστροφο, και από ό,τι δείχνουν τα πράγματα θα ισχύσει μέχρι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια το οδικό δίκτυο που σήμερα είναι βομβαρδισμένο.

Ερχεται νέα επιδείνωση

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώθηκε χθες ότι από σήμερα προβλέπεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χιονοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σε όλη τη Θεσσαλία και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής χώρας (πάνω από τα 800 μέτρα). Την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα αναμένεται επιδείνωση των φαινομένων με πυκνές χιονοπτώσεις (με ενδεικτικό υψόμετρο 400-600 μέτρα) βροχές και ισχυρούς ανέμους.