Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 03:05
Τοπικά

Δικαστήρια Βόλου: Παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων






Ξεπέρασαν τις 4.000 οι υποθέσεις που μπήκαν στο αρχείο της Εισαγγελίας Βόλου, από την έναρξη εφαρμογής του νόμου Παρασκευόπουλου (4411/16) μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τις 21 Μαρτίου 2016 και τιμωρούνται με μέχρι δύο έτη φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Η πλειοψηφία των υποθέσεων ήταν του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου που έφτασαν τις 3.600. Αρκετές όμως ήταν και οι υποθέσεις που παραγράφηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, περίπου 500, οι οποίες αφορούσαν αδικήματα που είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως με ποινές φυλάκισης έως έξι μηνών.

Η εφαρμογή του Νόμου έφερε μεγάλη αποσυμφόρηση των δικασίμων. Ο Νόμος είχε τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2016 και στο διάστημα που πέρασε έπαυσε η ποινική δίωξη κατά εκατοντάδων κατηγορουμένων.

Πάντως, σύμφωνα με το άρθρο 8 του επίμαχου Νόμου, αν οι υπόδικοι υποπέσουν μέσα σε δύο έτη από τη δημοσίευση του Νόμου σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος, και καταδικαστεί αμετάκλητα σε ποινή στερητική της ελευθερίας άνω των έξι μηνών, συνεχίζεται η παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης.

Οι αστικές αξιώσεις που απορρέουν από τις πράξεις αυτές δεν θίγονται με οποιονδήποτε τρόπο.

Σύμφωνα με τον Νόμο παραγράφονται και οι ποινές διάρκειας μέχρι έξι μηνών που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του Νόμου, εφόσον οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο, υπό τον όρο ότι ο καταδικαστείς δεν θα τελέσει σε δύο έτη από τη δημοσίευση του νόμου νέα από δόλο αξιόποινη πράξη. Σε περίπτωση νέας καταδίκης, ο καταδικασθείς εκτίει αθροιστικά και τις δύο ποινές.

Τα αδικήματα που εξαιρούνται

Να επισημανθεί ότι από την παύση των ποινικών διώξεων και τις παραγραφές εξαιρείται μία σειρά από πράξεις, όπως μεταξύ άλλων πράξεις που αφορούν σε ρατσιστικό έγκλημα, που είναι εξυβριστικές στη θρησκεία, που αφορούν σε παρασιώπηση εγκλημάτων, σωματικές βλάβες, σεξουαλική κακοποίηση, εγκλήματα κατά πολιτικών σωμάτων της κυβέρνησης, βασανιστήρια, δωροδοκία σε εκλογές, πορνεία, αποπλάνηση ανηλίκων, ανήθικες προσβολές, εγκληματική οργάνωση, προσβολή συμβόλων ελληνικού κράτους, παραβιάσεις όρων διαμονής, βιαιοπραγίες, πράξεις χαμηλής απαξίας, σωματική βλάβη και απειλή, εγκλήματα στρατιωτικής θητείας κ.ά.