Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 19:09
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: 2.900 μετανάστες πνίγηκαν στην Μεσόγειο το 2016






Σχεδόν 2.900 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο τους πρώτους έξι μήνες του 2016, ένας αριθμός που καθιστά την περίοδο αυτή την πλέον πολύνεκρη στα χρονικά, όπως καταδεικνύουν στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο καταγράφηκαν 2.899 θάνατοι στη θάλασσα, ανέφερε ο ΔΟΜ, ένας αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 50% συγκρινόμενος με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, όταν 1.838 μετανάστες χάθηκαν ή πνίγηκαν στη θάλασσα. Το 2014, στα μέσα της χρονιάς είχαν καταγραφεί 743 θάνατοι.

Καταγράφηκαν «σχεδόν 3.000 άνθρωποι νεκροί, κάτι που πραγματικά είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», τόνισε ο Τζόελ Μίλμαν, εκπρόσωπος του ΔΟΜ, σε δηλώσεις του στο Thomson Reuters Foundation.

«Η Ευρώπη κάνει αξιοπρόσεκτη δουλειά, έχει σώσει χιλιάδες ζωές μόνο φέτος. Αλλά το ότι σχεδόν 3.000 άνθρωποι είναι νεκροί σημαίνει ότι δεν κάνει όλα όσα χρειάζεται να γίνουν», πρόσθεσε ο Μίλμαν.

Το στέλεχος του ΔΟΜ τόνισε ότι δεν περιμένει οι αφίξεις μεταναστών να μειωθούν, καθώς η έλλειψη ασφάλειας στη Συρία, στη Λιβύη και σε άλλες χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι δημιουργεί μια κατάσταση που είναι απίθανο να βελτιωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Τους πρώτους έξι μήνες του 2016 συνολικά 225.665 άνθρωποι έφθασαν στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία διά θαλάσσης. Η θαλάσσια οδός της κεντρικής Μεσογείου, προς την Ιταλία, ήταν αυτή όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι—σχεδόν 2.500 νεκροί. Την αντίστοιχη χρονική στιγμή του 2015, ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης μόλις είχε ξεπεράσει τις 146.000, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Προχθές Πέμπτη 10 γυναίκες πέθαναν όταν ένα φουσκωτό ναυάγησε ανοικτά της Λιβύης, ενώ ένα ιταλικό πλοίο διέσωσε εκατοντάδες μετανάστες, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα.

Οι νέοι θάνατοι σημειώθηκαν καθώς οι ιταλικές αρχές ανέσυραν το ναυαγισμένο αλιευτικό το οποίο είχε βυθιστεί τον περασμένο Απρίλιο παρασύροντας στον θάνατο έως και 800 ανθρώπους. Το ναυάγιο αυτό ήταν από τα πιο πολύνεκρα με θύματα μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.