Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 04:32
Κόσμος

Διαρροή χημικών στη Στοκχόλμη, 10 άτομα στο νοσοκομείο






Συναγερμός έχει σημάνει στη Στοκχόλμη καθώς σημειώθηκε διαρροή χημικών σε ερευνητικό κέντρο και υπάρχουν φόβοι για έκρηξη.

Η διαρροή του επικίνδυνου χημικού έγινε σε ερευνητικό επιστημονική κέντρο και η πρώτη αναφορά στις αρχές έγινε στις 12:15 τοπική ώρα.

Η διαρροή έγινε αντιληπτή καθώς, όπως μεταφέρουν σουηδικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα μάρτυρες, υπήρχε έντονη μυρωδιά φυσικού αερίου. Μάλιστα, κάποια άτομα που βρίσκονταν εντός του κέντρου παρουσίασαν συμπτώματα ιλίγγου και αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

«Υπήρξε διαρροή στο εργαστήριο. Είναι ίσως η χημική ουσία τολουόλιο. Σε συμπυκνωμένη μορφή αποτελεί κίνδυνο πυρκαγιάς και έκρηξης», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet.

Η έκθεση σε τουλουόλιο μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, υπνηλία, απώλεια των αισθήσεων ακόμη και θάνατο αν η έκθεση είναι διαρκής.

Είναι ένας αρκετά κοινός διαλύτης και μονοπαράγωγο βενζολίου.

Eκτιμάται, ακόμη ότι 500 άτομα, περίπου, που βρίσκονταν στη γύρω περιοχή, απομακρύνθηκαν για λόγους ασφαλείας, καθώς  η εν λόγω χημική ουσία σε ορισμένες συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.

Αστυνομία, ασθενοφόρα και οι ομάδες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στο σημείο, με την Aftonbladet να σημειώνει πως ειδική ομάδα φορώντας προστατευτικές στολές και αντιασφυξιογόνες μάσκες έχει ήδη μπει στο κτίριο.