Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 09:35
Τοπικά

Διαμαρτυρία των Δασκάλων της Μαγνησίας για τις αλλαγές στα σχολεία






Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Μαγνησίας, για τις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Απόστολος Μούσιος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «η συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου συνεχίζεται. Το σχολείο που αφήσαμε πίσω είναι διαφορετικό από το σχολείο που βρήκαμε στις 12 Σεπτεμβρίου. Έχει λιγότερα διδακτικά αντικείμενα, λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό και λιγότερους μαθητές στο Ολοήμερο Σχολείο. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μέρα με τη μέρα αλλοιώνονται και οι μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν τα διδακτικά αντικείμενα του παρελθόντος».

Σε ό,τι αφορά την προσχολική αγωγή, τόνισε ο κ. Μούσιος, για ακόμη μία φορά, δεν γίνεται διετής και με την επέκταση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του νηπιαγωγείου, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην προσχολική αγωγή.

«Εκτιμούμε ότι τα κενά ανέρχονται στα 20, διότι υπάρχουν πληθωρικά τμήματα. Θα υπήρχαν περισσότερα, αν δεν υπήρχαν εκπαιδευτικοί που μετακινήθηκαν, είτε με δεύτερη ανάθεση, είτε για να καλύψουν λειτουργικά κενά. Το υπουργείο Παιδείας ιδρύει οργανικές θέσεις ειδικής αγωγής, χωρίς να προχωράει και στην πρόσληψη των αντίστοιχων μόνιμων εκπαιδευτικών», κατέληξε ο ίδιος.

Από τη μεριά του, ο κ. Αποστόλης Ριζόπουλος, εκπρόσωπος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Μαγνησίας και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επεσήμανε πως «σήμερα απεργούμε ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί έχει σαν αποτέλεσμα να χτυπιούνται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών».

Με τις ρυθμίσεις που έγιναν, σημειώνει, τόσο στο πρωινό πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου, όσο και του Νηπιαγωγείου, όπως και με τις ρυθμίσεις και στις προϋποθέσεις για εγγραφή μαθητών στο Ολοήμερο, λιγόστεψαν οι ώρες διδασκαλίας και οι μαθητές αντίστοιχα.

«Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πέρυσι εργάστηκαν ως αναπληρωτές, φέτος δεν προσλήφθηκαν. Στόχος του υπουργείου δεν είναι η αναβάθμιση και ο ενιαίος χαρακτήρας του σχολείου», δήλωσε.

Χαρακτηριστικά στη Μαγνησία, την περασμένη χρονιά, εργάστηκαν 160 αναπληρωτές και φέτος, με τον προγραμματισμό που υπάρχει, δεν θα ξεπεράσουν τους 70, που σημαίνει ότι χάθηκαν 90 θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω όλες αυτές τις ρυθμίσεις και να προσληφθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί με βάση τον περσινό προγραμματισμό και να καλυφθούν όλα τα κενά.

Όσον αφορά την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο, στο Κέντρο Φιλοξενίας του Βόλου υπάρχουν 85 παιδιά και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη μόρφωση τους. Ζητούν αυτά τα παιδιά να ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα, να δημιουργηθούν απογευματινές τάξεις υποδοχής με το κατάλληλο εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό, στις οποίες θα διδάσκονται στη μητρική τους γλώσσα, να μην αναλάβουν το κομμάτι αυτό οι ΜΚΟ, αλλά το κράτος να προσλάβει μόνιμους εκπαιδευτικούς, να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά τους από και προς τα σχολεία και να διασφαλιστεί από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το Νοσοκομείο η υγεία αυτών των παιδιών και να κάνουν όλα τα απαραίτητα εμβόλια.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, το ΠΑΜΕ Μαγνησίας θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του «Μόζα», προκειμένου ν” ανοίξει διάλογο με τους γονείς, τόσο για το θέμα της μόρφωσης των παιδιών τους, όσο και για την υγεία τους.