Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 03:42
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαμαρτυρία στο ΥΠΕΣ για τους παιδικούς σταθμούς -«Πάνω από 65.000 αιτήσεις για εγγραφή απορρίφθηκαν» (photos & vid)






Παιδικούς  σταθμούς αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν για όλα τα παιδιά, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, διεκδικούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων.

Οι φορείς, γονείς και εργαζόμενοι βρέθηκαν σήμερα στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών όπου και ζητήσαν συνάντηση με την ηγεσία. Τελικά πέτυχαν να συναντήσουν τον γγ του ΥΠΕΣ Πουλάκη, με τον τελευταίο να τους απαντά «φέτος πήραμε περισσότερα παιδιά από πέρυσι».

Σύμφωνα με την Αθήνα Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, φέτος απορρίφθηκαν  συνολικά 65.000 αιτήσεις γονιών για εγγραφή των τέκνων τους σε βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, παρά τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Όπως σημειώνει η ίδια μιλώντας στο iefimerida, ο αριθμός των παιδιών που τελικά μένουν εκτός παιδικών σταθμών είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς οι γονείς τους γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα αποκλειστούν (αφορά κυρίως δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους). Εξάλλου, η επιβάρυνση κάθε νοικοκυριού με παιδί έως έξι ετών που δεν γίνεται δεκτό σε δημόσιο παιδικό σταθμό φτάνει τα 400-500 ευρώ τον μήνα, με τα έξοδα να αυξάνονται αν σε αυτά προστεθούν και οι δαπάνες για σχολικά λεωφορεία και μεταφορά από και προς το σπίτι.

Ενδεικτικά, μόνο στον δήμο της Αθήνας φέτος έβαλαν «λουκέτο» τρεις παιδικοί σταθμοί γιατί δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές. Τέλος, υπάρχουν και γονείς που παίρνουν το voucher του ΕΣΠΑ και παρολα αυτά δεν γίνονται δεκτά τα παιδιά τους λόγω πληρότητας των παιδικών σταθμών. Πέρσι επιστράφηκαν 10.000 vouchers.

Να σημειωθεί ότι οι φορείς ξεκαθάρισαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι όλα τα παιδιά να γίνουν δεκτά στην προσχολική αγωγή και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr