Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 18:11
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαιρεμένη για το Σκοπιανό η κυβέρνηση – Ψάχνει εχθρούς στην αντιπολίτευση






Πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Νέα Δημοκρατία έχει ξεσπάσει με αφορμή το Σκοπιανό, την ώρα που ήδη στελέχη των ΑΝΕΛ έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους από επίσημη γραμμή. Για παράδειγμα, ο Δημήτρης Καμμένος ξεκαθάρισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα αποδεχθούν «οποιαδήποτε ονομασία για το κατασκευασμένο κράτος των Σκοπίων με προσδιορισμό με τον όρο Μακεδονία».

Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –μέσω της Ντόρας Μπακογιάννη- έχει προαναγγείλει ότι αν ο Π. Καμμένος διαφωνήσει με την προωθούμενη λύση θα καταψηφίσει και παράλληλα θα θέσει θέμα δεδηλωμένης. Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να σηκώσει το γάντι στην ΝΔ μιλώντας για «ανεύθυνη στάση» που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα».

Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλάκι τις διαφωνίες της, προβάλλοντας ως «εχθρό» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μολονότι  αρκετές φορές στο παρελθόν η ΝΔ έχει βάλει πλάτη, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε αναγάγει το «όχι σε όλα» σε πάγια θέση.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει (για να το ακούσουν οι ίδιοι περισσότερο) ότι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. «Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν», καταλήγουν κυβερνητικές πηγές.

Την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε η συνέντευξη της Ν. Μπακογιάννη στον Real fm, η οποία ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει «όχι», εφόσον υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων σε ένα εθνικό θέμα.

Συγκεκριμένα,  στο ερώτημα «αν φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση ένα πλαίσιο συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων με το οποίο συμφωνεί η ΝΔ αλλά ο Πάνος Καμμένος διαφωνεί. Θα ψηφίσετε αυτή την πρόταση ή θα προτιμήσετε να ρίξετε την κυβέρνηση;», η ίδια απάντησε: «Η Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία δεν αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης της στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Και αυτό είναι μία βαριά κουβέντα που λέω, αλλά σας τη λέω με παρρησία και πολύ ξεκάθαρα».