Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 07:22
Τοπικά

Διίστανται οι απόψεις για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ






Σύγκρουση απόψεων για την καύση RDF από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο, καταγράφηκε κατά τη χθεσινή ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, στην οποία συμμετείχαν πολλές δεκάδες πολίτες και εκπρόσωποι φορέων.

Κατά τις παρεμβάσεις των ομιλητών καταγράφηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την καύση RDF, καθώς από τη μία πλευρά στελέχη της Περιβαλλοντικής και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ καλούσαν τους πολίτες σε ξεσηκωμό ενάντια στην «καύση σκουπιδιών, που δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα με διοξίνες, φουράνια και πτητικό υδράργυρο», μηχανολόγος μηχανικός του ΑΠΘ, ειδικός στη θερμική επεξεργασία υλικών, διαμήνυε ότι η ΑΓΕΤ, είναι εφικτό μέσα από την τεχνολογία που υπάρχει, «να καίει όχι μόνο 100.000 τόνους RDF αλλά 1 εκατ. τόνους, χωρίς να ρυπαίνεται το περιβάλλον».

Ειδικότερα, το μέλος της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Μάρκος Βαξεβανόπουλος, ανέφερε ότι «η καύση RDF εκλύει στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων ρύπους και επικαλέστηκε επιδημιολογικές μελέτες στη Δανία, όπου γίνεται καύση του συγκεκριμένου υλικού, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει αύξηση καρκινογενέσεων».

«Το RDF δεν είναι σκουπίδια», αντέτεινε ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος του ΑΠΘ, ειδικός στη θερμική επεξεργασία υλικών, Αντώνης Σωτηρίου, που μίλησε ως προσκεκλημένος της Περιβαλλοντικής, μέσω Skype. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το RDF είναι υπόλειμμα από απορρίμματα ανακύκλωσης, και υποστήριξε ότι για να μπορέσει να καεί θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας υλικό, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει γίνει καλή επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Βαγγέλης Σπίθας πάντως επέμενε στα περί τέλεσης εγκλήματος στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών από πλευράς της ΑΓΕΤ.

«Θερίζει» ο καρκίνος

Στο 34% ανέρχεται το ποσοστό καρκίνου στην περιοχή της Μαγνησίας, όταν το πανελλαδικό είναι μόλις 17%, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα σε γειτονιές με μεγάλη οικολογική επιβάρυνση, όπως στην πόλη του Βόλου και τη Νέα Ιωνία.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, με σκοπό να επισημανθούν οι συνέπειες που θα υπάρξουν για την ανθρώπινη υγεία, αν τελικά η ΑΓΕΤ προχωρήσει σε καύση RDF και άλλων υλικών, που εκλύουν καρκινογόνες ουσίες.

Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης, ο συνταξιούχος παιδίατρος, τέως διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, κ. Θεόδωρος Περάκης, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων παιδικού καρκίνου κατά 30%, λόγω της ρύπανσης σε γειτονιές του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, όπου καταλήγει σκόνη της ΑΓΕΤ.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ

Ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ, Βασίλης Χαλαστάρας, ο οποίος δήλωσε ότι οι εξελίξεις ανησυχούν και τους εργαζόμενους, ενώ διαβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα η ΑΓΕΤ χρησιμοποιεί ένα μικρό ποσοστό βιομάζας ως καύσιμη ύλη και όχι RDF.

«Η βιομάζα εδώ και αρκετά χρόνια καίγεται στην ΑΓΕΤ – Ηρακλής, παρακολουθούμε το θέμα, διορθώνουμε με παρεμβάσεις μας τυχόν ατέλειες και η καύση αυτή συνεχίζει τα τελευταία τρία χρόνια σε ποσοστό μέχρι 8%», τόνισε ο κ. Χαλαστάρας, προσθέτονυας ότι η βιομάζα αντικατέστησε προηγούμενα καύσιμα που ήταν το μαζούτ και το πετ κοκ. Συμπλήρωσε δε, πως από την πλευρά των εργαζομένων υπάρχει θέληση και δυναμική, να ελέγξουν, να απαιτήσουν από την εταιρία και να διορθώσουν τυχόν λάθη που προκλήθηκαν εκ μέρους της εταιρίας. Κατέληξε δε λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα οι διαπιστώσεις είναι ότι η εκπομπή καυσαερίων στην ΑΓΕΤ κινείται στα όρια που ορίζει η νομοθεσία».