Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 09:27
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάλυση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς ζητάει ο Σταύρος Θεοδωράκης -Ανω κάτω το ΠΑΣΟΚ, όλο το παρασκήνιο






Τα πάνω κάτω φέρνει η υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, και όχι μόνο με τη δυναμική της.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού έχει διευκρινίσει ότι θα είναι υποψήφιος νέου φορέα, με άλλο όνομα, και όχι υποψήφιος στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Συνομιλητές του Σταύρου Θεοδωράκη, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Ποταμιού, στις συζητήσεις που είχε με τη Φώφη Γεννηματά, απέσπασε τη δέσμευσή της ότι τα κόμματα που συναπαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη θα διαλυθούν και θα ιδρυθεί ένας νέος κομματικός φορέας, με νέο όνομα και σύμβολα.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του Ποταμιού ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης διεκδικεί την ηγεσία ενός νέου φορέα έπεσε σαν κεραυνός στο ΠΑΣΟΚ.

Και αυτό γιατί δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση για διάλυση του ιστορικού κόμματος, ούτε έχει ληφθεί κάποια σχετική πολιτική απόφαση από τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ προς αυτή την κατεύθυνση. Ας σημειωθεί, μάλιστα, ότι το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου έχει λάβει την ακριβώς αντίθετη απόφαση: δεν επιθυμεί τη διάλυσή του και τη συγχώνευσή του σε κάποιον νέο κομματικό φορέα.

Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, με δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής», σχολίασε τις διεργασίες για τη δημιουργία του νέου κεντρώου προοδευτικού φορέα. Στη δήλωσή του ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι το Ποτάμι ξεκίνησε λέγοντας στους πολίτες μια πικρή αλήθεια. «Για να αλλάξει η ζωή μας δεν αρκεί να αλλάξουν ευκαιριακά οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις. Πρέπει να αλλάξει η “μήτρα” που τους γεννά. Πρέπει να αλλάξουν τα “σπίτια” που ανατρέφονται. Πρέπει να αλλάξει δηλαδή το πολιτικό σύστημα και πρωτίστως τα κόμματα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Αυτό το φθινόπωρο θα είναι η εποχή της αναγέννησης του μεγάλου κεντρώου προοδευτικού χώρου. Εμείς δεν θα φοβηθούμε. Το μακρύ ταξίδι που ξεκινήσαμε συνεχίζεται. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Δείτε και την ανάρτηση-προειδοποίηση της Λίνας Παπαδάκη, από το Ποτάμι, για τον νέο φορέα:

Την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να ιδρυθεί νέος φορέας τόνισε και ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας: «Μιλάμε για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Εξάλλου έχουμε τονίσει κατηγορηματικά εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι το Ποτάμι δεν το ενδιαφέρει να γίνει τμήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.
«Αυτή η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Μιλάμε για έναν νέο φορέα στον οποίο μπορούν να στοιχηθούν όλες αυτές οι νέες δυνάμεις που αποτελούν τον χώρο του προοδευτικού κέντρου και της κεντροαριστεράς» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά FM”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να είναι πραγματικά ανοιχτές οι διαδικασίες και να συγκινήσουν την κοινωνία που αυτή τη στιγμή δεν εκφράζεται».

Κεραυνοί Σκανδαλίδη

 Εκφράζοντας την παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ -και πιθανότατα την ίδια την Φώφη Γεννηματά- ο Κώστας Σκανδαλίδης έγραψε άρθρο στα Νέα, την Δευτέρα, 28 Αυγούστου, για να εξηγήσει ότι τα κόμματα που συναπαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορούν να διαλυθούν, χωρίς προηγούμενη απόφαση της βάσης.

Γράφει χαρακτηριστικά:

«Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει ένας ανοιχτός, δημοκρατικός, προεκλογικός αγώνας σε συνθήκες ενότητας, ευθύνης και σοβαρότητας. Προφανώς το κεντρικό θέμα είναι αυτό της ανανέωσης, της αλλαγής, της νέας φυσιογνωμίας, του νέου και σύγχρονου πολιτικού λόγου. Καθετί που μπορεί να οδηγήσει στη διεύρυνση και συσπείρωση νέων δυνάμεων για τον χώρο, στη διατύπωση των προτάσεων για τη χώρα, στην ανάδειξη των δημιουργικών δυνατοτήτων του συνόλου της παράταξης κι όχι των επιμέρους δυνάμεων, θα δώσει πνοή στο εγχείρημα…

Το κρισιμότερο, ίσως, ερώτημα διατυπώνεται γύρω από τη μορφή και τη δομή που θα πάρει η παράταξη και για την οποία αρμόδια να αποφασίσει είναι η βάση της διά των εκπροσώπων της στο ιδρυτικό Συνέδριο που θα ακολουθηθεί αμέσως μετά.
Είμαι από αυτούς που τάχτηκαν ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ενός νέου φορέα ως απαύγασμα των αναγκών της νέας εποχής αλλά και της αθεράπευτης κρίσης του πολιτικού μας συστήματος. Ομως, ιστορικά νέος φορέας δημιουργείται είτε από χαρισματική ηγεσία που διατυπώνει μια νέα εθνική επαγγελία και συσπειρώνει αθρόα τις λαϊκές δυνάμεις είτε μέσα από τη μετεξέλιξη των υπαρχουσών δυνάμεων του χώρου που ενοποιούνται στη βάση μιας συγκροτημένης πρότασης ως απόρροια συλλογικής επεξεργασίας. Προφανώς οι συνθήκες επιβάλλουν να ακολουθήσουμε τον δεύτερο δρόμο. Ο τελικός στόχος είναι ένας νέος και ενιαίος φορέας. Το αν και μέχρι πότε θα παραμείνει πολυκομματικός ή θα γίνει πολυτασικός είναι θέμα προς συζήτηση, με την αίρεση ότι για τη μετεξέλιξη του κάθε κόμματος θα αποφασίσει η βάση του».
Εκείνο πάντως που είναι αναγκαίο, αμέσως μετά την εκλογή του επικεφαλής η παράταξη να αποκτήσει δομή και αιρετά όργανα μέσα από το ιδρυτικό Συνέδριο. Δεν θα κυβερνιέται από «συμβούλιο αρχηγών». Παράλληλα, αν συμμετέχει Tο Ποτάμι, να ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες έτσι ώστε να πολλαπλασιαστεί η κοινοβουλευτική της ισχύς και έκφραση», γράφει με νόημα ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Ενστάσεις και από τον Λυκούδη
Αλλά ακόμη και ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, έκρινε πως είναι «παράδοξο» να εκλεγεί επικεφαλής ενός κόμματος «που δεν υπάρχει ακόμη».

«Θα είναι υποψήφιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, αυτό γνωρίζω από τις συζητήσεις μας» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο ο κ. Λυκούδης.
«Στη διαδικασία, θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, με την ελπίδα να ελεγχθούν οι μηχανισμοί.
Ωστόσο, είμαι αντίθετος με τη σειρά των πραγμάτων, δηλαδή να εκλέγεται πρώτα ο επικεφαλής ενός κόμματος που δεν υπάρχει ακόμη. Είναι παράδοξο» τόνισε ο κ.Λυκούδης.

Σκληρό παρασκήνιο για τους της εκλογής νέου αρχηγού

Την ίδια ώρα, μάχη μαίνεται στο παρασκήνιο για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ψηφοφορία του νέου αρχηγού της κεντροαριστεράς. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου με δύο tweets, «πυροβόλησε» τον Θόδωρο Καρούνο, μέλος της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας που θα αναλάβει την διεξαγωγή της ψηφοφορίας του προσεχούς Νοεμβρίου για την ανάδειξη του ηγέτη του νέου ενιαίου κόμματος της Κεντροαριστεράς.

Εγραψε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος ζήτησε ουσιαστικά την παραίτηση του Θόδωρου Καρούνου από την επιτροπή Αλιβιζάτου:

Δείτε τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας τα οποία θα δημοσιοποιήσουν τους κανόνες για την ψηφοφορία του νέου ηγέτη της κεντροαριστεράς που θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου.

  • Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος
  • Πάνος Αναστασιάδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Τάκης Αναστόπουλος, διευθυντής ε.τ. τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής
  • Αντώνης Βγόντζας, Δικηγόρος
  • Μανώλης Βελεγράκης, Δικηγόρος
  • Θεόδωρος Καρούνος, ερευνητής ΕΜΠ
  • Νίκος Μπίστης, τ. Υφυπουργός
  • Λίνα Παπαδοπούλου, αν. καθηγήτρια ΑΠΘ
  • Σπυρ. Πρεσβεία, τ. αντεισαγγελεύς Εφετών
  • Δημ. Ρέππας, τ. Υπουργός
  • Πέτρος Σφηκάκης, Μηχανικός
  • Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής ΕΚΠΑ

Η σύνθεση της Επιτροπής θα συμπληρωθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υποψηφίων και με προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Πηγή:  iefimerida.gr