Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024 08:17
Τοπικά

ΔΕΥΑΜΒ: Υψηλές αλλά εντός ορίων οι τιμές αμμωνίας






Για προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Απόστολος Γαλάτης, σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις περί κακής λειτουργίας του Βιολογικού και ρύπανσης του Παγασητικού, τόσο από πλευράς των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας, όσο και από το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Ειδικότερα σχετικά με την καταγγελία της προέδρου του ΤΕΕ, Νάνσυς Καπούλα για ύπαρξη υψηλών τιμών αμμωνιακού αζώτου στην έξοδο του Βιολογικού, ο κ. Γαλάτης επισημαίνει ότι οι τιμές στις οποίες αναφέρεται είναι περιστασιακές και, σε κάθε περίπτωση, εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση – απάντηση του προέδρου της ΔΕΥΜΑΒ αναφέρονται τα εξής:

«Δυστυχώς συνεχίζεται το βαρετό γαϊτανάκι που έχει στήσει μια παρέα αργόσχολων πολιτικών του περιθωρίου, χωρίς ουσιώδη λόγο και παρέμβαση στην κοινωνία, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν κάποιο ενδιαφέρον. Επειδή, ωστόσο, το θέμα αφορά τη ΔΕΥΑΜΒ για την οποία τόσο εμείς, όσο και οι πολίτες ευλόγως έχουμε αυξημένη ευαισθησία, οφείλουμε να απαντήσουμε στις σοφιστείες και την προσπάθεια παραπλάνησης που κατά συρροή και εργολαβικά επιχειρείται από τους συγκεκριμένους κύκλους της διαπλοκής, που επί χρόνια είχαν βάλει την πόλη και τις ανάγκες της στο περιθώριο.
Έτσι ξεκαθαρίζουμε:

1. Φυσικά η ΔΕΥΑΜΒ ενημερώνει τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας με απόλυτη ειλικρίνεια για τα αποτελέσματα της εξόδου του βιολογικού, όπως προβλέπεται από την περιβαλλοντική της αδειοδότηση. Δεν υφίσταται επομένως καμία πρόθεση απόκρυψης και όποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψευδής.
Η συνέπειά μας, στην τακτική ανά μήνα ενημέρωση, περιλαμβάνεται κατά προτεραιότητα στην καθημερινή μας δραστηριότητα για την προστασία του περιβάλλοντος.

2.Αν και υπήρξαν υψηλές τιμές αμμωνιακού αζώτου και ολικού αζώτου στην έξοδο του βιολογικού το τελευταίο τρίμηνο, αυτές ήταν περιστασιακές και σε κάθε περίπτωση εντός των προβλεπομένων ορίων που θέτει η οδηγία 91/271 ΕΟΚ η οποία μεταγράφηκε στο εθνικό δίκαιο με την ΚΥΑ 4673/400/1998, για τον τρόπο ελέγχου των φορτίων του αζώτου. Ασφαλώς και θα γνωρίζουν, και αν όχι τους ενημερώνουμε εμείς, ότι στο παράρτημα Ι – παράγραφο Δ4γ της ΚΥΑ 5673/400/1998 ορίζεται ότι, ο ετήσιος μέσος όρος των τιμών των δειγμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις οριακές τιμές. . Στην περίπτωσή μας πληρείται το παραπάνω κριτήριο, που είναι 15 mg/l.

Σε κάθε περίπτωση επειδή πιστεύουμε στη ρήση ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, συνεχίζουμε την καθημερινή μας μάχη, για να αποδώσουμε στην πόλη και τους συμπολίτες μας αυτά που τους αξίζουν και που τους είχαν στερήσει όλοι αυτοί που σήμερα ανερυθρίαστα, χωρίς ίχνος τσίπας, παριστάνουν τους τιμητές και τους δήθεν ελεγκτές».