Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 11:25
Τοπικά

ΔΕΥΑΜΒ: Συνεχίζουν τη δυσφήμιση – Κανένα θέμα με τον Παγασητικό






Από τη ΔΕΥΑΜΒ σε απάντηση δημοσιεύματος τοπικής εφημερίδας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση – διάψευση:

Με οργή και αγανάκτηση είδαμε το σημερινό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, που αναφέρεται σε δήθεν επιβάρυνση του Παγασητικού, από βλάβη στον κεντρικό αγωγό. Δυστυχώς το συγκεκριμένο έντυπο λόγω της εμπάθειας των υπευθύνων του προς τη Δημοτική Αρχή, συνεχίζει να δυσφημεί, κατά τρόπο εντελώς ανόητο και προκλητικό, την πόλη.

Πέραν της αδυναμίας της συντάκτριας, γνωστής για την ανεπάρκειά της, να αναλύσει τα στοιχεία, μπερδεύοντας καταστάσεις και γεγονότα σε διαφορετικές ημερομηνίες και εντελώς άσχετα μεταξύ τους, επισημαίνουμε ότι όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα,

Η ΔΕΥΑΜΒ έχει ως πάγια αρχή, και την τηρεί απαρέγκλιτα, όταν υπάρχει θέμα να ενημερώνει άμεσα και υπεύθυνα τους πολίτες, για τη ζημιά που τυχόν προκλήθηκε, ποιες συνέπειες έχει και το χρόνο και τον τρόπο αποκατάστασης. Δεν έχει κανένα λόγο να αποκρύπτει την αλήθεια, όπως δυστυχώς συνέβαινε συχνά στο παρελθόν.

Οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Αν υπάρξει πρόβλημα η ενημέρωσή τους, όπως πάντα, θα είναι και άμεση και πλήρης.

Προς ενημέρωση λοιπόν των πολιτών σημειώνουμε:

  1. το λύμα που αναφέρεται στο «ρεπορτάζ» ¨ως ανεπεξέργαστο, είναι σαφώς επεξεργασμένο λύμα τριτοβάθμιας επεξεργασίας, με επιβαρημένους παράγοντες κατά την ώρα και το σημείο λήψεως των δειγμάτων
  2. οι αναλύσεις του δείγματος στο σημείο λήψεως των δειγμάτων αφορούν αποκλειστικά τις συγκεντρώσεις των παραγόντων στο σημείο αυτό . Δεν αποτελούν ανάλυση στα σημεία των ακτών και δεν σημαίνει ότι όλο το χρονικό διάστημα των ημερών του Αυγούστου έπεφτε επεξεργασμένο λύμα με αυτές τις συγκεντρώσεις . 
  3. Η ΔΕΥΑΜΒ ετοιμάζει την Επιστημονική της  απάντηση της στην  Διεύθυνση Περιβάλλοντος εντός των χρονικών ορίων που θέτει ο νομοθέτης και ελέγχεται .
  4. 4. Τα δείγματα που λαμβάνονται είναι βάση της ΚΥΑ 197493/10-04-2012    και αποστελλέται η μηνιαία ενημέρωση των Αρχών   . Η μηνιαία ενημέρωση του Αυγούστου δείχνει οτι οι συγκέντρωσεις  είναι εντός νομοθετικού ορίου και σύμφωνες με την περιβαλλοντική  αδειοδότηση των ΕΕΛ της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.

Αναφέρονται κατωτέρω οι τιμές ενός από τα τέσσερα δειγματα 24ωρου βάσεως μηνιαίας αναφοράς Αυγουστου :

BOD εισόδου,180 mg/l ,BOD Εξόδου 14mg/l Απόδοση 92% ,COD είσοδος 196 mg/l, έξοδος 61 mg/l, Απόδοση 69%,SS 130 mg/l είσοδος, έξοδος SS 28 mg/l, Απόδοση 78%, άζωτο ολικό 33 mg/l είσοδος , άζωτο ολικό 13,2 mg/l έξοδος , Απόδοση 60%, αμμωνία 26,5 mg/l είσοδος , αμμωνία 1,5 mg/l έξοδος 94%, απόδοση, φώσφορος 10,4 mg/l είσοδος ,2 mg/l έξοδος ,81% απόδοση .

Το Σημείο Β, δηλ. αντλ/σιο διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων, ως σημείο δειγματοληψίας, δεν ενδείκνυται λόγω μη αντιπροσωπευτικότητας του λαμβανομένου δείγματος. Ο έλεγχος θα έπρεπε να γίνεται στην έξοδο των δεξαμενών τελικής καθίζησης ή με βάση την ΑΕΠΟ στον διαθέτη ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι ο αγωγός εκβολής στο Αγκίστρι.

Επιπροσθέτως, το τυχαίο δείγμα δεν μπορεί να προδικάσει τη δυσλειτουργία μιας εγκατάστασης, ως εκ τούτου τα τυχαία δείγματα που ελήφθησαν από την υπηρεσία την 18η/08/2016 και 30/08/2016 θα όφειλαν να μην είναι αξιολογήσιμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ΔΕΥΑΜΒ ήδη έχει δρομολογήσει την οριστική λύση του θέματος, με την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού by pass, που δυστυχώς δεν είχε προβλεφθεί και κατασκευαστεί όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πρόσκαιρα προβλήματα, ευτυχώς μέχρι σήμερα αντιμετωπίσιμα.