Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 21:59
Τοπικά

ΔΕΥΑΜΒ: Ας μας πουν αν και για το πλαγκτόν στο Αιγαίο φταίει ο βιολογικός – Απάντηση στη…Νάνση που ευτελίζει το ΤΕΕ






Από τη ΔΕΥΑΜΒ σε απάντηση των αστείων ισχυρισμών της θυγατέρας του…Βαγγέλη σχετικά με την εμφάνιση του φυτοπλαγκτού και στον Παγασητικό, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Προξενεί λύπη – αλλά όχι έκπληξη – το γεγονός ότι η κα. Καπούλα, αποφάσισε με καθυστέρηση είναι αλήθεια να βάλει και το φυτοπλαγκτόν στη φαρέτρα της κατά της ΔΕΥΑΜΒ.

Για να εξηγούμαστε:

Η ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού εξαρτάται από: τη διαθεσιμότητα διοξειδίου του άνθρακα, το ηλιακό φως, τη θερμοκρασία, την αλατότητα, το διαλυμένο οξυγόνο, τα νιτρικά, τα φωσφορικά, το ασβέστιο, τα ίχνη σιδήρου. Επίσης υπάρχουν είδη πλαγκτόν που αναπτύσσονται όταν οι συγκεντρώσεις νιτρικών είναι χαμηλές.

Είναι απολύτως προφανές και επιστημονικά ορθό, ότι για την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν απαιτείται η σύμπτωση πληθώρας συνθηκών, αλλά και ότι η εμφάνισή του είναι ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο. Είναι η άνθηση της θάλασσας που διαρκεί συνήθως μερικές  εβδομάδες, ωστόσο ἡ διάρκεια ζωής των επιμέρους οργανισμών του φυτοπλαγκτόν σπανίως ξεπερνά τις λίγες μέρες.

Το φυτοπλαγκτόν είναι κομμάτι της τροφικής αλυσίδας και δεν είναι ρύπανση, όπως νομίζει η πρόεδρος του ΤΕΕ. Άλλωστε αν ο βιολογικός ευθύνεται για την εμφάνιση του φυτοπλαγκτoύ, καλό θα ήταν η Νάνση να εξηγήσει στους συμπολίτες μας, πως εμφανίστηκε φυτοπλαγκτόν στο Ανατολικό Πήλιο και τις Σποράδες.

Κλείνοντας, συστήνουμε στην πρόεδρο, περιορισμό της αμετροέπειας, επιστημονική σοβαρότητα και σύνεση. Κι αυτό όχι επειδή με κάθε ευκαιρία επιτίθεται στην ΔΕΥΑΜΒ, αλλά γιατί η στάση της ευτελίζει το ΤΕΕ».