Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:09
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δείτε το Λιμενικό να καταδιώκει σκάφος γεμάτο με ναρκωτικά -Εκανε ελιγμούς, το ακινητοποίησε ελεύθερος σκοπευτής (vid)






Κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά με ταχύπλοα σκάφη μεταξύ Αλβανίας, Ιταλίας και Ελλάδας, εξάρθρωσαν οι ελληνικές αρχές. Εκτιμάται ότι από την πολύμηνη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τα παράνομα κέρδη της ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, εξαρθρώθηκε από τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και ειδικότερα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τους Τομείς Ασφάλειας των Κεντρικών Λιμεναρχείων Πειραιά και Πάτρας, εγκληματική οργάνωση διεθνούς χαρακτήρα που τα μέλη τους, για μήνες, δραστηριοποιούνταν στην οργάνωση και μεταφορά με ταχύπλοα σκάφη μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών μεταξύ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της χώρας μας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους στην Ευρώπη.

Χθες (07.04.2017), σε οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που εκτυλίχθηκαν παράλληλα,σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας, συνελήφθησαν 7 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων 2 Ελληνες και 5 Αλβανοί.

Ειδικότερα, οι προαναφερθείσες Υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής, μετά από πολύμηνες έρευνες, σχετικά με την εγκληματική δράση των στην Ελλάδα διαβιούντων κυρίως μελών της εγκληματικής οργάνωσης και σε συνεργασία με την Ιταλική Guardia Di Finanza, σε συνδυασμό με τη διενέργεια εκτεταμένων εξακριβώσεων, τη συλλογή πληροφοριακού υλικού και τις διασταυρώσεις δεδομένων ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών, κατάφεραν να διακριβώσουν την ιεραρχική δομή, τον τρόπο ενέργειας και τις τακτικές της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και τη διεθνική της δράση, σε χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

 

Πώς δρούσε η οργάνωση

Η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν πολυεπίπεδη και εκτείνονταν σε όλο το φάσμα των υποδομών που απαιτούνταν για την να μεταφέρουν με τα σκάφη, με μεγάλου κυβισμού μηχανές, τα ναρκωτικά.Τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν τα ναρκωτικά  από την Αλβανία και τα μετέφεραν με ταχύπλοα σκάφη, ειδικά τροποποιημένα, ώστε να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες και να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων. Τις ποσότητες των ναρκωτικών που διακινούσαν, τις παρέδιδαν και τις πωλούσαν στις ακτές τις Ιταλίας.

 

Πώς έφθασαν στα ίχνη τους οι Αρχές

Τα μέλη της εγκλματικής οργάνωησης στις αρχές Απριλίου έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία του ταχύπλοου σκάφους που μέχρι τότε φυλάσσονταν σε περιοχή της Αττικής, και παράλληλα οργάνωσαν το θαλάσσιο ταξίδι και τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Στις  06.04.17, το εν λόγω σκάφος έπειτα από εφαρμογή κατάλληλου επιχειρησιακού σχεδιασμού εντοπίστηκε από αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να προσεγγίζει τις Αλβανικές ακτές χωρίς φορτίο. Μετά από παραμονή μίας ώρας περίπου, το σκάφος αποχώρησε γεμάτο δεμάτων του παράνομου φορτίου, με κατεύθυνση τις Ιταλικές ακτές. Ακολούθως και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασία της ΔΙΔΙΝΑΛ με την GUARDIA Di FINANZA (Nucleo frontiera Maritima Durazzo Albania, Roan Gdf Bari, Roan Gdf Vibo Valentia, ICC FRONTEX Gdf Pratica di Mare, Gdf Roccella Ionica and Crotone) τις βραδινές ώρες της ιδίας ημέρας εντοπίστηκε από τις Ιταλικές Αρχές να ξεφορτώνει μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και να αποχωρεί αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα από τις ακτές της νότιας Ιταλίας.

Ακολούθησε καταδίωξη  αρχικά από τα επιχειρησιακά μέσα των Ιταλικών αρχών και εν συνεχεία, όταν το σκάφος διέφυγε και εισήλθε εντός των Ελληνικών Χωρικών υδάτων, των πλωτών περιπολικών και εναερίων μέσων της Ελληνικής Ακτοφυλακής με τη συνδρομή των αντίστοιχων εναερίων μέσων της FRONTEX. Το τριμελές πλήρωμα δεν υπάκουε στις εντολές των αρχών και έτσι, αφού έπεσαν προειδοποιητικές βολές, στο μπροστινό μέρος του σκάφους, έπεσαν και βολές ακινητοποίησης, μία από τις οποίες κατάφερε όντως να το ακινητοποιήσει.

Από την εν λόγω επιχείρηση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • δύο ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη,
  • το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ,
  • πλήθος εγγράφων σχετιζομένων με τη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης,
  • δεκατρείς συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ενώ ήδη στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Καλαβρία έχουν κατασχεθεί (1.449) κιλά ακατέργαστης κάνναβης σε δέματα και ένα όχημα.

Από τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, την ιεραρχική της δομή, τα χρησιμοποιούμενα μέσα για την ασφαλή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, τη γεωγραφική της εξάπλωση, προκύπτει η εκ μέρους των μελών της κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής για την αδιάλειπτη δράση τους στη διακίνηση ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Πηγή: iefimerida.gr