Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 13:02
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δανειστές: «Ναι» στην αύξηση του μισθού αλλά με μέτρο






Συναινούν οι πιστωτές στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5-6% (29 έως 35 ευρώ), λένε από το υπουργείο Εργασίας,  τελική απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα – Δεν ξέρουν από πού θα εξασφαλίσουν €4,5 δισ. για την καταβολή αναδρομικών

Προσεκτική αύξηση του κατώτατου μισθού συνέστησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα με την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Όπως έχουν σημειώσει το ποσοστό της αύξησης πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μέση παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και θα λαμβάνει υπόψη το ποσοστό της ανεργίας ώστε να μην πισωγυρίσει η αγορά εργασίας στις υπερβολές του παρελθόντος.

Οι δανειστές έχουν αφήσει να διαφανεί ότι θα συμφωνούσαν με μια αύξηση 5%-6% ( 29 έως 35 ευρώ ) αλλά θεωρούν υπερβολική την αύξηση 10%. Η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τα έξωθεν μηνύματα φαίνεται ότι καταλήγει σε δύο σενάρια . Το πρώτο προβλέπει αύξηση 7%-8% (+49 ευρώ) ώστε να αποφευχθεί το κακό κλίμα ενώ σύμφωνα με το δεύτερο , το Μαξίμου παίρνει την πρωτοβουλία να προσεγγίσει το 10% (+59 ευρώ) δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου.

Ειδικότερα η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους δανειστές τόσο για πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που προτείνει αυξήσεις 5%-10% και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης όσο και για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού η ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών. Είναι γνωστό ότι οι δανειστές έχουν προβάλλει ενστάσεις για την κατάργηση του κατώτατου μισθού, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας των νέων. Η κυρία Αχτσιόγλου τους ενημέρωσε, επίσης, ότι η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια. Ο νέος κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από 1/2/2019 θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Η ενημέρωση αφορούσε επίσης την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την πρόοδο της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων.

Η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους πιστωτές για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2015.

Η ίδια η υπουργός Εργασίας έχει εκτιμήσει ότι το κόστος της καταβολής των αναδρομικών θα προκαλέσει επιβάρυνση που φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ ετησίως, ένα αστρονομικό ποσό που προκαλεί ανησυχία στους δανειστές.

Παράλληλα έντονος «πονοκέφαλος» έχει προκληθεί για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των δώρων στο Δημόσιο, μια απόφαση που εκτιμάται ότι κοστίζει στον Προϋπολογισμό περί τα 1,6 δισ. ευρώ ανά έτος αλλά και για την κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Κατρούγκαλου.