Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:18
Τοπικά

Δήμος Βόλου: 37 εκατομ. € για αποχετευτικό σε Ν. Αγχίαλο και Μαλάκι






Ένα σημαντικό έργο για την προστασία του περιβάλλοντος και του Παγασητικού κόλπου το αποχετευτικό δίκτυο της Ν. Αγχιάλου και η σύνδεσή του με το Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου Βόλου, προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ. εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας

Παράλληλα ανακοινώθηκε η ένταξη του αποχετευτικού δικτύου στο Μαλάκι με  προϋπολογισμό 17 εκ. ευρώ σε αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο ασκών χρέη δημάρχου Βόλου,  Θ. Θεοδώρου επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο που συγχρόνως θα τονώσει και την τοπική οικονομία.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδώρου τόνισε:

Είναι ευχάριστη ημέρα η σημερινή καθώς ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Ν. Αγχιάλου σήμερα μπορούμε να πούμε ότι παίρνει σάρκα και οστά. Είναι μεγάλη η σημασία του έργου καθώς δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό της παροχέτευσης λυμάτων στον Παγασητικό, ένα έργο το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ στην προστασία του Παγασητικού κόλπου, ένα έργο για το περιβάλλον, ένα έργο για την δημόσια υγεία. Και βέβαια και να συμπληρώσω σε αυτό που είπε ο κ. Αγοραστός, ένα έργο που θα δώσει μεγάλη τόνωση στην τοπική οικονομία. Γιατί όταν μιλάμε για χρήματα που θα έρθουν, 20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και καταλαβαίνετε και την αύξηση της τοπικής οικονομίας.

Θέλω σε αυτό σημείο να τονίσω ότι το πρόγραμμα όταν βγήκε η πρόσκληση, είχε ένα συνολικό ποσό για να μοιραστεί στους ενδιαφερόμενους πάνω από 35 εκ. Ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε άρα η ΔΕΥΑΜΒ απορρόφησε πάνω από το 50% του προγράμματος όταν λέμε για 20 εκ. Ευρώ. Αυτό δείχνει την ετοιμότητα των υπηρεσιών, της Δημοτικής Επιχείρησης και δείχνει και ακόμη κάτι. Δείχνει την συνεργασία που υπάρχει με τον Περιφερειάρχη τον κ. Αγοραστό, που όταν συναντηθήκαμε και του θέσαμε αυτά τα θέματα έπεσε από πάνω και μας βοήθησε πάρα πολύ ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτό είναι και ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που αμφισβητούν την Δημοτική μας Αρχή και λένε ότι δεν διεκδικούμε, δεν παίρνουμε χρηματοδοτήσεις προς όφελος των δημοτών αλλά οι πράξεις δείχνουν το αντίθετο. Άλλα 20 εκ. Λοιπόν ευρώ θα έρθουν στην πόλη μας για να γίνει ένα έργο τεράστιας σημασίας για το περιβάλλον και για την δημόσια υγεία, ένα έργο το οποίο εν έτει 2017, αν είναι δυνατόν, να μην υπήρχε αποχετευτικό στη Νέα Αγχίαλο. Μιλάμε για αγωγούς 50χλμ., μιλάμε για έργο που θα γίνει μέσα στη Νέα Αγχίαλο, η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου και μιλάμε φυσικά και για τη σύνδεση της Αγχιάλου με τον Βιολογικό Καθαρισμό στον Βόλο.

Υπάρχουν και άλλα έργα και δράσεις σε εξέλιξη, έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια και ευελπιστούμε και στο μέλλον να κάνουμε και άλλες τέτοιες ευχάριστες ανακοινώσεις. Συγχαρητήρια και πάλι στις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ, να πούμε και να τονίσουμε και πάλι ότι υπήρξε άψογη συνεργασία με τον κ. Περιφερειάρχη, όλα αυτά για να γίνουν χρειάζονται δουλειά και συνεργασία.

Σε ερώτηση για το σημείο που βρίσκεται η διαδικασία, ο κ. Θεοδώρου σημείωσε:

Εμείς είμαστε έτοιμοι, από πλευράς μελέτης η ωριμότητα είναι 100%, τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα, θα γίνει ένα συμβούλιο όπως πρέπει να γίνει στην ΔΕΥΑΜΒ για να εγκριθούν οι όροι δημοπράτησης, στην συνέχεια αυτά όλα αποστέλλονται στην διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας που μας δίνει την έγκριση να δημοπρατήσουμε και θα δημοπρατήσουμε άμεσα. Θέλω να πιστεύω ότι αν δεν υπάρξουν δυσκολίες, δεν αλλάξουν πάλι οι νόμοι όπως συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση εντός τριμήνου να δημοπρατήσουμε το έργο.

Τέλος σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης ανέφερε ότι φθάνει τα τρία χρόνια, ενώ για τους ενδιάμεσους οικισμούς, Κριθαριά, τον Μάραθο κλπ, ανέφερε πως είναι κάτι το οποίο το έχουμε συζητήσει με τον κ. Αγοραστό και σε άλλη πρόσκληση που τυχόν θα βγει για μικρότερους οικισμούς, γιατί αυτοί πιάνονται κάτω των 2.000 κατοίκων θα πράξουμε ανάλογα.

Δηλώσεις Αγοραστού

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δήλωσε:

«Εντάξαμε σήμερα ένα μεγάλο έργο για τον Δήμο Βόλου το οποίο προήλθε από μια συνεργασία με τον Δήμο Βόλου και το αρμόδιο Υπουργείο ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Όπως ξέρετε υπάρχει μια κοινοτική οδηγία περιοχές με πάνω από 2.000 κατοίκους πρέπει να έχουν βιολογικό καθαρισμό και αποχετευτικό σύστημα διαφορετικά μελλοντικά θα υπάρξει πρόβλημα και θα επιβληθούν πρόστιμα στις τοπικές κοινωνίες. Για αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τον Δήμο Βόλου, συνεργαστήκαμε, εμείς είχαμε τον στρατηγικό σχεδιασμό, όπως είχαμε, του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 20014-2020 και σε αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό βάλαμε, δώσαμε την δυνατότητα, σε Δήμους που έχουν ωριμότητα να εντάξουν περιοχές πάνω των 2.000 κατοίκων. Για αυτό και έρχεται σήμερα η ένταξη του μεγάλου έργου στη Ν. Αγχίαλο που είναι αποχετευτικό δίκτυο και μεταφορά όλων αυτών στον Δήμο Βόλου, στον βιολογικό καθαρισμό. Μιλάμε για ένα έργο της τάξης των 20.719.000 εκ. Ευρώ, και 50 χλμ αγωγός.

Αντιλαμβάνεστε ότι με το έργο αυτό σώζουμε το περιβάλλον, σώζουμε τις θάλασσες, δίνουμε θέσεις εργασίες και ώθηση στην πραγματική οικονομία. Από εδώ και πέρα παίρνει την σκυτάλη ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ για να προχωρήσει στην προκήρυξη. Βέβαια θα μου πείτε είναι και το Μαλάκι. Τι γίνεται με το Μαλάκι γιατί και εκείνη είναι μια περιοχή με πάνω από 2.000 κατοίκους φορτίο. Εκεί είναι ένα μεγάλο έργο, 17 εκ. Και πλέον. Έχουμε συνεννοηθεί με τον Δήμο Βόλου και αυτό και με τον κ. Φάμελο που συνεννοηθήκαμε θα ενταχθεί, είναι ήδη προς ένταξη στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ άρα ακόμα ένα μεγάλο έργο. Άρα μιλάμε για δύο μεγάλα έργα της τάξης περίπου των 40 εκ. Ευρώ για την προστασία του περιβάλλοντος, του Παγασητικού, την βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων αλλά και θέσεις εργασίας και χρήμα στην πραγματική οικονομία. Αυτά τα δύο έργα είναι εξασφαλισμένα, το ένα το εντάσσουμε εμείς γιατί είναι σε εμάς, το άλλο έχουμε κάνει συμφωνία. Και βέβαια εκεί μέσα μπορεί να μπει και η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού. Έχουμε προτείνει με τον Δήμο να μπει.

Το θέμα είναι να είναι ώριμο, να ξεκινήσει την Άνοιξη, γιατί μέσα στον χειμώνα τα έργα δεν γίνονται. Και το πρόβλημα το μεγάλο είναι να μην αλλάζει κάθε μέρα ο Νόμος. Στέλνουν κάθε μέρα βελτιώσεις επί του Νόμου που υπάρχει σήμερα με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να έχουν πάθει vertigo. Αυτές οι αλλαγές του Νόμου γίνονται σε άλλες περιόδους. Όχι σε περιόδους που πρέπει να έχεις απορροφητικότητα, να κάνεις έργα και να δώσεις στον κόσμο δουλειά και χρήματα. Μας έχει καθυστερήσει 18 μήνες αυτός ο Νόμος σε όλα τα δημόσια έργα. Ακόμα και στις προμήθειες. Ακόμη προχθές έστελναν διορθώσεις. Πηγαίνεις στην διαχειριστική τα τεύχη δημοπράτησης και εκείνη την ημέρα στέλνουν διορθώσεις και τα ξαναγυρνάς πίσω. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Και αυτό γίνεται γιατί υπάρχει κακονομία και πολυνομία. Γιατί δεν έχει ένας το θάρρος να πει αυτό είναι και προχωράω. Κάθε φορά για να καλύψουν αυτό με τους θεσμούς, το πηγαινοφέρνουν ενώ δεν είναι έτοιμοι. Εγώ ξέρω ότι ένας Νόμος είναι έτοιμος την ημέρα που ψηφίζεται, δεν εφαρμόζεται θεωρητικά μόνο. Θα είχαμε εργοτάξιο και αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να δημοπρατήσουμε. Και έχουμε συνέχεια τις υπηρεσίες σε επιμόρφωση. Επιμόρφωση, ξαναεπιμόρφωση. Αυτή η κατάσταση έχει αφήσει σε όλη την Περιφέρεια 200 εκ. Ευρώ έργα. Και είναι και μικρά και μεγάλα έργα και όλα.

Τέλος σε ερώτηση για το αν μπορεί να καλύψει ο Βιολογικός την σύνδεση με την Αγχίαλο, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, Αρης Σαββάκης σημείωσε πως “θα υπάρξει και αναβάθμιση του Βιολογικού παρόλα αυτά μπορεί ο Βιολογικός να λειτουργήσει και χωρίς αναβάθμιση και να δεχτεί τα λύματα της Αγχιάλου. Υπάρχει η δυνατότητα, αλλά είναι στο πρόγραμμα αναβάθμισης”.