Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 13:08
Τοπικά

Δήμος Βόλου: Ξεπερασμένοι συνδικαλιστές της τραγιάσκας στη ΔΕΥΑΜΒ, ανησυχούν μόνο για τα προνόμιά τους






Από το Δήμο Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Δυστυχώς, και το εννοούμε, πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις η ηγεσία του συλλόγου των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, με τη σημερινή της συνέντευξη, ήρθε να επιβεβαιώσει πλήρως τη θέση μας ότι λειτουργεί με όρους συνδικαλισμού της τραγιάσκας του περασμένου αιώνα και πως για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η υπεράσπιση των προκλητικών, για την ίδια την κοινωνία, προνομίων της.

Ως συνηθίζουν είπαν πολλά, σε ό,τι αφορά τις αμοιβές τους, αλλά τίποτα επί της ουσίας, που είναι η επιβίωση και η ορθολογική λειτουργία της επιχείρησης επ’ ωφελεία της πόλης και των πολιτών. Και απέφυγαν επιμελώς να μιλήσουν για την ταμπακιέρα, που δεν είναι άλλη από την αδιαμφισβήτητη ευθύνη των συναδέλφων τους, και αυτών που σήμερα τους πατρονάρουν πολιτικά, για το τεράστιο σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ.

Εμφανίστηκαν ως άριστοι γνώστες της επιχείρησης, αλλά δεν μας είπαν ποιοι ήταν αυτοί που με την παράλειψη, να το δεχθούμε, άσκησης των καθηκόντών τους επέτρεψαν στον εργολάβο – αρπακτικό να στηριχθεί στο γράμμα του Νόμου και να έχει τις καταστροφικές αυτές απαιτήσεις από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Πιπιλίζοντας την χιλιοχρησιμοποιημένη καραμέλα περί κοινωνικού αυτοματισμού επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Δεν μας εξηγούν όμως, ούτε εδώ, γιατί η αγανάκτηση της κοινής γνώμης για προνομιακές τους αμοιβές συνιστούν κοινωνικό  αυτοματισμό και δεν συνιστούν κοινωνική αναλγησία οι δικές τους θέσεις περί οφειλών τρίτων στην επιχείρηση, όταν γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών προέρχεται από υπηρεσίες του Δήμου, σχολειά και ιδρύματα. Και φυσικά από νοικοκυριά που δύσκολα τα φέρνουν σε πέρας.

Εν πάση περιπτώσει και  για να μην μακρηγορούμε γιατί έχουμε να παράξουμε έργο και όχι να… συνδικαλιζόμαστε, εμείς θα φέρουμε πλήρη και ολοκληρωμένη εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για εκκαθάριση της επιχείρησης και ενσωμάτωσης στο Δήμο. Και ασφαλώς δεν είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν, αλλά οι αιρετοί εκπρόσωποι των πολιτών. Όπως οι ίδιοι δηλώνουν φαίνεται ότι με κάποιους εξ αυτών, και μάλιστα με εκείνους που χωρίς να έχουν υποχρέωση τους περιέκοψαν τους μισθούς, τα έχουν βρει και πιστεύουν ότι θα πετύχουν έτσι να εμποδίσουν το σχέδιο σωτηρίας της επιχείρησης, που ομολογουμένως δεν συνάδει με τη «σωτηρία» των δικών τους προκλητικών προνομίων.

Σε αυτή την περίπτωση όλοι θα κριθούμε από τον λαό. Και εμείς που παλεύουμε, με προφανές πολιτικό κόστος που, ούτως ή άλλως, δεν μας ενδιαφέρει, να σώσουμε την επιχείρηση, να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας και να διασφαλίσουμε για την κοινωνία φθηνό και ποιοτικό νερό και αυτοί που εν ονόματι μιας κοντόφθλαμης, μικρόπνοης και αναχρονιστικής πολιτικής πρακτικής θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της ΔΕΥΑΜΒ.

Όλοι πρέπει ξεκάθαρα να τοποθετηθούμε σε αυτό το δίλημμα και οι διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις, έστω και εν αμαρτίαις, δεν επαρκούν. Η κοινωνία απαιτεί να πάρει ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις για το ποιοι και πως οδήγησαν στα πρόθυρα της πτώχευσης την επιχείρηση και ποιες είναι οι λύσεις σωτηρίας για το μέλλον. Και μέχρι τώρα μόνο εμείς παρουσιάζουμε.

ΥΓ. Μας εντυπωσίασε η εκτίμηση – αξιολόγηση του κ.  Προέδρου σύμφωνα με την οποία «Έχουμε ήθος και αξιοπρέπεια, κάτι που λείπει από την πόλη». Και επειδή από την πόλη δεν λείπει, να ψάξουμε ποιος την έχασε και την βρήκε αυτός και οι όμοιοι του. Η πόλη κόντρα σε τέτοιους ξεπερασμένους συνδικαλιστές έχει βρει το δρόμο της ανάπτυξης και ήδη, αν προλαβαίνει να ενημερωθεί, και δεν βυσσοδομεί στο παρασκήνιο με τους «σκοτινούς» συντρόφους, είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και της Μεσογείου. Και θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο γιατί το δικαιούται, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που την αγαπούν και την υπηρετούν αγωνιζόμενοι καθημερινά χωρίς ιδιοτέλεια.

 Οι εργαζόμενοι

Νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Επιχείρηση εξέφρασε  την  απόλυτη αντίθεσή του στη διάλυση της ΔΕΥΑΜΒ και την ενσωμάτωσή της στο Δήμο, υποστηρίζοντας πως η ΕΡΓΗΛ, ακόμα και αν ενταχθεί η Επιχείρηση στο Δήμο, θα διεκδικήσει τα χρήματα που απαιτεί, καθώς ο δήμος σύμφωνα με το Νόμο θα αναλάβει τα χρέη.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Ζεμπέογλου ισχυρίστηκε ότι η Δημοιτκή Αρχή συκοφαντεί τους εργαζόμενους και υποστήριξε ότι οι οφειλές φορέων και καταναλωτών προς την Επιχείρηση, που η διοίκηση δεν εισπράττει, είναι υπέρογκες και καλύπτουν τα χρέη.
Οι εργαζόμενοι, είπε, έχουν καταθέσει στη δημοτική αρχή πρόταση άρσης του αδιεξόδου, ακόμα και τρόπους για μείωση των λογαριασμών ύδρευσης με χρήση βιομηχανικού ρεύματος από τη ΔΕΥΑΜΒ, η οποία σήμερα πληρώνει στη ΔΕΗ ως οικιακός καταναλωτής 2,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία μεταφέρονται στις χρεώσεις των καταναλωτών.
Επίσης υποστήριξαν πως η ΔΕΥΑΜΒ δεν χρειάζεται εργολαβίες αλλά αξιοποίηση του προσωπικού για να μειωθούν οι εξωτερικές συνεργασίες που κοστίζουν ακριβά.