Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 04:30
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γυρίζει στη γραμμή Σόιμπλε ο Αλέξης – Αιφνίδια αλλαγή κλίματος «ρήξης» επιχειρεί η κυβέρνηση

Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, right, and Finance Minister Euclid Tsakalotos attend a parliament meeting in Athens, Thursday, July 16, 2015. Greece's Parliament has approved an austerity bill demanded by bailout creditors, despite a significant level of dissent from the governing leftist Syriza party. The bill to impose sweeping tax hikes and spending cuts was approved with the support of three pro-European opposition parties. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)





Αιφνίδια αλλαγή του κλίματος «ρήξης» που καλλιεργούνταν μέχρι χθες επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση. Με νέα διαρροή του Μέγαρου Μαξίμου στο ΑΠΕ διοχετεύεται τώρα κλίμα αισιοδοξίας για πιθανή συμφωνία απόψε το βράδυ στο Eurogroup ως αποτέλεσμα των «νυχτερινών επαφών» που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ευρωπαίους ηγέτες και επικεφαλής των δανειστών.

Οι πληροφορίες που διοχετεύονται πλέον από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού είναι πως «μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup» παρότι, όπως λένε, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία. Με την ανάδειξη των πρωτοβουλιών του Αλέξη Τσίπρα να επικοινωνήσει ο ίδιος με ευρωπαίους ηγέτες, το Μαξίμου φιλοτεχνεί στην ουσία την εικόνα ενός Πρωθυπουργού που έχει πάρει εκείνος επάνω του τις διαπραγματεύσεις για να ανοίξει το δρόμο στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γ. Χουλιαράκη ώστε να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Παρά τους λεονταρισμούς των προηγούμενων ωρών, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να ταυτιστεί με τη γραμμή Schaeuble και να αποδεχτεί τη λύση που βρίσκεται στο τραπέζι, ακόμη και αν απέχει μακριά από τις προσδοκίες που καλλιεργούσε.

Από τη στιγμή που στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός σήκωσε ξανά το θέμα παραπομπής της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής, στην κυβέρνηση έχουν χωριστεί εμφανώς σε δύο ομάδες. Η ηγετική ομάδα στελεχών πέριξ του Αλέξη Τσίπρα (Παππάς, Τζανακόπουλος κλπ) υποστηρίζει με θέρμη δημοσίως την πολιτικοποίηση της διαπραγμάτευσης σε αντίθεση με τους υπουργούς Τσακαλώτο-Χουλιαράκη αλλά και τους Γ. Δραγασάκη, Γ. Σταθάκη και άλλους που προκρίνουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup εκφράζοντας ανησυχία για σοβαρή επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας σε διαφορετική περίπτωση.

Ωστόσο, χθες πηγές των δανειστών απηύθυναν προειδοποιήσεις προς την Αθήνα να μην επιχειρήσει να παρακάμψει το Eurogroup, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα βγει χαμένη.

Ειδικότερα, ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στην «Καθημερινή» ήταν ξεκάθαρος αναφέροντας ότι «αν δεν λυθεί σήμερα το θέμα, τότε θα συζητηθεί στο επόμενο Εurogroup όπου εκεί η συμφωνία δεν θα είναι βελτιωμένη», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και άλλη κοινοτική πηγή, που σημείωσε ότι «δεν θυμάμαι να έλυσε οποιοδήποτε πρόβλημα της Ελλάδας η Σύνοδος Κορυφής»

Υπενθυμίζεται επίσης ότι και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Juerg Weissgerber,  τόνισε από την πλευρά του πως «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup»,