Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:51
Τοπικά

Γυναίκα από τον Βόλο «δάγκωσε» δεκάδες Λαρισαίους επαγγελματίες και έγινε καπνός…






Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε μια γυναίκα η οποία αποφάσισε να πάρει λίγα λεφτά από πολλούς και μετά να εξαφανιστεί. Τα «χτυπήματά» της ήταν δεκάδες στην πόλη της Λάρισας και δρούσε σε όλους τους κλάδους των επαγγελματιών.

Επιπλοποιεία, ουζερί, κομμωτήρια, κουφώματα. Συστηνόταν ως οικονομολόγος – φοροτεχνικός και υποσχόταν ένταξη σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, μέσω των οποίων οι επαγγελματίες θα έπαιρναν χρήματα και παράλληλα μια ανάσα στις δύσκολες αυτές ημέρες της οικονομικής κρίσης. Ο ένας τη γνώριζε στον άλλο και αυτό είχε μετατραπεί σε μια αλυσίδα της οποίας οι κρίκοι προστίθονταν αβίαστα. Οι προκαταβολές έπεφταν αμέσως, με τα ποσά να διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση και τις περισσότερες φορές οι γνωριμίες μάλιστα «σφραγίζονταν» με πολλά τσίπουρα, για τα οποία πλήρωναν οι παθόντες που χαίρονταν για τη μελλοντική επιτυχία.
Χθες αρκετοί παθόντες κατέθεσαν στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας και εξήγησαν πώς την πίστεψαν, πριν το δικαστήριο την κρίνει ένοχη και την καταδικάσει σε ποινή κάθειρξης 8 ετών, με την έφεση μάλιστα να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Κάτι που σημαίνει πως αν συλληφθεί θα οδηγηθεί στις φυλακές.

ΤΟ ΠΟΣΟ
Η γυναίκα που έχει καταγωγή από τον Βόλο κινείται όχι μόνο στη Λάρισα αλλά και στην Ιτέα Καρδίτσας, τη Σκιάθο, τον Πειραιά, τον Βόλο και την Αττική. Επιλέγει διάφορους επαγγελματίες, ορισμένοι εκ των οποίων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έχουν εκείνο το διάστημα χρέη σε Τράπεζες, Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία. Τους λέει πως είναι φοροτεχνικός-οικονομολόγος και ειδική οικονομική σύμβουλος. Προσθέτει πως είναι επίσης εξειδικευμένη στη διαχείριση προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α., συνταξιοδοτικών και άλλων συναφών. Επίσης συστήνεται και ως εξωτερικός συνεργάτης του Υπουργείου Ανάπτυξης, και προσπαθεί να τους πείσει ότι μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ ή σχετικού αναπτυξιακού νόμου του 2013 μπορεί να τους βοηθήσει κατά περίπτωση είτε να λάβουν χρήματα μέσω ΕΣΠΑ χωρίς κεφάλαιο για να ανοίξουν καινούρια επιχείρηση, είτε να μειώσουν, είτε να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Τους δείχνει και σφραγίδα με αριθμό άδειας και διεύθυνση και τα σχετικά που είναι πλαστά και τους παρουσιάζει και σχετικές αναρτήσεις από το διαδίκτυο σχετικά με το κούρεμα οφειλών.
Μόλις τους πείθει, ζητάει μια προκαταβολή, το ύψος της οποίας κυμαίνεται από επαγγελματία σε επαγγελματία. Από κάποιους παίρνει διψήφιο ποσό από άλλους τριψήφιο. Περνάει όμως ο καιρός και κάποιοι αρχίζουν να ανησυχούν. Εκείνη για να τους καθησυχάσει τους δίνει σχετικές εκτυπώσεις από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης στο όνομά τους, όπου φαινόταν ότι είχε υποβάλει αίτηση για ένταξή τους στο επενδυτικό πρόγραμμα και τιμολόγια εκδοθέντα από αυτήν στο όνομά τους. Σε κάποιους μάλιστα δεν διστάζει να ζητήσει και νέο ποσό. Μερικοί πείθονται. Άλλοι πάλι όχι…
Το συνολικό ποσό σύμφωνα με το κατηγορητήριο κοντεύει τις 40 χιλιάδες ευρώ, όμως οι περιπτώσεις είναι πολλές αν υπολογιστεί πως από τον καθένα έπαιρνε ακόμα και 100 – 200 ευρώ.

«ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ»
«Ενδιαφερόμουν να ανοίξω κομμωτήριο και αυτήν μου παρουσιάστηκε εκείνο το διάστημα ως οικονομολόγος. Μου έδωσε ένα χαρτί που εν τέλει ήταν ψεύτικο αλλά εγώ δεν το ήξερα. Μου υποσχόταν επιδότηση από το ΕΣΠΑ»
… «Τη γνώρισα σε ένα ουζερί από ένα φίλο. Μου μίλησε για τα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ και είπε πως είναι οικονομολόγος. Μου υποσχέθηκε πολλά αλλά δεν έγινε τίποτα. Μου ζήτησε προκαταβολή κι εγώ την έδωσα» είπε ένας επιπλοποιός από τους πολλούς που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας.
… «Εγώ ήθελα ανακαίνιση και μου είπε πως έτρεχαν σχετικά προγράμματα ΕΣΠΑ και γι’ αυτό την πίστεψα».
… «Αφού τη δώσαμε την προκαταβολή, την ψάχναμε αλλά ακόμα και τώρα κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται».
… «Μας κορόιδευε συνέχεια αλλά δεν το καταλάβαμε γρήγορα. Μας έλεγε από μέρα σε μέρα πως θα γινόταν η δουλειά αλλά τελικά δεν έγινε. Βέβαια να σας πω πως εγώ ακόμα και τώρα ελπίζω πως κάτι μπορεί να γίνει» κατέθεσαν μεταξύ άλλων.

Πηγή: Ελευθερία