Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:18
Τοπικά

Γονείς 3ου – 9ου Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: «Δεν είμαστε ρατσιστές»






Ενημερωτικό δελτίο σχετικά με το θέμα της επιλογής των σχολείων για την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων του καταυλισμού Μόζα εξέδωσε η πλειοψηφία, όπως αναφέρεται, των γονέων των 3ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων Νέας Ιωνίας στο οποίο τονίζεται, ότι οι γονείς δεν είναι ρατσιστές και αφήνονται αιχμές κατά των αρμόδιων που επέλεξαν τα συγκεκριμένα σχολεία για τα προσφυγόπουλα, που θα φιλοξενηθούν σε ακατάλληλη αίθουσα πληροφορικής, ενώ χαρακτηρίζουν αξιόπιστες τις προτάσεις του Δήμου Βόλου.
Οι γονείς τονίζουν ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται μάρτυρες συντονισμένης προσπάθειας υπηρεσιών εκπαίδευσης και πολιτικών φορέων, οι οποίοι επιχειρούν να παρουσιάσουν τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων 3ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων Νέας Ιωνίας, ως κινούμενους από αντιπαιδαγωγικά και ρατσιστικά κίνητρα με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
«Αρχικά δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η περίθαλψη των προσφύγων και η εκπαίδευση των παιδιών τους δεν μπορεί να βρίσκει αντίθετο κανένα πολιτισμένο άνθρωπο. Εδώ στη Νέα Ιωνία, γνωρίζουμε πολύ καλά και από προσφυγιά και από κακουχίες. Εκείνο το οποίο μας θλίβει είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η παραποίηση των δεδομένων. Είναι περίεργη η εμμονή ορισμένων να χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα διδακτήρια για την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων, χωρίς διάλογο με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων», επισημαίνουν οι Σύλλογοι Γονέων των δύο σχολείων.
Όπως αναφέρουν το συγκρότημα του 3ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων Ν. Ιωνίας συστεγάζει δύο από τα πολυπληθέστερα ολοήμερα δημοτικά σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος και επιπλέον δύο νηπιαγωγεία επίσης ολοήμερα, με παραπάνω από 500 μαθητές. Πρόκειται δηλαδή για ένα σχολικό συγκρότημα που λειτουργεί συνεχώς από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.
Σύμφωνα με τους γονείς, η αίθουσα που προορίζουν οι αρμόδιοι για την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις. Πρόκειται για την αίθουσα υπολογιστών που είναι κοινή για τα δύο σχολεία. Επίσης αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα δεν είναι το κοντινότερο στον προσφυγικό καταυλισμό, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 10 σχολεία που βρίσκονται εγγύτερα του καταυλισμού. Οι γονείς δηλώνουν προβληματισμένοι από την εμμονή των αρμοδίων για την επιλογή ενός επιβαρυμένου σχολείου, το οποίο γειτνιάζει με το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, πέντε από τις αίθουσες του συγκροτήματος φιλοξενούνται σε κοντέινερς και οι τουαλέτες είναι μόλις οκτώ και κοινές για τα δύο Δημοτικά Σχολεία. Όσον αφορά στη συντήρηση του σχολείου αναφέρουν ότι το τελευταίο βάψιμο έγινε το 2004 και η τελευταία απολύμανση το 2009, ενώ οι πεσμένοι σοβάδες και η εκτεταμένη υγρασία είναι ορατές ακόμη και στους περαστικούς.

«Την ώρα που πολιτικοί κύκλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες επιμένουν πεισματικά στην επιλογή τους, ο Δήμος Βόλου έχει καταθέσει δύο αξιόπιστες προτάσεις για την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων και εντός του ιστού της Νέας Ιωνίας ώστε να σιωπήσουν και όσοι μιλούν για γκετοποίηση και ρατσισμό. Απόδειξη της εμμονής αποτελεί το γεγονός ότι αυτές οι δύο προτάσεις ούτε καν εξετάστηκαν. Η πρώτη πρόταση αφορά τις σαφώς ανώτερες αίθουσες του Μεταξουργείου, οι οποίες είναι απολύτως λειτουργικές και ανθρώπινες και η δεύτερη πρόταση αφορά κενές αίθουσες σχολείου στην ευρύτερη περιοχή», σημειώνουν οι γονείς μαθητών των δύο σχολείων.
Οι γονείς δηλώνουν ότι επιστρέφουν τις κατηγορίες περί ρατσισμού «σε όσους ανακαλύπτουν ή κατασκευάζουν πολιτικό πεδίο δόξης επιδιώκοντας αγωνιστικές περγαμηνές με την εκμετάλλευση του πόνου των προσφύγων», κάνουν λόγο για πολιτική ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στη χώρα και δηλώνουν ότι με την έλλειψη διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες το πρόβλημα διογκώνεται αντί να αντιμετωπιστεί.
«Το επίπεδο της εκπαίδευσης που προσφέρει η Ελλάδα, σύμφωνα με όλους τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς, υποβαθμίζεται καθημερινά. Όσο οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν σε τοπικό επίπεδο δεν θα το αφήσουμε να καταρρεύσει. Ας οργανώσουν σοβαρές υποδομές για την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων και όλοι εμείς οι πολίτες της Νέας Ιωνίας θα είμαστε συμπαραστάτες τους. Τέλος, λυπούμαστε που ορισμένοι συγχέουν σκόπιμα τις πολιτικές τους απόψεις με δημόσια αγαθά όπως είναι η εκπαίδευση», καταλήγει η ανακοίνωση της πλειοψηφίας των γονέων στα 3ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας.