Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 11:37
Τοπικά

Γιορτές πεπονιού & τσίπουρου Σε Διμήνι & Κατωχώρι






Τα τοπικά προϊόντα των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Βόλου παρουσιάζονται στις εκδηλώσεις – θεσμούς του Δήμου για την ανάδειξή τους. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία των Δήμου Βόλου – Συμβουλίων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους.

 

Γιορτή Πεπονιού

Σήμερα, Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Πεπονιού στην κεντρική πλατεία του Διμηνίου με φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.

Το πεπόνι του Διμηνίου θεωρείται κορυφαίας ποιότητας και είναι αναγνωρισμένο όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η γιορτή πραγματοποιείται για 15η συνεχόμενη χρονιά και υλοποιείται σε συνεργασία των Δήμου Βόλου, Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Διμηνίου, με τη στήριξη των τοπικών παραγωγών.

Την Παρασκευή 28/7 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διμηνίου θα παρουσιάσει τα χορευτικά τμήματα παραδοσιακών χορών με υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο το Νίκο Παλιούρα. Ο τοπικός σύλλογος έχει προσκαλέσει και θα φιλοξενήσει για να παρουσιάσουν τη χορευτική τους δραστηριότητα και οι: Όμιλος Ερευνών Πηλίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος», Πολιτιστικός Σύλλογος Διδασκαλίας Παραδοσιακών Χορών «Τερψιχόρη». Πρόκειται για μία γιορτή πλημμυρισμένη με μουσικές και χρώματα, με χορευτικές φιγούρες και εντυπωσιακές παραδοσιακές στολές τις οποίες συντηρούν οι σύλλογοι στις ιματιοθήκες τους.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, στην κορύφωση της γιορτής, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό πανηγύρι με την ορχήστρα του Σπύρου Μητρούλια, την οποία προσκάλεσε ο τοπικός σύλλογος, ο οποίος θα προσφέρει και τα εδέσματα σε τιμές κόστους.

Στους συμμετέχοντες θα διατίθεται δωρεάν πεπόνι και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Γιορτή Τσίπουρου

Στη γραφική Πλατεία Αγίου Αθανασίου το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Τσίπουρου.

Το συγκεκριμένο τοπικό προϊόν χαρακτηρίζει την τοπική κοινότητα του Κατωχωρίου, καθώς η περιοχή είναι γνωστή για το πρώτης ποιότητας κρασί και τσίπουρο που παράγει από προηγούμενες ακόμη εποχές.

Για να μη χαθεί η τέχνη παρασκευής τσίπουρου με την παραδοσιακή μέθοδο, στη Γιορτή Τσίπουρου παράγεται επί τόπου το προϊόν, μεθόδου  της οποίας τη διαδικασία παρακολουθεί το κοινό στο οποίο προσφέρεται στη συνέχεια δωρεάν το παραγόμενο ποτό.

Ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με ήχους και μελωδίες της περιοχής.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου και το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κατωχωρίου. Τη διαδικασία παρασκευής του τσίπουρου επιμελείται εθελοντικά ο κ. Δημήτριος Σκλείδης, ο οποίος παρασκευάζει τσίπουρο με τον πατροπαράδοτο τρόπο, τον οποίο διδάχθηκε από τον πατέρα του. Για τη συνέχεια της παράδοσης, την τεχνική μετέδωσε στο γιο του και σε όποιον συντοπίτη του ζητά να «εκμεταλλευτεί» την εμπειρία και τη γνώση του.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.