Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 22:07
Κόσμος

Γερμανία: 95χρονος δικάζεται για συμμετοχή στη ναζιστική θηριωδία του Άουσβιτς






Έχουν περάσει 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόλα αυτά, το φάντασμα της ναζιστικής Γερμανίας εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την ευρωπαϊκή και όχι μόνο ήπειρο. Η Γερμανία, εφτά δεκαετίες μετά τη θηριωδία που πρωταγωνίστησε την εποχή εκείνη, επιχειρεί να αποτινάξει, να ξορκίσει την πιο μαύρη στιγμή της ιστορίας της. Ακόμη και σήμερα, οι γερμανικές αρχές επιχειρούν να αποδώσουν δικαιοσύνη, δικάζοντας όσους συμμετείχαν, κατ’ οποιονδήποτε τρόπο, στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Στις 29 Φεβρουαρίου, θα δικαστεί ένας ακόμη Γερμανός που συμμετείχε στις αποτρόπαιες αυτές πράξεις. Στα 95 του χρόνια, ο Χούμπερτ Ζάφκε, θα λογοδοτήσει για τα πιθανά εγκλήματά του στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Εκεί, όπου έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, αιχμάλωτοι της ναζιστικής μηχανής.

Ο Χούμπερτ Ζάφκε ήταν γιατρός σε νοσοκομείο των SS στο Άουσβιτς και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διαδραμάτισε ρόλο στην εκτέλεση 3.681 ανθρώπων. Δικαστήριο τον Δεκέμβριο, εξέτασε τα στοιχεία και αποφάνθηκε ότι παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Γερμανός γιατρός βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μπορεί να συμμετάσχει στη δίκη. Ο εκπρόσωπος του Χούμπερτ Ζάφκε, σε δηλώσεις του στα γερμανικά ΜΜΕ, επέμεινε ότι ο πελάτης του δεν είχε καμία συμμετοχή στα εγκλήματα.

Στις 11 Φεβρουαρίου, ένα ακόμη πρώην στέλεχος των SS, ο 94χρονος Ρέινολντ Χάνινγκ, θα δικαστεί για τα πιθανά του εγκλήματα στο Ντέτμολντ, καθώς ήταν φρουρός επίσης στο Άουσβιτς, την περίοδο 1943-1944.