Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 10:33
Τοπικά

«Βόμβα» Ηλιού για δημαρχία Σκοτινιώτη: “Εδωσαν τη μελέτη κόμβων σε δικούς τους”!






Μείζον πολιτικό και ηθικό, τουλάχιστον, θέμα προκύπτει από τις καταγγελίες του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Νικ. Ηλιού για τη συμπεριφορά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (σ.σ. Σκοτινιώτη) στην οποία καταλόγισε ότι έδινε μελέτες σε «ημέτερους», όπως συνέβη με την περίπτωση των κυκλικών κόμβων!!!

Ο κ. Ηλιού, που είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Οδοποιίας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, δεν μάσησε τα λόγια του και μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή του Γιάννη Αναστασίου, γνωστού για τις σχέσεις του με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ευθέως κατήγγειλε ότι η Δημοτική Αρχή Σκοτινιώτη έδωσε τη δουλειά (μελέτη κόμβων) σε δικούς της.

Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του παρουσιαστή – απολογητή της δημαρχίας Σκοτινιώτης να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, που, εύλογα, προκλήθηκαν, ο κ. Ηλιού δεν υπαναχώρησε τονίζοντας ότι δεν ήθελαν να συνεργαστούν με το Πανεπιστήμιο, από το οποίο ήθελαν μόνο να τους υπηρετεί. Με κάλεσαν και τους παρουσίασα αναλυτική μελέτη στο Δημοτικό συμβούλιο, είπε αναφερόμενος πάντα στην περίοδο Σκοτινιώτη, και μετά πήραν τη δική μου δουλειά και την έδωσαν σε άλλους, δικούς τους, να την υλοποιήσουν. Λένε ότι φοβήθηκαν την αντίδραση του ΤΕΕ Μαγνησίας, αλλά δεν το πιστεύω. Πρώτον γιατί αν όντως φοβούνταν δεν θα μας καλούσαν σαν Πανεπιστήμιο εξ αρχής και δεύτερον γιατί κατά παράβαση των Νόμων 716 και 4412 ανέθεσαν τη μελέτη σε μηχανικούς που δεν είχαν την απαιτούμενη προϋπόθεση τεχνικής ικανότητας, δηλαδή να έχουν προηγουμένως αντίστοιχη μελετητική εμπειρία!

Μάλιστα ο κ. Ηλιού χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή, ως τουλάχιστον «ύποπτη»!

Τέλος ο κ. Ηλιού αναφέρθηκε σε ένα παζάρι, «βγήκαν στο σεργιάνι» είπε χαρακτηριστικά, που επιδόθηκε η δημαρχία Σκοτινιώτη για να δώσει τη μελέτη και τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο ούτε θέλει, ούτε έχει ανάγκη να μπλέκεται σε τέτοιες διαδικασίες.

Οι δηλώσεις αυτές ασφαλώς και δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Ο κ. Αναστασίου ήταν ανεπαρκής στην προσπάθειά του να απολογηθεί και έτσι με ενδιαφέρον αναμένουμε την αντίδραση Σκοτινιώτη και συνεργατών.

Απάντηση Ξηρακιά: ΌΧΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΨΑΡΙ …..ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΕΥΝΑ

Από τον πρώην αντιδήμαρχο Ηλία Ξηρακιά ως απάντηση εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Με έκπληξη διάβασα, σε τοπική ιστοσελίδα, νέο δημοσίευμα για το θέμα των κυκλικών κόμβων στην πόλη μας, με αφορμή, όπως αναφέρεται, συνέντευξη του καθηγητή Ν. Ηλιού σε τοπική επίσης ιστοσελίδα και το δημοσιογράφο Γ. Αναστασίου.

Όσα αναφέρονται ως λεχθέντα από τον κ Ηλιού δεν αληθεύουν, αφού διαψεύδονται από τα ίδια τα «ξεροκέφαλα» πραγματικά περιστατικά. Όπως έχω τονίσει σε προηγούμενη απάντησή μου, στις 18-3-2014 (απόφαση 31067) έγινε δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύνταξη μελέτης για τους δύο (2) πρώτους κυκλικούς κόμβους, προϋπολογισμού 14.844 ευρώ. Προσήλθαν και κατέθεσαν οικονομική προσφορά, σύμφωνα με τα πρακτικά που υπάρχουν στο αρχείο της Τεχνικής Υπηρεσίας, έξι (6) μελετητές. Με εισήγηση της ίδιας Υπηρεσίας, στην Οικονομική Επιτροπή της όποιας προήδρευα ως Αντιδήμαρχος προκρίθηκε η οικονομικότερη προσφορά έναντι 7.750 ευρώ (αρ. απόφασης Οικονομικής Επιτροπής 282/12-5-14).

Με το Πανεπιστήμιο ο Δήμος είχε πάντα διαύλους επικοινωνίας για την έρευνα διάφορων θεμάτων, όχι όμως για τη σύνταξη κατασκευαστικών μελετών, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε  καραμπινάτη παρανομία. Οι εκατοντάδες κυκλικοί κόμβοι που υπάρχουν ή γίνονται σε πόλεις ανά την Ελλάδα δεν είναι ερευνητικό έργο και δεν έχουν ανατεθεί, με προγραμματική σύμβαση, σε Πανεπιστήμια. Εκτός κι αν θέλουμε να βαφτίζουμε το κρέας ψάρι, και την κατασκευαστική μελέτη ερευνητικό έργο. Για το θέμα αυτό άλλωστε υπάρχει πλούσια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για τα υπονοούμενα, -αν όντως αυτά ειπώθηκαν από τον κ. καθηγητή-, λυπάμαι πολύ, γιατί είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του κατά τη θητεία μου στη Νομαρχία και το Δήμο Βόλου. Όλα έχουν τα όριά τους.