Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 21:23
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βόμβα» από το Reuters: Δεν θα βγει στις αγορές η Ελλάδα το καλοκαίρι!

Για αναβολή των ελληνικών σχεδίων έκδοσης νέου δεκαετούς ομολόγου κάνει λόγο το πρακτορείο, λόγω των αναταράξεων που επιφέρει η ιταλική κρίση – Σύμφωνα με το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, η Αθήνα σχεδίαζε την έξοδο στις αγορές, κατά πάσα πιθανότητα με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, μέσα στο καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος – Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται πως αναβάλλεται για το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα ελπίζει ότι θα έχει διασφαλίσει συμφωνία για ελάφρυνση χρέους
Για αναβολή των ελληνικών σχεδίων έκδοσης νέου δεκαετούς ομολόγου κάνει λόγο το Reuters, λόγω των αναταράξεων που επιφέρει η ιταλική κρίση.






Σύμφωνα με το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, η Αθήνα σχεδίαζε την έξοδο στις αγορές, κατά πάσα πιθανότητα με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, μέσα στο καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται πως αναβάλλεται για το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ελπίζει ότι θα έχει διασφαλίσει τη συμφωνία για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

«Εξετάζαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά οι πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος» σημειώνει στο Reuters κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης, η οποία, πάντα κατά την ίδια πηγή, αποδίδει την αναβολή αυτή στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά την πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Η Αθήνα έχει μπροστά της να αποπληρώσει δόσεις 15 δισ. ευρώ πριν από το 2019, με τους Έλληνες αξιωματούχους να λένε ότι η χώρα μπορεί εύκολα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2020, χωρίς την έκδοση ομολόγου, χάρη κυρίως στο ταμειακό απόθεμα που έχει εξασφαλιστεί. «Έχοντας ένα ισχυρό απόθεμα ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε έως την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όταν και θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος» εξηγεί άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Τους προηγούμενους μήνες, η Ελλάδα επέστρεψε με απόλυτη επιτυχία στις αγορές, μέσω της έκδοσης 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο και 5ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και η ευρύτερη αναταραχή στις αγορές, μετά την πολιτική κρίση στην Ιταλία, δεν επιτρέπουν την επανάληψη των παραπάνω επιτυχημένων εκδόσεων, σημειώνει το Reuters.