Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024 20:37
Τοπικά

Βόλος: SOS από τις μονάδες τεχνητού νεφρού σε όλη τη Θεσσαλία






Την ανάγκη να στελεχωθεί με νοσηλευτικό προσωπικό και νέα μηχανήματα η μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου επισημαίνει για πολλοστή φορά ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας ‘Αγ. Ανάργυροι» και β’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Βασίλης Γιαννάκος. Ο κ. Γιαννάκος επισκέφθηκε όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και μεταξύ άλλων εντόπισε σημαντικά προβλήματα έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις Κλινικές του Αχιλλοπούλειου.

«Ειδικά η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί 100 και πλέον αιμοκαθαρόμενους συν τα έκτακτα περιστατικά που καθημερινά επισκέπτονται την Μονάδα συν τους χρόνια πάσχοντες, λειτουργεί με 12 νοσηλεύτριες συν τον προϊστάμενο, ενώ το καταστατικό της Μονάδας προβλέπει προσωπικό 21ενός νοσηλευτριών συν τον προϊστάμενο για  90 αιμοκαθαρόμενους. Επειδή κατανοούμε την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας, ζητούμε τουλάχιστον 3-4 νοσηλευτές ώστε να καλυφθεί λίγο το κενό», τονίζουν οι νεφροπαθείς.

Επιπλέον τονίζει ότι απαιτείται η προμήθεια της Μονάδας με 10 ακόμη μηχανήματα αιμοκάθαρσης, εκτός από τα 10 που αποκτήθηκαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. «Τα υπόλοιπα μηχανήματα είναι  δεκαετίας και δεκαπενταετίας και έχουν υπερβεί τις ενδεικνυόμενες ώρες λειτουργίας».

Σε ότι αφορά τη Μ.Τ.Ν. του Νοσοκομείου της Καρδίτσας, η οποία λειτουργεί με έναν επικουρικό γιατρό, υπάρχει ανάγκη για άλλους δύο μόνιμους και αντικατάσταση των παλιών μηχανημάτων και ανακαίνιση της αίθουσας τεχνητού νεφρού.

Για το Νοσοκομείο Τρικάλων ζητούν έναν επικουρικό γιατρό, αντικατάσταση μηχανημάτων και καλύτερης ποιότητας φίλτρα. Τέλος για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας τονίζουν ότι απαιτείται άλλος χώρο για τη στέγαση της μονάδας Τεχνητού Νεφρού και καινούργια μηχανήματα.

Τέλος, οι νεφροπαθείς αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά σε όλα τα Νοσοκομεία, με αποτέλεσμα όλες οι Μονάδες και όλες οι Κλινικές να προσπαθούν να αλληλοκαλυφθούν για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των ασθενών.