Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 10:50
Τοπικά

Βόλος: Όχι στην καύση του RDF είπε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο






Παρουσία – έξω από το κτήριο του ΤΕΕ Μαγνησίας –  δεκάδων πολιτών, φορέων, συλλόγων και πολιτικών κινήσεων που αντιτίθενται στην καύση rdf από την ΑΓΕΤ, πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα τα εναλλακτικά καύσιμα που καίει η τσιμεντοβιομηχανία. Οι πολίτες ανάρτησαν πανό και φώναζαν συνθήματα, ζητώντας η τσιμεντοβιομηχανία να σταματήσει την καύση rdf ή άλλων εναλλακτικών καυσίμων, για τα οποία δεν έχει την υποδομή, ενώ παράλληλα, οι έλεγχοι δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι στον αέρα δεν εκλύονται φουράνια, διοξίνες και άλλα βλαβερά για τη δημόσια υγεία, αέρια. Πανό ανάρτησαν και εντός του χώρου συνεδριάσεων του ΤΕΕ, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε τελικά, κατά πλειοψηφία, να εμμείνει στη αρχική του θέση που κάνει λόγο για καύση εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ αλλά όχι RDF.

Επιπλέον προτάθηκε:

1.Εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης από Ερευνητικό ίδρυμα.

2.Ενεργοποίηση από το Υπουργείο του ελεγκτικού μηχανισμού στον οποίο θα συμμετέχουν, εκτός των Πανεπιστημιακών/ερευνητών και εκπροσώπων της Περιφέρειας, και εκπρόσωποι και άλλων συναρμόδιων φορέων.

Η σύσταση του ανεξάρτητου αυτού ελεγκτικού μηχανισμού προβλέπεται από την εθελοντική συμφωνία συνεργασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης από την τσιμεντοβιομηχανία, μεταξύ του υπουργείου και της ένωσης τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος, και έχει ως κύριο έργο, την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και προδιαγραφές, την Ελληνική Νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους των εργοστασίων τσιμέντου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ακολουθούμενη διαδικασία εφαρμόζεται σωστά και με αυστηρότητα.

3.Πίεση στο Υπουργείο για τη θέσπιση αυστηρών διαδικασιών για την έγκριση και τον έλεγχο των εναλλακτικών καυσίμων, ώστε να διασφαλίζεται η αξιόπιστη και ασφαλής χρήση τους.

4.Επαναλειτουργία του συστήματος on-line καταγραφής των σημαντικότερων αερίων εκπομπών, με πλήρη διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο, με πρόσβαση σε αυτήν της τοπικής κοινωνίας

Στην εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επισήμανε ότι το θέμα της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων είναι πολύπλοκο και δύσκολα διαχειρίσιμο. “Εμείς το 2013 είχαμε πάρει απόφαση για χρήση Εναλλακτικών Καυσίμων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής. Απόφαση γνωμοδοτική. Δεν επέτρεπε τη χρήση RDF. Εμμένουμε σε αυτή την απόφασή μας, όπως και να προασπιζόμαστε τη δημόσια υγεία. Θεωρούμε ότι εάν ήθελε η Πολιτεία να σέβεται πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες, έπρεπε οι αποφάσεις να μην είναι γνωμοδοτικές αλλά κανονιστικές και έτσι θα σεβόταν το θεσμό. Είμαστε ξεκάθαροι!» τόνισε ο κ. Αγοραστός, προσθέτοντας πως η Θεσσαλία δεν είναι μπανανία, δεν μπορεί άλλα να αποφασίζει το περιφερειακό συμβούλιο και άλλα να αποφασίζουν διαχρονικά τα υπουργεία, να μην εισακούγονται προϋποθέσεις λειτουργίας εργοστασίων και οι προϋποθέσεις που θέτει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν θέλουμε να κλείσουμε εργοστάσια, αλλά ούτε και σπίτια. Προτείνω να παραμείνουμε στην αρχική μας απόφαση. Αυτή δεν γίνεται όμως πάντα σεβαστή» παρατήρησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, καλώντας τους ανθρώπους της κυβέρνησης από την Μαγνησία, αλλά και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της περιοχής, να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναφερόμενος στην απουσία εκπροσώπου της εταιρείας από την συνεδρίαση, ο κ. Αγοραστός δήλωσε πως, προφανώς, δεν έχουν ανάγκη να συνομιλούν με την τοπική κοινωνία, καθώς έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν απευθείας με το υπουργείο.

«Γι αυτό και σήμερα που έπρεπε να είναι εδώ εκπρόσωποι της εταιρείας, για να παρουσιάσουν ένα σχέδιο, δεν είναι. Γιατί δεν μας έχουν ανάγκη. Δεν είναι όμως αυτή λογική σεβασμού» επισήμανε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι το περιφερειακό συμβούλιο θα εμμείνει σε όρους και προϋποθέσεις ξεκάθαρους.

«Εύλογα ανησυχεί ο κάθε πολίτης γιατί θίγεται αυτό που φοβάται περισσότερο. Την υγεία του. Εμείς εμμένουμε στο να καίει εκείνα τα εναλλακτικά καύσιμα που είπαμε…και λέμε όχι στην καύση του rdf» κατέληξε.

Ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην Περιφέρεια εμφανίστηκε η επικεφαλής των “Θεσσαλών Συμπολιτεία” Τζούλια Τσαλίκη, τονίζοντας ότι η περιφέρεια πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τους ελέγχους στο εργοστάσιο. Μάλιστα επισήμανε πως ό,τι ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο αυτό και υιοθετήθηκε από το υπουργείο και δεν πρέπει “να κρυβόμαστε και να λαϊκίζουμε”.

IMG_7044

Πρότεινε να ενισχυθεί η καύση των βιοκαυσίμων και οι έλεγχοι σε όλα τα εναλλακτικά καύσιμα που μπορεί να καίει το εργοστάσιο να είναι αυστηροί και κυρίως να είναι αυστηροί οι έλεγχοι στους ρύπους , όπως είπε, “ μας ενδιαφέρει τί ατμόσφαιρα αναπνέει ο Βολιώτης και τα παιδιά μας”

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου επισήμανε ότι η Περιφέρεια έχει σημαντικές ευθύνες, έστω και αν απλά γνωμοδοτεί. Επισήμανε ότι το ΚΚΕ ανέδειξε το ζήτημα και κεντρικά και στη Μαγνησία και επισήμανε ότι στην ουσία η ΑΓΕΤ καίει σκουπίδια που προκαλούν προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων με στόχο το κέρδος.

Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία ανέφερε ότι η καύση του rdf προκαλεί προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων, ειδικά επειδή η ΑΓΕΤ  δεν έχει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για να καίει αυτά τα υλικά. Επιπλέον τόνισε ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον ελεγκτικό μηχανισμό. “Επειδή η ΑΓΕΤ βάζει κέρδη πάνω από την υγεία, καλούμε Περιφέρεια να μην κωφεύσει. Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης της ανακύκλωσης, αλλά λέμε όχι στην καύση rdf και rcf”. Ζήτησε δε, από το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει ομόφωνα απόφαση για ανάκληση της απόφασης του υπουργείου.

Ο αντιπρόεδρος Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, Θέμης Οικονομίδης, επισήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν επιστημονικά. “Δεν είμαστε αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό ενός εργοστασίου. Είμαστε υπέρ της σωστής χρήσης ενέργειας, και ειδικά του φυσικού αερίου. Το μέλλον για το οποίο αγωνιούμε αφορά πρωτίστως τα παιδιά μας”.

Ο κ. Νικολόπουλος από το ΠΑΝΔΟΙΚΟ επισήμανε ότι το υπουργείο δεν κωλύεται να  ανακαλέσει την ΑΕΠΟ αν πραγματικά διαπιστώσει ότι είναι παράνομη, παραθέτοντας νομικά επιχειρήματα που κατά την άποψή του, το πιστοποιούν. “Το Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει την αναστολή εκτέλεσή της έως ότου υπάρξουν οι προϋποθέσεις που προτάθηκαν”, τόνισε.

Η Νατάσσα Οικονόμου της “Επιλογής Ευθύνης” επισήμανε ότι το βασικό είναι να αποφασιστεί τί θα γίνει από δω και πέρα. Τόνισε ότι η τεχνολογική εξέλιξη εξασφαλίζει την καύση εναλλακτικών καυσίμων με ασφάλεια, πρόσθεσε ωστόσο, ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ δεν διαθέτει τις ανάλογες εγκαταστάσεις.

“Είναι λυπηρό ότι πρώτα δόθηκαν οι άδειες και ακολούθησαν οι έλεγχοι για το αν έγιναν οι εγκαταστάσεις”. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εγγυήσεις της λειτουργίας, με βάση όσα προβλέπει η νομοθεσία, η κυβέρνηση να ανακαλέσει την άδεια. Η κ. Οικονόμου  ζήτησε επιπλέον, να πάρουν ξεκάθαρη θέση κόμματα και παρατάξεις. Ζήτησε δε από την ΑΓΕΤ να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και να λειτουργήσει με εταιρική ευθύνη.

Ο Κώστας Γαργάλας, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, τόνισε ότι η ΑΓΕΤ πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της αλλά να σεβαστεί χώρο και ανθρώπους με τους οποίους συγκατοικεί. Πρότεινε τροποποίηση νομοθετικού πλαισίου ώστε δήμου και περιφέρειες να έχουν αποφασιστικό ρόλο πάνω σε τέτοια θέματα. ‘Να πείτε όχι στην καύση RDF και ανάκληση της άδειας λειτουργίας για καύση αυτών των καυσίμων” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων του Βόλου, Ιωάννα Παπαδημητρίου, πρότεινε το περιφερειακό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην καύση rdf και να αποσυρθεί η επίμαχη αδειοδότηση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευθύμης Τσάμης επισήμανε την αντίθεση του κλάδου του σε ό,τι επιβαρύνει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

«Τέτοιο υλικό απαγορεύεται να καίγεται από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζει προϋποθέσεις καύσης» επισήμανε και χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν παρέστησαν εκπρόσωποι του εργοστασίου στη συνεδρίαση, αλλά και την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επιπλέον τόνισε ότι η πόλη έχει πρόβλημα αερορύπανσης, και χωρίς την καύση του rdf και όλοι να είναι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο πρόβλημα, καθώς καίγονται διάφορα και από άλλες βιομηχανίες. Επισήμανε ότι πιθανόν να υπάρχει αύξηση καρκίνων, αλλά μόνο μόλις ολοκληρωθεί η επιδημιολογική μελέτη θα γνωρίζουμε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Γ. Ρούσσας, ανέφερε ότι ο σύλλογος ενημέρωσε όλους τους συνταξιούχους

Η Χρυσούλα Τασσολάμπρου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου “Μήτσος Παπαρήγας”, επισήμανε ότι αντιτίθεται στην καύση rdf από την ΑΓΕΤ και κατήγγειλε κυβερνήσεις διαχρονικά που συνειδητά ενέκριναν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ΑΓΕΤ, που στο βωμό της κερδοφορίας των πολυεθνικών θυσιάζουν τα πάντα. “Η καύση των σκουπιδιών είναι μία μεγάλη μπίζνα” τόνισε.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας όρος και καμία προϋπόθεση που να διασφαλίζει την καύση rdf. Επιπλέον έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας στρατοπέδων αυτών που τάσσονται υπέρ και των άλλων που τάσσονται κατά της καύσης rdf . “Χρειάζεται ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που να απαιτεί την ανάκληση αυτής της άδειας και σύγχρονα να αναπτυχθεί μαζικό κίνημα αντίδρασης”.

Ο κ. Σταμπουλής των “Δρόμων Ανατροπής” χαρακτήρισε την ΑΓΕΤ αναξιόπιστη και ανακόλουθη με τις δεσμεύσεις της αν και πήρε πολλά διαχρονικά από κράτος και κοινωνία χωρίς να αποδώσει αυτά που οφείλει, χωρίς να “τιμωρείται”. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει έλλειψη τόλμης καθώς επιχειρεί να σώσει θέσεις εργασίας και πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας να μην ισχύσει αυτή η τελευταία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τόνισε ότι το Π.Σ. γενικά έχει πει “ναι” στα εναλλακτικά καύσιμα. “Εμείς ως περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να πούμε όχι στην καύση rdf από την ΑΓΕΤ και να εκθέσουμε την εταιρεία που απειλεί με θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη του τόπου δεν μπορεί να γίνει πειραματόζωο”. Τέλος τάχθηκε και κατά της καύσης πετ κοκ.

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι στην εταιρεία θα επιβληθούν οι κυρώσεις που επιβάλλει ο νόμος. “Λέτε να μην καιει το ένα, να μην καίει το άλλο. Να κλείσει;. Αυτό θέλετε;” Επιπλέον επισήμανε ότι ο κ. Σταμπουλής λαϊκίζει λέγοντας όχι στην καύση σε όλα.

Ο επικεφαλής της ΔΑΣ Βαγγέλης Μπούτας έκανε λόγο για μονοπώλιο και είπε ότι  πολιτική της κυβέρνησης είναι να υπηρετεί τα μονοπώλια.

Τον περιορισμό της ασυδοσίας της εργοδοσίας, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι στην περίπτωση της ΑΓΕΤ και η ρητή απαγόρευση καύσης σκουπιδιών, επισήμανε η Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας. Σύμφωνα με την παράταξη, καμία παραγωγική μονάδα δε θα σέβεται ούτε το περιβάλλον ούτε την ανθρώπινη εργασία, αν τελικά δεν επιχειρεί να υπηρετήσει έναν ευρύτερο κοινωνικό ρόλο, ενάντια στα δόγματα της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους.

Το μόνο που μπορεί να πετύχει τη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς όρους  δουλειάς και με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία είναι η αλλαγή της θέσης των εργαζόμενων μέσα στην παραγωγή και η δημόσια-κοινωνική ιδιοκτησία, με συνθήκες εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, των μεγάλων παραγωγικών μονάδων όπως η ΑΓΕΤ, επισημάνθηκε από τον σύμβουλο της παράταξης.

από την ΕΡΤ