Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 22:52
Τοπικά

Βόλος: Συνεργασία Πανεπιστημίου της Κίνας με τη Γεωπονική Σχολή του Π.Θ.






Την πόλη του Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επισκέφθηκε επίσημη αποστολή  15 επιστημόνων της Κινεζικής Δημοκρατίας ,  γεωπόνων, βιολόγων, βιοχημικών και βιοτεχνολόγων.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Έλληνας καθηγητής Παναγιώτης Καράνης, ειδικός στην ιατρική παρασιτολογία και μέλος του προγράμματος Foreign expert insight of the 1000 Talent Plan of the Chinese Government and Distinguished National Expert – Professor & Director of Centre of Biomedicine and Infectious Diseases στην πόλη  Xining του Qinghai στην Κίνα. Το πρόγραμμα αυτό της Κινεζικής Κυβέρνησης έχει ξεκινήσει από το 2014 και είναι το υψηλότερο αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά τα ερευνητικά κονδύλια και τις αμοιβές για τους foreign experts.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου ο κ. Καράνης, υπάρχει ευρύ πλαίσιο συνεργασίας με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια , καθώς το πανεπιστήμιο του Qinghai διαθέτει γεωπονικό τμήμα και η συγκεκριμένη συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί αυτή τη στιγμή, λόγω της παγκοσμιοποίησης,  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναζητά την υλοποίηση της ιδέας περί  « Μίας Υγείας» ( One Health), καθώς η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των οικοσυστημάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα . Συγκεκριμένα , όπως είπε , έχουμε φτάσει στο σημείο τα ζώα να μολύνουν τον άνθρωπο και οι άνθρωποι τα ζώα.

πθ 2

Αριστερά ο καθηγητής Παναγιώτης Καράνης και δεξιά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος

Εκτός από τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , η ομάδα των 15 επιστημόνων από την Κίνα έχει ήδη επισκεφτεί την Εθνική Σχολή Υγείας στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το τμήμα Εντομολογίας-Παρασιτολογίας και Τροπικών Ασθενειών, ενώ μετά την πόλη του Βόλου θα επισκεφθούν την Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων.

Επιπλέον όπως ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ανοιχτό σε συνεργασίες και ερευνητικά προγράμματα, ακόμα και σε κοινά προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η επίσκεψη της κινεζικής ομάδας επιστημόνων στο Βόλο δε, εντάσσεται στο πλαίσιο διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της προσπάθειας να αναπτυχθούν σχέσεις με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ