Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 18:39
Τοπικά

Βόλος: Συνεργασία Αζερμπαϊτζάν-Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας






Σε εκδήλωση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των Αρχείων του Κράτους, μίλησε χθες το βράδυ ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του. Ο κ. Μουσταφάγιεφ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον της χώρας του για τη Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι στον τομέα της ενέργειας. Ανέφερε ότι φέτος γιορτάζονται 25 χρόνια από την έναρξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν επιετυχθεί πολλά σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
DSCN0493Επιπλέον αναφέρθηκε στο έργο του αγωγού TAR  (TransAdriaticPipeline) το οποίο προχωρά κανονικά, ενώ σε αυτό απασχολούνται Ελληνικές εταιρίες που πήραν μερίδιο για κατασκευή τμημάτων του αγωγού πάνω από 1,2 δις €. Επιπλέον επισήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα και θα συμβάλλει στο να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
Για το βιβλίο αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν μίλησε και ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Μιχάλης Ζουμπουλάκης, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχει εμπλοκή της εταιρίας Socar με το Αζέρικο αέριο, καθώς η κυβέρνηση τον Ιανουάριο ζήτησε να προστεθούν νέοι όροι που δεν δέχτηκε η κρατική επιχείρηση φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν και δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα πέσει ξανά η προσφορά για να έρθει ξανά η Socar. Επιπλέον ανέφερε ότι η χώρα μας επιθυμεί διαχρονικά να έχει καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν μία χώρα με άφθονα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου τα οποία το καθιστούν σημαντικό εταίρο και διεθνή παίκτη στον τομέα της ενέργειας.

Τέλος ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει έλθει σε συνεννόηση με Πανεπιστήμια του Αζερμπαϊτζάν για συνεργασία σε ακαδημαϊκό επίπεδο και για ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών.